|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D3000 POMÓ¯CIE!!
karina-wroc - Wto 08 Gru, 2009 Temat postu: Nikon D3000 POMÓ¯CIE!! Cze¶æ. Proszê Was o pomoc w wyborze lustrzanki. To moja pierwsza, wcze¶niej tylko kompaktowe. Zastanawiam siê na Nikon D3000. G³ównie chodzi mi o robienie zdjêæ dziecku w domu, parku czy nad morzem. Portrety te¿ ale wiem ¿e trzeba dodatkowy obiektyw ale to mo¿e za zaki¶ czas ze wzglêdów finansowych. Cena to najlepiej do 1900 max z karta i pokrowcem Pomó¿cie
[ Dodano: Wto 08 Gru, 2009 14:34 ]
aaaa zapomnia³am dodaæ ¿e to Nikon D3000 + nikkor 18-55 VR
MC - Wto 08 Gru, 2009
Ja bym to widzial tak:
uzywana Alfa200 --> ok. 900zl
nowy kit z allegro --> ok. 250zl
Sony 50/1,8 --> 580zl
Za reszte kupisz pokrowiec i karte.
Jesli koniecznie musi byc to Nikon to lepiej:
uzywany D60 z kitem + 50/1,8. Powinno sie zamknac w 1900zl.
karina-wroc - Wto 08 Gru, 2009
ok rozwa¿ê, dziêkujê bardzo za pomoc
hijax_pl - Wto 08 Gru, 2009
MC napisa³/a: | D60 z kitem + 50/1,8 |
To bêdzie dzia³aæ bez AF
Je¶li ju¿ to proponujê D60 + 35/1.8DX
ok a który by³by lepszy z tych dwóch :
1) ten uzywana Alfa200 --> ok. 900zl
nowy kit z allegro --> ok. 250zl
Sony 50/1,8 --> 580zl czy
2)D60 + 35/1.8DX ???
MC - Wto 08 Gru, 2009
Jesli chodzi o aparaty to jest to praktycznie to samo. Roznice miedzy nimi sa bardzo drobne.
Czesc kolegow sie pewnie ze mna nie zgodzi, ale uwazam, ze dla osoby dopiero rozpoczynajacej zabawe z fotografia poleganie tylko na stalce (stalkach) nie jest dobrym pomyslem.
hmmm stalce?
MC - Wto 08 Gru, 2009
Stalka - obiektyw staloogniskowy. Znaczy, ze zuma nie ma
aha to nie nie zdecydowanie wole z zumem, to prawie tak jak bez rêki :razz
[ Dodano: Wto 08 Gru, 2009 15:43 ]
hijax_pl - Wto 08 Gru, 2009
Do D60 za cenê 35/1.8DX mo¿na kupiæ 18-105VR - to bardzo dobry zoom jak na pocz±tek.
kurcze a mo¿e lepiej jaki¶ dobry kompakt np. panasonic lumix > sama nie wiem...
kozidron - Wto 08 Gru, 2009
karina-wroc napisa³/a: | kurcze a mo¿e lepiej jaki¶ dobry kompakt np. panasonic lumix > sama nie wiem... |
a do tej pory zdjêcia z kompaktu ciê zadowala³y......?
hmmm w sumie to zale¿y jak zrobi³am zdjêcie ale generalnie nie mam na co narzekaæ.. tylko , ¿e w lustrzance s± fajne te pozycje np. zamro¿enia ruchu jak dobrze pamiêtam poprawn± nazwê np.ludzi, zmiêkczanie itp... a takie zwyczajne jak mo¿na tak nazwaæ zdjêcia te¿ wychodz± ³adniejsze w lustrzance ni¿ w kompakcie????
P_M_ - Wto 08 Gru, 2009
karina-wroc napisa³/a: | kurcze a mo¿e lepiej jaki¶ dobry kompakt np. panasonic lumix > sama nie wiem... |
Pewnie lepiej. Moj brat z bratowa bardzo chcieli dobry aparat ze sporym zoomem. Kupili hybryde, ale teraz marudza, ze duza i ciezko zmiescic w kieszeni, kiedy ida na spacer z dzieckiem. 'Lusterko' to fajna sprawa. Lepsza jakosc fot i szybszy AF, ale i rozmiar wiekszy. Kompakty maja obecnie strasznie przeladowane matryce i nawet ich ostatnio nie ogladam w sklepie. Szajs i tyle.
