forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Nikon Af-s 18-105 Pierścień ostrości

tomeczek6656 - Czw 10 Gru, 2009
Temat postu: Nikon Af-s 18-105 Pierścień ostrości
Witam.
Mam pytanie do użytkowników obiektywu Nikkor Af-S 18-105 f:3,5-5,6 G ED.
Obiektyw mam od 2 miesięcy. Ale dopiero dzisiaj zauważyłem, że pierścień ostrości po małym oporze można obracać bez końca w jedną i w drugą stronę. Wcześniej wydawało mi się ze była tam pewna blokada uniemożliwiająca w/w czynność. Ale z drugiej strony nie mocowałem się nigdy tak mocno żeby próbować ją "przełamać".
Piszę bo mogła to zrobić przypadkowa osoba, której aparat wpadł w ręce.
Zaznaczam, że ustawienie manualne ostrości przebiega bez problemu, - po osiągnięciu granicy dalej już nie da się "przeostrzyć" .
Czy u was w tym obiektywie też można obracać pierścieniem bez końca w obie strony, czy może jest wyraźna blokada uniemożliwiająca kręcenie?(definitywny koniec kręcenia)
Pozdrawiam.

hijax_pl - Czw 10 Gru, 2009

To normalne, po prostu ten obiektyw ma silnik pierścieniowy który pozwala na przeostrzanie MF/AF. Tak więc po prostu to zaleta obiektywu - przynajmniej wg mnie :)

Ok. Dziękuję za wyjaśnienie. Trochę mnie uspokoiłeś. Natomiast jeszcze pytanie w sprawie przesostrzenia. Jak jest w ogóle sens tej funkcji? Przecież i tak obraz się nie przeostrzy na drugą stronę (czyt. ostrość się nie zapętli). Czy może jest to raczej swojego rodzaju zabezpieczenie przed maniakami na siłę próbującymi przekręcić pierścień, żeby czegoś nie złamali?
hijax_pl - Czw 10 Gru, 2009

Najprościej mówiąc: aby funkcja AF w aparatach po wybiegu za daleko mogła się trochę cofnąć ;)

Czyli jeśli dobrze rozumiem to chodzi Ci o sposób kręcenia przy ustawianiu ostrości...trzeba zawsze potem trochę cofnąć:)Dzięki bardzo za pomoc:)