forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM

Arek - Pią 04 Gru, 2009
Temat postu: Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM
Jak Wam się podoba:
http://www.optyczne.pl/24...la_każdego.html

Ja byłem mile zaskoczony. Bo myślałem, że po dołożeniu OS-a i HSM-a parametry się pogorszą, a tutaj mamy sprzęt ciut jaśniejszy.

Sunders - Pią 04 Gru, 2009

Jeśli tylko AF będzie dobry, to będzie dobry uniwersalny kit.
Wujek_Pstrykacz - Pią 04 Gru, 2009

Ja myślę, że AF Sigmy da się spoko wyregulować, myślę także że to kiler Tamronów będzie. :razz:
konczako - Pią 04 Gru, 2009

Czekam z niecierpliwością na ten obiektyw :razz: . Patrząc na parametry to zbyt piękne żeby było prawdziwe...
oranżewski - Pią 04 Gru, 2009

zupełnie nie wiem po co ja kupowałem 18-50 OS... ciekawe czy ostrość na pełnej dziurze będzie akceptowalna.
Sunders - Pią 04 Gru, 2009

fotomaszewski napisał/a:
zupełnie nie wiem po co ja kupowałem 18-50 OS...

Czy czasem nie doradził Ci tego ktoś na tym forum :???: :twisted:

Marek S. - Pią 04 Gru, 2009

Żeby tak jeszcze f2.8 było do 50mm, no choćby do 40mm :razz:
komor - Pią 04 Gru, 2009

Mnie się bardzo podoba, o ile optycznie będzie niegorsza niż poprzednik to chętnie zamienię moją starą 17-70 na nową. Mam nadzieję, że HSM będzie taki z full-time-manual, jak w Sigmie 30/1,4. Stabilizacja przyda się w sytuacjach wycieczkowych, a to ciutkę jaśniejsze światło to nie wiem :) Wiele nie wnosi, tyle tylko że „okrągłą” wartością EV się kończy.
Martwią mnie tylko pogorszone wartości zbliżenia makro. Bo choć mam też setkę makro i to odwzorowanie na długim końcu nie jest dla mnie problemem, to w starej Sigmie bardzo mi się podoba możliwość robienia sporych zbliżeń na szerokim kącie. W fotografii ilustracyjnej, gdzie fotki są elementem jakiegoś projektu graficznego strony – bywa przydatne. Będę musiał wypróbować czy zmiana odległości minimalnej jest zauważalna na szerokim kącie, bo być może nie będzie to miało znaczenia.
Potencjalnie – wrzucam na listę zakupów. :)

rosim - Pią 04 Gru, 2009

U mnie też jest już na potencjalnej liście zakupów, dobrze, że nie pospieszyłem się i nie zamieniłem starej wersji 17-70 na T 17-50 lub 17-50VC albo sigmę 18-125 OS HSM. Ciekawi mnie też do jakiej ogniskowej nowy obiekyw będzie trzymać światło 2.8. Poza brakiem stałego światła jest dużo argumentów przemawiających, moim zdaniem, za kupnem nowej sigmy 17-70 np. w stosunku do tamrona 17-50 VC: ogniskowa, makro, HSM, wykonanie.
xneon - Pią 04 Gru, 2009

patrząc po odzewie, mogliby przyjmować w rozliczeniu stare sigmy
mavierk - Pią 04 Gru, 2009

kurde, lepsza wersja Pentaxa 17-70/4 bo jaśniejsza i (ponoć) świetnie stabilizowana :)
cena 1800zł... po zmniejszeniu jej do 1400 to świetna propozycja.

ted - Pią 04 Gru, 2009

komor napisał/a:
Mam nadzieję, że HSM będzie taki z full-time-manual

komor a ja się obawiam o f-t-m bo nie ma okienka z pleksy ze skalą odległości,nie jest to reguła ale...