Jest pare ciekawych modeli kompaktow, ale cena niestety zabija. Ostatecznie rozejrzyj sie za jakims fuji serii f. Moze soft cudowny nie jest, ale foty sa OK. Omijaj tylko f70, bo to nie jest udany model.
Z lustrzanek mozesz tez rozwazyc nikona d40 z kitem 18-55 lub 18-105VR. Mozna go dostac na forach za nieduze pieniazki. Moze i kastrat, ale maly i zgrabny. Ciekawszy jest D60, ale drozszy.
Propozycja kolegi MC tez dobra.
a co my¶lisz o kompakcie panasonic lumix z 10 x zoom, mój kolega ma i kolory s± piêkne
[ Dodano: Wto 08 Gru, 2009 16:31 ]
A który lepszy?
Nikon d3000+18-55 VR?
czy
Sony A330+18-55?
RB - Wto 08 Gru, 2009
karina-wroc napisa³/a: | hmmm w sumie to zale¿y jak zrobi³am zdjêcie ale generalnie nie mam na co narzekaæ.. tylko , ¿e w lustrzance s± fajne te pozycje np. zamro¿enia ruchu jak dobrze pamiêtam poprawn± nazwê np.ludzi, zmiêkczanie itp... a takie zwyczajne jak mo¿na tak nazwaæ zdjêcia te¿ wychodz± ³adniejsze w lustrzance ni¿ w kompakcie???? |
Pozycje? Jako stary satyr mam do¶æ jednoznaczne skojarzenia
Zmiêkczanie? Chodzi Ci o programowe czy o rozmycie t³a? Je¶li to drugie - bêdziesz niestety potrzebowa³a nieco dro¿szych jasnych obiektywów.
Podobnie z tym nieszczêsnym zamra¿aniem ruchu - musisz mieæ po prostu krótkie czasy na¶wietlania a do tego to przydaje siê do¶æ jasny obiektyw.
A te s± tanie tylko w wersji 50/1.8... czyli sta³oogniskowe.
Swoja droga to te zmiêkczania i zamra¿ania to skrajnie debilne okre¶lenia.
Zdjêcia za¶ wychodza takie jak siê je zrobi. A czy ³adniejsze to ju¿ zale¿y od preferencji.
[ Dodano: Wto 08 Gru, 2009 18:00 ]
karina-wroc napisa³/a: |
A który lepszy?
Nikon d3000+18-55 VR?
czy
Sony A330+18-55? |
W zasadzie bez ró¿nicy.
KaleSonyMaRacjê - Wto 08 Gru, 2009
Widzê, ¿e nikt nie ma odwagi powiedzieæ Ci tego wprost, ale nie bêdziesz zadowolona z zakupu lustrzanki, twoje wiedza na temat sprzêtu jest zerowa, na temat robienie zdjêæ pewnie jeszcze mniejsza. Kupisz i bêdziesz niezadowolona, ¿e wyda³a¶ 2k na sprzêt, a zdjêcia s± s³abe.
Jak naprawdê by Ci zale¿a³o na fotografii to zaczê³aby¶ od portali po¶wiêconych fotografii a nie sprzêtowi. Lepiej braæ kompakta, mniejszy, tañszy, wiêkszy zoom. olej te lustrzanki.
P_M_ - Wto 08 Gru, 2009
karina-wroc napisa³/a: | a co my¶lisz o kompakcie panasonic lumix z 10 x zoom, mój kolega ma i kolory s± piêkne
[ Dodano: Wto 08 Gru, 2009 16:31 ]
A który lepszy?
Nikon d3000+18-55 VR?
czy
Sony A330+18-55? |
A ktory lumix? Modeli panasonika jest wiele, ale kompakty wole canona lub fuji. Zdjecia mozna sobie podkolorowac na kompie. Do tego nie potrzeba panasa.
Z tych lustrzanek? Obojetne.
karina-wroc - Sro 09 Gru, 2009
Dziêki wszystkim za pomoc By³am w sklepie i robi³am zdjêcia ró¿nymi lustrzankami.
Poczytam trochê o lustrzankach i kupiê sobie sony A500
MC - Sro 09 Gru, 2009
Bardzo dobry wybor
|
|