|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - 50D - Jaki obiektyw na początek ???
rajax - Sro 09 Gru, 2009 Temat postu: 50D - Jaki obiektyw na początek ??? Witam, juz prawie jestem pewny że chce kupic Canona 50D.
Będzie to pierwsza moja lustrzanka, ale wolę kupic od razu dobre body a potem w szkła inwestować.
Pytanie tylko jaki obiektyw na początek kupić (wiem że to brzmi źle ale taki raczej uniwersalny). Sam jeszcze nie wiem na czym będe sie skupiał foty robiąc.
Szkła które sprzedaja w zestawie, dostały średnie opinie :
•Canon EOS 50D + ob. 17-85 mm IS
•Canon EOS 50D + ob. 18-200 mm IS.
Może mozna dorzucic do body nie wiele więcej i kupic cos lepszego na poczatek. Potem sobie uzupełnie szkło, jak będe wiedział co i jak.
krewzszafy - Sro 09 Gru, 2009
rajax napisał/a: | potem w szkła inwestować |
potem to znaczy kiedy?
Sunders - Sro 09 Gru, 2009
Najlepiej canona 17-55/2,8IS USM-jesli za drogi to tamron 17-50/2,8 lub sigma 17-70macro, jeśli ma być jeszcze taniej to canona 17-85IS USM.
Usjwo - Sro 09 Gru, 2009
Sunders 17-85IS USM jest juz w kicie u rajax'a z 50D, drugi kit to 18-200.
Ja uzywalem tylko 17-85 przez prawie rok i bylo wystarczajace, wiec tak jak Sunders moge go polecic na poczatek. Takie mega zoomy od 0 do nieskonczonosci jakos mnie nie przekonuja.
Sunders - Sro 09 Gru, 2009
Usjwo, wymieniłem najpierw to co wolałbym zamiast kita, a na końcu kit canona 17-85, bo kita 18-200 bym nie kupił Też uważam, że kit 17-85 "na początek" może być.
rajax - Sro 09 Gru, 2009
krewzszafy napisał/a: | rajax napisał/a: | potem w szkła inwestować |
potem to znaczy kiedy? |
Potem znaczy się jak bede wiedział czego chcę, lub bede już niezadowolony z pracy kita.
Co do reszty odpowiedzi, to dzieki Panowie. Popatrzę na ceny tego co wymienił Sunders i zdecyduję.
bacruk - Sro 09 Gru, 2009
Przyłączam się do zdania powyżej. Jak nie wiesz co kupić to kup zestaw.
50D to wypasiona puszeczka na początek Zawodowiec nie pogardzi..
Mam wrażenie, że podchodzisz do sprawy tak jak znakomita większość, czyli od końca. Ucząc się będziesz dużo pstrykał, oglądał, porównywał, zastanawiał się, czyli generował duże przebiegi. Żywotność choćby migawki to 100tys cykli, chodzą słuchy, że trzeba przyjąć 20mniej. Osobiście w I roku bez problemu zrobiłem 40tys. Teraz już mniej bo więcej myślę niż pstrykam. Do tego trzeba jednak dojść. Trochę szkoda by mi było zajechać na początek 50D w ciągu dwóch lat nie wykorzystując w dużej mierze dobrodziejstw za które trzeba zapłacić 2,5 tys (dobre szkiełko) więcej niż za przyzwoity standard do nauki doskonały Chyba, że masz nieograniczony budżet. Pewnie w pierwszym roku zapragniesz tele i jasnej stałki czyli aby było przyzwoicie wydasz jakieś 4 tys. a potem jeszcze coś i jeszcze....
d.prowadzisz - Sro 09 Gru, 2009
28/1.8USM i dużo cierpliwości.
http://pl.pixel-peeper.co..._max=none&res=3
bacruk napisał/a: | Osobiście w I roku bez problemu zrobiłem 40tys |
Czyli średnio ok. 110 klatek dziennie, codziennie, przez cały, okrągły rok! Pozwolę sobie wątpić.
oranżewski - Sro 09 Gru, 2009
ja na początek do 40D miałem heliosa 58/2 i jestem zadowolony z takiej kolei rzeczy, bo wiele się na nim nauczyłem i po 3 miesiącach kupiłem coś zamiast kita. wybór padł na sigmę 18-50 OS HSM. polecam.
bacruk - Sro 09 Gru, 2009
d.prowadzisz, stałka na początek jako jedyny obiektyw? dla kogoś kto chce popróbować czego mu potrzeba..
