|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Rdza w 70-200 L ?
dawid_gaszynski - Sro 09 Gru, 2009 Temat postu: Rdza w 70-200 L ? Zdjęcie - > http://i50.tinypic.com/307lr2o.jpg
Mam obiektyw 70-200 2.8 L USM. Ostatnio zerknąłem do środka z tyłu i zobaczyłem coś na metalowej części wewnątrz obiektywu. Trochę jak rdza. Czy to możliwe ? Mieliście coś takiego ? Jak to wygląda pod kątem gwarancji ?
Kocur - Czw 10 Gru, 2009
Ciekawe, wydawało mi się, że nie ma tam stalowych elementów (przynajmniej ze stali "rdzewnej"), głównie ze względu na wagę i właśnie możliwość korozji, jak by się w jakiś sposób wilgoć dostała... Z drugiej strony, nawet jeśli, to raczej by tam nanieśli jakąś powłokę ochronną. Prędzej bym podejrzewał jakiegoś grzyba, niż korozję. Może w trakcie eksploatacji dostała się tam jakoś wilgoć i coś urosło. Jeśli to nie wynika z niewłaściwego użytkowania, to wydaje mi się, że powinni to wyczyścić nieodpłatnie, jeśli szkło masz na gwarancji.
btw obejrzałem sobie swój egzemplarz, tyle że ja mam wersję z IS, u mnie te części są czarne. Nie ma tam tez nic ruchomego, więc wydaje mi się że wszystko jest szczelnie zamknięte i nie ma prawa się tam nic dostać. Jeśli się więc dostało, to raczej jest to wynik jakiejś nieszczelności powstałej przy produkcji, bo rozszczelnić tą konstrukcję w trakcie użytkowania, to trzeba by naprawdę się postarać.
Sunders - Czw 10 Gru, 2009
Kocur to co napisałeś o szczelności zgadza się jeśli chodzi o wersje IS tego obiektywu, wersje bez IS nie są uszczelnione. Też mi się jednak nie che wierzyć, że w takim obiektywie mogą być części korodujące. Stawiałbym bardziej na to, że coś tam przyschło.
skasowany - Czw 10 Gru, 2009
A Wy myślicie, że stal nierdzewna nie koroduje??? Heloł!!! Uważam, że to mimo wszystko nalot z tlenku żelaza i że trzeba go po prostu usunąć Jak? Nie wiem. W serwisie powinni wyczyścić i przede wszystkim posmarować specjalnym smarem stosowanym przy optyce...
Sunders - Pią 11 Gru, 2009
dawid_gaszynski, napisz co stwierdzono, gdybyś zdecydował się oddać obiektyw do serwisu.
radek_z - Czw 24 Gru, 2009
Tu ujawnia przewaga tanich "plastikowych" obiektywów.
kozidron - Czw 24 Gru, 2009
dawid_gaszynski napisał/a: | Tu ujawnia przewaga tanich "plastikowych" obiektywów. |
dobre
dawid_gaszynski, spekulacje były by mniejsze czy to rdza, gdyby załącznik wyglądał inaczej, bo szczerze powiem, że z tej foty mogę się tylko domyślać, że to rdza.
Kocur napisał/a: | u mnie te części są czarne. |
no właśnie oglądam wersje 2.8 i 4 bez IS-a i ten element jest tam czarny, może z czasem canon ładował tam co innego (oba oglądane szkła kupione były około 2 lata temu).
dawid_gaszynski, tu Ruslan dobrze prawi zanieś do serwisu, bo jeżeli to rdza to w sprzyjających okolicznościach będzie się szybko "rozwijać".
dawid_gaszynski - Pią 08 Sty, 2010
kazidron : jak cytujesz kogoś to sprawdź kto był autorem wypowiedzi Nie ja pisałem o zaletach plastikowych obiektywów.
Nie wiem jak miałbym zrobić lepiej zdjęcie rdzy w obiektywie. Miałem go rozkręcić ? W tym problem, że nie ma tam dostępu i nie widać dobrze co to.
Żytnia naprawiła szkło w ramach gwarancji i wymieniła tylne bebechy. Przy okazji zrobili też przód, który jakimś cudem nabrał luzu.
W starej wersji 70-200 2.8 L z tymi takimi bardziej wypukłymi przyciskami (AF/MF) nie ma tego elementu lub jest faktycznie czarny.
kozidron - Sob 09 Sty, 2010
dawid_gaszynski napisał/a: | jak cytujesz kogoś to sprawdź kto był autorem wypowiedzi |
skorzystałem z automatu forumowego do cytowania selektywnego, widać coś zawiodło
dawid_gaszynski - Pią 05 Lut, 2010
Żeby było ciekawiej, po jakimś czasie użytkowania, muszę stwierdzić, że po wymianie bebechów szkło jest ciut ostrzejsze. Do momentu rdzy i wymiany obiektyw mimo kilku wycieczek na Żytnią celem kalibracji nie dawał takiego obrazu jaki chciałem - teraz śmiga.
lupo57 - Sob 06 Lut, 2010
dawid_gaszynski ciekawy awatar
Baku - Pon 08 Lut, 2010
dawid_gaszynski, ile kosztowała Cię ta przyjemność w serwisie?
dawid_gaszynski - Pon 08 Lut, 2010
Zrobili w ramach gwarancji, która się właśnie na dniach kończyła. Kilka dni w sumie to robili.
Baku - Pon 15 Lut, 2010
Cytat: | W starej wersji 70-200 2.8 L z tymi takimi bardziej wypukłymi przyciskami (AF/MF) nie ma tego elementu lub jest faktycznie czarny. |
Interesuje mnie kiedy nastąpiła zmiana (zmiany?) w budowie 70-200L (rok).
Czy zmiany były tylko 'liftingiem' zewnętrznym, czy zmieniono także coś w budowie optyczno-mechanicznej?
|
|