forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Co wybrać: C50D 17-85 IS USM czy D90 18-105 VR ?

sami - Pią 04 Gru, 2009
Temat postu: Co wybrać: C50D 17-85 IS USM czy D90 18-105 VR ?
Witam.
Musze wybrać między dwoma aparatami Canonem 50D z kit 17-85 IS i Nikon D90 z kit 18-105.

Ceny na 4.12.2009:
C50D 17-85 IS USM = 4420 zł
D90 18-105 VR = 3444 zł

Wybralem je bo najbardziej pasują mi pod wzgledem ergonomii. Ale niestety mam dylemat.

Chciałbym aby aprat miał funkcję filmów bo czasem montuję krótkie reklamówki a niestety C50 tego nie ma. Nie stać mnie na zakup dobrej kamery.

- Pytanie jest czy ta funkcja video jest na tyle dobra pod wzgledem jakości żeby rezygnować z C50?

- czy ze wzgledu na jakość zdjęć od razu wybrać Canona.

Jakby nie ta funkcja video to miałbym prosty wybór. Zastanawia mnie jeszcze dość ciemny kit z Canona.

Jak sądzicie, jest się nad czymś zastanawiać? Dodam że nie planuje kupowania dodatkowego osprzętu przez conajmniej rok.

Dzieki wielkie za sugestie!

konczako - Pią 04 Gru, 2009

50D ale z 18-135IS jesli juz koniecznie chcesz zooma i taki zakres ogniskowych.
sami - Pią 04 Gru, 2009

mi właściwie wystarczy ogniskowa do 55 mm.

Bawiłem się wczesniej Canonem 500D z kitem 18-55 i zupełnie mi wystarczała. Ewentualnie mały zoom nożny i było ok.

Strasznie męczy mnie ten tryb video. W Canonie 500 troche kłopotliwe były skoki obrazu i zmiana jasności przy przekadrowywaniu. Ciekawe czy w Nikonie jest podobnie.

[ Dodano: Pią 04 Gru, 2009 19:11 ]
zamieniłem ceny aparatów. Powinno być odwrotnie.

hijax_pl - Pią 04 Gru, 2009

sami, filmowanie w lustrzankach, nawet biorąc pod uwagę ostatnie dokonania najnowszych modeli - nadal jest pomyłką. Do statycznych scen jest OK, ale do bardziej kreatywnego filmowania - jest nadal nieOK.
sami napisał/a:
Strasznie męczy mnie ten tryb video. W Canonie 500 troche kłopotliwe były skoki obrazu i zmiana jasności przy przekadrowywaniu. Ciekawe czy w Nikonie jest podobnie.

W D90 podczas filmowania nie działa ani pomiar światła ani AF. Z tym, że aparat ten radzi sobie przy zmianach jasności przy przekadrowywaniu - jednak przy gwałtownych różnicach - gubi się.

Strzała - Pią 04 Gru, 2009
Temat postu: Re: Co wybrać: C50D 17-85 IS USM czy D90 18-105 VR ?
sami napisał/a:
Ceny na 4.12.2009:
C50D 17-85 IS USM = 4420 zł
D90 18-105 VR = 3444 zł

Sam skompletuj zestawxP. Na przykład TU. Masz 174 zł taniej :mrgreen:

Misek - Pią 04 Gru, 2009

Cytat:
- czy ze wzgledu na jakość zdjęć od razu wybrać Canona.

Obawiam się że na gołe oko to różnicy nie zobaczysz. W związku z tym kup D90, za różnice w cenie kup jasną stałkę lub lampę błyskową.

dickw - Pią 04 Gru, 2009

hijax_pl napisał/a:
sami, filmowanie w lustrzankach, nawet biorąc pod uwagę ostatnie dokonania najnowszych modeli - nadal jest pomyłką. Do statycznych scen jest OK, ale do bardziej kreatywnego filmowania - jest nadal nieOK.

W D90 podczas filmowania nie działa ani pomiar światła ani AF. Z tym, że aparat ten radzi sobie przy zmianach jasności przy przekadrowywaniu - jednak przy gwałtownych różnicach - gubi się.

Na krótkie filmiki typu pierwsze kroki dziecka, u cioci na imieninach ;) itp. bardziej "statyczne" sceny jest ok, mimo braku AF czy pomiaru światełka, jednak na jakieś w miarę kreatywniejsze reklamówki (dynamiczniejsze "ujęcia" itd.) raczej nie...
Zgodzę się z hijax_pl że filmowanie w lustrzankach jest nadal jakimś tam dodatkiem do obecnego trendu, choć pewnie wielu osobom przydaje się możliwość jakiejkolwiek rejestarcji video różnych scenek z życia ;) Pewnie postęp technologiczny przyniesie zmiany w tym zakresie, ale póki co do filmowania wolę kamerę... Mam nadzieję, że moje wypociny nie będą przysłowiowym gwoździem do trumny :)

hijax_pl - Sob 05 Gru, 2009

Nie mówię że nie można filmować lustrzanką, ale trzeba być świadomym ograniczeń tej technologii (która jest we wczesnej fazie) i w sumie... wykorzystywać te ograniczenia.

Są na necie przykłady że można - i to nawet fajnie wychodzi ;)

dickw - Sob 05 Gru, 2009

hijax_pl napisał/a:
Nie mówię że nie można filmować lustrzanką, ale trzeba być świadomym ograniczeń tej technologii (która jest we wczesnej fazie) i w sumie... wykorzystywać te ograniczenia.

Zgadza się :)

hijax_pl napisał/a:
Są na necie przykłady że można - i to nawet fajnie wychodzi ;)

O, na pewno są wirtuozi filmowania lustrzankami :)

Z drugiej strony zastanawia mnie czy kamerom stawia się podobne wymagania odnośnie zdjęć (nie ślędzę forów video)? Robią fotki, ale ich rola jest inna, podobnie jak lustrzanek...
Uff, chyba mam anachroniczne poglądy w tym temacie i nie nadążam za trendami :)

sami musi sam spróbować - jeśli uda mu sie dorwać D90 - czy w jakimś stopniu spełnia to jego oczekiwania...

sami - Sob 05 Gru, 2009

niestety nie mialem mozliwosci przetestowac D90. Natomiast mialem w rekach Canona 500D i filmowanie statycznych ujęć bylo na akceptowalnym dla mnie poziomie. Jednak przy przekadrowywaniu to masakra - obraz galaretka. Co do 500D to jakoś nie ma zachwytu ogolnie więc pomyślałem o Nikonie.

Ogólnie to miałem w planie kupić 50D i za parę miesięcy jakąś kamerę do 3 tyś zł.