.
.
oczywiście masz prawo wątpić... czyli kłamczuch ze mnie albo taki co nie umie odczytać licznika
Szninkiel - Sro 09 Gru, 2009
Zależy ile kasy na szkło, Tamron 17-50/2,8 wystarczy jak sądze przy mniejszym budżecie, przy większym Canon, potem można eLkę 70-200 ze swiatłem w zależności od funduszy
d.prowadzisz - Sro 09 Gru, 2009
bacruk napisał/a: | d.prowadzisz, stałka na początek jako jedyny obiektyw? dla kogoś kto chce popróbować czego mu potrzeba.. |
Tak. Szybko przekona się, czego mu brakuje, a przy tym kupi od razu bardzo dobry obiektyw.
sigmiarz - Sro 09 Gru, 2009
zoom nożny jest bardzo zdrowy w dobie chorób układu krążenia itd..
d.prowadzisz ma rację
tak, poważnie to długo robiłem na 28 mm ale na FF czyli miałem jeszcze szerzej..
i mi ten obiektyw wystarczał.. od czasu do czasu zakładałem 50mm, ale to bardzo rzadko.
fatman - Sro 09 Gru, 2009
Nie bierz kitowego bo od razu będziesz kręcił nosem na foty.
A jak się trochę poduczysz to będzie Cię on wręcz wqrwi@ł.
To wymagająca puszka a jak przez rok będziesz robił zdjęcia dziadowskim szkłem to czym je potem poprawisz???
Bierz 17-55 IS USM od razu i będziesz zadowolony.
B o g d a n - Sro 09 Gru, 2009
rajax napisał/a: | Będzie to pierwsza moja lustrzanka, ale wolę kupic od razu dobre body a potem w szkła inwestować.
Pytanie tylko jaki obiektyw na początek kupić (wiem że to brzmi źle ale taki raczej uniwersalny). Sam jeszcze nie wiem na czym będe sie skupiał foty robiąc. |
Ja dawno temu do pierwszej lustrzanki analogowej jako podstawowy obiektyw kupiłem Pentacon 50/1,8. Jak już wiedziałem co i jak, dokupiłem Pentacon 28/2,8 oraz 135/2,8.
Tobie do nauki radzę podobnie, z tym, że markowe Canony kupować.
Do cyfrowego Canon 50D, mającego matrycę mniejszego formatu tzw. APS-C, podstawowym, standardowym szkłem z naturalnym polem widzenia w Canonie jest, jak już pisał d.prowadzisz EF 28mm f/1,8 USM lub dużo tańszy EF 28mm f/2,8 w cenie od 795 zł. http://www.cyfrowe.pl/apa...mm-f/28-ef.html
Jak już poznasz tajniki kontroli głębi ostrości, co jest możliwe włąśnie z lustrzanką, to będziesz wiedział czego chcesz dalej.
Baku - Pią 11 Gru, 2009
Cytat: | Pytanie tylko jaki obiektyw na początek kupić (wiem że to brzmi źle ale taki raczej uniwersalny) |
Koledzy podpowiadają stałki i dobrze podpowiadają. Ale z uniwersalnością to one nie wiele mają wspólnego, choć niewątpliwie do nauki są niezastąpione. Z zoomów można polecić:
17-55IS
15-85IS
....
17-85IS
Ja bym je rozpatrywał w takiej kolejności. Cztery kropki między pozycją 2 a 3 oznacza "długo, długo NIC".
d.prowadzisz - Pią 11 Gru, 2009
Miałem kiedyś 17-55 i raczej jest:
17-55
....
15-85
17-85
lupo57 - Sob 12 Gru, 2009
no jest jeszcze możliwość kupienia w rozsądnej cenie jako pierwszy obiektyw
Canon EF-S 18-135 IS
Sunders - Sob 12 Gru, 2009
Czyli można ustawić zoomy canona wg "jakości optycznej":
17-55
15-85
18-135
17-85
albo wg cen-od 980 do 3346pln:
17-85
18-135
15-85
17-55
Wybór dość szeroki.
rajax - Nie 13 Gru, 2009
Wybór szeroki, ale patrząc pod katem ceny to nie bardzo.
Dobra Panowie dzięki za rady. Poczekam na premie w pracy i pomyślę co kupię
[ Dodano: Wto 15 Gru, 2009 16:01 ]
Witam, znowu pytania się nasuwają z optymalizacja zakupu do 50D.
Dochodze do wniosku że potrzebuje jakiegoś zooma jednak. Stałka będzie potem.
Z zoomów które polecacie to stać mnie tylko na Canona 18-135.
Cenowo podchodzą jeszcze:
Tamron 17-50
Sigma 17-70
No i dylemat. Sigma nie ma silnika, tamron chyba ma ale nie pamiętam czy stabilizacja jest. Czyzby Canon był najlepszym wyborem w tym przypadku, najwyżej zostanie potem jako wycieczkowy sprzęt ...
[ Dodano: Sro 16 Gru, 2009 19:49 ]
Nikt nie pomoże ???
Jasper - Sob 19 Gru, 2009
Wyszła nowa Sigma 17-70 z silnikiem, o i jeszcze OS jest.
http://www.optyczne.pl/24...rozpoczęte.html
Może zaczekaj na testy bo to zacne szkiełko. Miałem kiedyś oczywiście tę pierwszą wersję i byłem bardzo zadowolony, jeśli nowa będzie jeszcze lepsza to ....
komor - Nie 20 Gru, 2009
Nie liczę na to, że będzie lepsza, ale jak będzie niegorsza, do tego stabilizacja i ultradźwięki - byłoby fantastycznie. Zobaczymy.
Sunders - Nie 20 Gru, 2009
Wystarczy że AF będzie lepiej działał, a cena za bardzo nie wzrośnie
Jasper - Nie 20 Gru, 2009
cyt. "Cena podawana na stronie producenta wynosi 56 200 JPY, czyli ok. 1800 zł i taka też ma być cena obiektywu w Polsce, gdzie pojawi się on po Nowym Roku."
To chyba by było znośnie?!
Sunders - Nie 20 Gru, 2009
Jasper napisał/a: | To chyba by było znośnie?! |
Chyba tak, w końcu dodali OS, HSM i odrobinę światła na długim końcu.
rajax - Czw 14 Sty, 2010
Panowie, jeszcze się motam z wyborem obiektywu dla 50D (czekam na premierę 60D, licząc ze cena 50D spadnie), i na liscie powyżej zabrakło szkiełka Canona 18-55.
Czy to jest jeszcze gorsze gó..o niż 17-85.
Bo chyba nie lepsze od Tamrona 17-50 pod względem optyki ??
lupo57 - Czw 14 Sty, 2010
rajax napisał/a: | Panowie, jeszcze się motam z wyborem obiektywu dla 50D (czekam na premierę 60D, licząc ze cena 50D spadnie), i na liscie powyżej zabrakło szkiełka Canona 17-85. Miało to byc cos lepszego od kita 18-55.
Cóż to za szkiełko i czy lepsze od Tamrona 17-50 pod względem optyki, może porównywalne ? |
17-85 jest na pewno w niektórych przypadkach lepsz od KIT-a
ma stabilizacje, USM i z tego co wiem jest słabe na 17 mm
czy jest lepsze od tamrona, na pewno jest inne !!!, no i tamron ma światło 2,8 na całej długości canon ma 4-5,6 a to zupełnie inna bajka
rajax - Czw 14 Sty, 2010
hMM, czyli ciemność, widzę ciemność w Canonie.
W takim razie nie będe kombinował i będe poważnie myślał nam tym tamronem.
|
|