forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Nikkor DX 18-55mm VR vs Nikkor 50mm f/1,8

Psychoflesz - Sro 09 Gru, 2009
Temat postu: Nikkor DX 18-55mm VR vs Nikkor 50mm f/1,8
Przymierzam się do zakupu obiektywu do Nikona D90. Ale nie do końca wiem który wybrać. Szukałem tematu który w jakikolwiek sposób porównywałby te dwa obiektywy. W podobnym dylemacie innych userów można powiedzieć że wygrywała 50.

Jak jest z tymi obiektywami? Który wybrać, jestem skłonny zainwestować w 50 zwłaszcza że cena nie jest wygórowana. Ale wcześniej chciałbym się upewnić czy na pewno wybór będzie trafny pod względem tych dwóch obiektywów.

Sunders - Sro 09 Gru, 2009

Czy masz juz jakieś obiektywy?

Sunders napisał/a:
Czy masz juz jakieś obiektywy?

Nie. Powinienem to napisać w pierwszym poście, obiektyw ma być w zestawie z D90.

Co zamierzasz fotografować?

Sunders napisał/a:
Co zamierzasz fotografować?

-portret
-moda
-macro
-reportaże
-architektura

mavierk - Sro 09 Gru, 2009

Jeśli zastanawiasz się nad kupnem stałki już teraz, to bierz 35/1.8G i ciesz się życiem :)
hijax_pl - Sro 09 Gru, 2009

18-55 to obiektyw który mimo że jest chwilami bardzo ostry (szczególnie w centrum kadru) całościowo nie jest wybitny - co odzwierciedla cena. No i jeszcze ta ruchoma soczewka przednia :|

Osobiście wolę 50/1,8 - perfekcyjny obraz no i jasność.. Z tym że na DX to trochę wąsko.
Swojego D90 zakupiłem po dłuższych wyborach w komplecie z 18-105VR i - nie żałuję.

Natomiast jeśli myślisz o zestawie ze stałką - polecam gorąco 35/1,8

Obawiam się że ten obiektyw może trochę przekroczyć moje możliwości finansowe. Widziałem na allegro używane za 500zł. Ale szczerze nie mam przekonania do kupowania tam obiektywów.

To biorąc pod uwagę ograniczenia finansowe i to co chcesz fotografować - 18-105VR

Psychoflesz, do portretu, mody i makro/z raynoxem/ się nadaje, do reportażu i architektury nie za bardzo/w tych zastosowaniach kit chyba byłby wygodniejszy/. Na 50mm 50/1,8 jest lepszy od kita pod każdym względem. Jeżeli zdajesz sobie sprawę z ograniczeń narzuconych przez niezmienną ogniskową, to bierz 50/1,8.

Sunders napisał/a:
Psychoflesz, do portretu, mody i makro/z raynoxem/ się nadaje, do reportażu i architektury nie za bardzo/w tych zastosowaniach kit chyba byłby wygodniejszy/. Na 50mm 50/1,8 jest lepszy od kita pod każdym względem. Jeżeli zdajesz sobie sprawę z ograniczeń narzuconych przez niezmienną ogniskową, to bierz 50/1,8.

Czyatałem to i owo ;) Słyszałem też że obiektyw stałoogniskowy "zmusza" do dokładnego przemyślenia kadru, i używając takiego obiektywu można się sporo nauczyć.

50/1,8 jest na tyle tani i uniwersalny i co najważniejsze.. optycznie znakomity ze to obowiązkowa pozycja każdego nikonowca ;) Tyle w temacie :)

Prędzej czy później i tak go kupisz ;)

Skoro tak, to zdecydowanie 50/1,8 :smile:
komor - Czw 10 Gru, 2009

-portret
-moda
-macro
-reportaże
-architektura

i to wszystko pięćdziesiątką na APS-C? Hm…

hijax_pl - Czw 10 Gru, 2009

komor, napisałem powyżej że wg mnie to powinien być inny szkieł ;)
komor - Czw 10 Gru, 2009

hijax_pl, wiem. :) Ale Sunders, proponuje to jako jedyne szkło, z tego co rozumiem. Kolega Psychoflesz wyraźnie napisał, że 35/1,8 przekracza budżet, więc raczej Sundersowi nie chodzi o 50/1,8 plus jakieś inne szkło (kit lub 18-105).
Sunders - Czw 10 Gru, 2009