Paulie - Sob 05 Gru, 2009

Jeżeli cena będzie porównywalna z tamronem 17-50, a ostrość na pełnej dziurze podobna, to będzie killer tamka, tak myślę. Nie mówiąc o tym, że ta właśnie sigma całkiem namieszała mi w głowie i już nie wiem, co kupić do 50D... Porażka, a chciałem mieć aparat przed świętami. :D
kmosw - Sob 05 Gru, 2009

Ja chciałam mieć przed świętami Sigmę 17-70. I teraz przyjdzie poczekać trochę dłużej...
komor - Pon 07 Gru, 2009

Paulie napisał/a:
to będzie killer tamka

Nie sądzę. Wiele osób preferuje stałe (i dobre) światło. Tamron wypuścił nową wersję swojego popularnego szkiełka, Sigma też – po prostu walka przeszła do nowego etapu, ale argumenty za i przeciw mogą być podobne.

ketof - Pon 07 Gru, 2009

Nigdy nie będzie jednoznacznego werdyktu, Sigma tak,Tamron nie, lub odwrotnie. Jedni wolą mieć stałe światło w całym zakresie, a inni dłuższy zakres i HSM, więc takie bezpośrednie porównanie nieco się mija z celem. Myślę, że jak oba obiektywy okażą się dobre optycznie to każdy z nich znajdzie swoje grono nabywców wg. osobistych priorytetów.
romek_80 - Sro 27 Sty, 2010

Marek S. napisał/a:
Żeby tak jeszcze f2.8 było do 50mm, no choćby do 40mm :razz:

Witam.
Tu dolaczam linka do chyba wloskiego testu sigmy ?
http://www.digitalcamaral...20Ergonomia.htm

Jak tam widac to dla 21mm juz mamy swiatlo 3.2 ??? slabiutko!

rosim - Sro 27 Sty, 2010

Dzięki za linka, to jest po hiszpańsku, google tłumaczy na polski, mozna poczytać
romek_80 - Czw 28 Sty, 2010

tu mam jeszcze linka na forum w USA razem z cropami:
http://photography-on-the...a3fd5f&t=799955

rosim - Czw 28 Sty, 2010

romek_80 napisał/a:
tu mam jeszcze linka na forum w USA razem z cropami:
http://photography-on-the...a3fd5f&t=799955

Przebrnąłem już w n iedzielę przez te kilkanaście stron. Wydaje mi się jednak, że sigma badana w tym teście jest jednak jakaś trefna, jak porównuję te zdjęcia z tego testu ze zdjęciami mojej starej 17-70, to wierzyć mi się nie chce, że 17-70OS HSM jest tak słaba. Czekam więc na test z innym egzemplarzem, testujący sam cos pisał, że też chce sprawdzić inny obiektyw 17-70OS HSM.
NIec nam nie pozostaje jak czekać na test na optycznych, wpisałem już na listę życzeń.
Pozdrawiam.

Arek - Czw 28 Sty, 2010

Jak się pojawi w Polsce, ma do nas od razu dotrzeć. Zwlekać z testem na pewno nie będziemy.
romek_80 - Czw 28 Sty, 2010

Arku a czy planujecie moze test Sigma 50-150mm F2.8 II APO EX DC HSM ??
Druga wersja ponoc jak wyczytalem jest o niebo ostrzejsza od poprzedniczki.
A zakres piekny na portreciki.

Arek - Czw 28 Sty, 2010

Sigma 70-200 II praktycznie niczym nie różniła się od wersji I. I wtedy mój zapał do testówania 50-150 II jakoś wyraźnie zmalał...
rosim - Czw 28 Sty, 2010

Arek, nie wiem z jakiego źródła korzystacie, na allegro już jest:
http://www.allegro.pl/item895032672.html

Arek - Czw 28 Sty, 2010

Dziwne, bo dzisiaj rozmawiałem na gadu z Sigmą ProCentrum i mówili, że pierwsze sztuki będą dopiero jutro...
Wojteo - Czw 28 Sty, 2010

Fajnie... czyli za tydzień test :mrgreen: :wink: :razz: