forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Sterowanie błyskiem w Lumix LX3 - wbudowany flash.

RaPa - Czw 10 Gru, 2009
Temat postu: Sterowanie błyskiem w Lumix LX3 - wbudowany flash.
Witam Wszystkich!

Czy ktoś z Was zauważył, że przed każdym błyskiem wbudowanego w Lumix'a LX3 flash’a wysyła on „przebłysk”? Taki małej mocy błysk, prawdopodobnie sterujący.
Chciałbym za pomocą wbudowanego flash’a sterować lampami z fotocelą, niestety jest to niemożliwe, ponieważ fotocela jest aktywowana opisywanym „przedbłyskiem” i lampy zewnętrzne odpalają przed czasem :???: .

Czy wiecie jak to wyłączyć?!?

P.S. podobny temat poruszałem na innym forum poświęconym kompaktom Panasonic'a . Nie zyskał on jednak popularności.

Pozdrawiam.

dr11 - Czw 10 Gru, 2009

Są dwie możliwości. Lampę ustawić w tryb manualny (nie wiem czy tak można w LX3) albo zastosować fotocelę, którą da się ustawić tak, żeby olewała przedbłysk.
edmun - Czw 10 Gru, 2009

hmm w FZ18 miałem tak, że tylko na kilku trybach działał jeden błysk, więc musi gdzieś być. na pewno lampa była ustawiona jako wymuszony błysk ale nie kojarzę na którym trybie
RaPa - Czw 10 Gru, 2009

Dzięki za odpowiedź.

Niestety 1/
bez względu na program (Ai, P, A, Tv, M), tryb ustawienia lampy w LX3 (wymuszenie i rodzaj synchronizacji: 1st lub 2nd "przedbłysk" zawsze występuje.

Niestety 2/
fotocela jest sprzężona z innym flashem i nie ma ekstra ustawień i albo działa, albo nie.

Bardzo proszę o następne pomysły i dalszą analizę.

ghost - Pią 11 Gru, 2009

jeżeli w panasłoniku nie da się włączyć trybu manualnego lampy (czyli ty podajesz ile chcesz światła 1/2, 1/8 itp) to pozostaje fotocelka mif, ew jeżeli aparat ma sanki / złącze pc - skorzystanie z nich i podpięcie wyzwalacza radiowego / kabelka / zewnętrznej lampy.
Bojomir - Pią 11 Gru, 2009

Mam Leice Dluxa 4 i przedbłysk występuje tylko przy włączonej redukcji czrw. oczu .
ghost - Pią 11 Gru, 2009

chyba każdy aparat cyfrowy w trybie błysku z pomiarem daje przedbłysk. czasem wystarczająco szybo, żeby nie dało się go zauważyć.
lama - Pią 11 Gru, 2009

RaPa, co to za zewnętrzne lampy? Błyskasz pełną mocą? Jeśli nie to powinny odpalać przy przedbłysku jak i przy właściwym...
RaPa - Sob 12 Gru, 2009

lama
Dobry, stary Chinon pro-1290C. Mam do niej wielki sentyment i chętnie dalej bym ją używał.
Teoretycznie błyska niepełną mocą, niemniej drugiego błysku nie ma.

Bojomir
Czyżby Leica górą?
Na innym forum próbowałem podnieść temat wymiany softu w LX3 na ten z D-Lux4. Z Panasonika Leica - to by było coś. :wink:
Może wy macie pomysł, lub znacie link.