komor napisał/a:
Sunders, proponuje to jako jedyne szkło, z tego co rozumiem
komor, Psychoflesz wybiera między kitem a 50/1,8, czyli budżet nie przekracza 500pln/w takim wypadku 18-105 też odpada/, napisał że jest świadomy ograniczeń które stwarza stała ogniskowa i pyta który z tych dwóch będzie lepszy. To, że do portretu lepsza jest stałka jest chyba oczywiste :???: Jasne też ,że do reportażu taka stałka nie jest dobrym wyborem. Obietywu dobrego do wszystkiego nie ma :???:
Jeśli znasz coś lepszego za ok.500pln do wszystkich wymienionych przez Psychoflesza zastosowań, to jestem bardzo ciekawy co to jest :?:

komor - Czw 10 Gru, 2009

Sunders, ok rozumiem. Jakbym się miał upierać na te wszystkie zastosowania wymienione przez autora wątku to jednak bym się zdecydował na kita. Ale tak naprawdę wcześniej zrezygnowałbym z D90 bo kupowanie takiej fajnej puszki po to, żeby używać ją z kitem to jest dla mnie błąd. Jeśli miałby kupić samą pięćdziesiątkę, to życzę powodzenia w tej architekturze, modzie, itd. Oczywiście można, pewnie że można… :) Ale jest szansa, że w takiej kombinacji autor prędzej zniechęci się do fotografii, bo wydał tyle kasy, a ma tylko jedną ogniskową, ni to szeroką ni to wąską.

komor napisał/a:
kupić samą pięćdziesiątkę, to życzę powodzenia w tej architekturze, modzie, itd. Oczywiście można, pewnie że można… Ale jest szansa, że w takiej kombinacji autor prędzej zniechęci się do fotografii, bo wydał tyle kasy, a ma tylko jedną ogniskową, ni to szeroką ni to wąską.

Istnieje też szansa, że zaciągnie kredyt na zooma albo drugą stałkę :lol:

Psychoflesz - Czw 10 Gru, 2009

Zdaje sobie sprawę że jeden obiektyw w dodatku stałoogniskowy nie wystarczy to wszelkich zastosowań, ale wybieram D90 w zestawie z dwoma wymienionymi obiektywami. Po jakimś czasie zamierzam kupić kolejny obiektyw Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR podobno jest to swojego rodzaju perełka w stajni nikona.

Na początek chce szkło które "zmusi" mnie do maksymalnej nauki co do kadrowania itp. Od jakiegoś czasu bawię się fotografią jak wpadnie mi w ręce Canon 400D.

Psychoflesz, całkiem niezły zestaw sobie wykombinowałeś :smile:
sigmiarz - Czw 10 Gru, 2009

przecież może kupić puszkę bez kita i http://www.allegro.pl/lis...at=1&category=0

akurat obiektyw można zaryzykować z allegro, poza tym są tam oferty sklepów... o wart zachaczyć o ceneo czy innego skąpca

Wiadomo że jeden obiektyw nie wystarczy, jakie obiektywy polecilibyście do tych zastosowań:

-portret
-moda
-macro
-reportaże
-architektura

podajcie po jednym obiektywie i jeden powód dlaczego ten a nie inny.
I co myślicie o obiektywie o którym wspomniałem wyżej ( Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR) w których kategoriach sprawdzi się najlepiej.
Zapomniałem dopisać wcześniej, marzy mi się jakiś obiektyw super tele - 500/800mm ale ceny są zaporowe.

sigmiarz - Czw 10 Gru, 2009

300.. czyli 450 (!) jeśli nie strzelasz ptaszków, to ja nie wiem co tym będziesz robił oprócz wrażenia.

do portretu itp kupuje wiosną 70mm sigmy, dlaczego ? nic tańszego o podobnych parametrach i jakości nie ma.

używam 30 i 10-20 sigmy do wszystkiego od mody do reportażu przez architekturę, z tych samych powodów co wyżej.

macro nie robię.

sigmiarz napisał/a:
300.. czyli 450 (!) jeśli nie strzelasz ptaszków, to ja nie wiem co tym będziesz robił oprócz wrażenia.

Szczerze to myślę że znajdzie się kilka okazji do fotcenia ptaszków. Poza tym wrażenie też się liczy ;) hehe