|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Metz 48 AF-1 DIGITAL vs Nikon SB-600
dickw - Czw 10 Gru, 2009 Temat postu: Metz 48 AF-1 DIGITAL vs Nikon SB-600 Kolejny mój dylemat to wybór lampy do Nikona D90: brać firmową SB-600 czy Metz 48 AF-1 DIGITAL ( Metz_48_AF-1_DIGITAL ?
Jakoś korci mnie na Metza, ale mogę mieć pomroczność jasną i SB-600 będzie trafniejszym wyborem, choć może do celów amatorskich (do doświetlenia w pomieszczeniach, pewnie jakieś małe imprezy, spotkania... ) nie ma miedzy nimi wielkiej różnicy (oprócz np. liczby przewodniej) ?
Oczywiście budżet nie za wielki: +/- 800 kzł - obydwie lampy cenowo podobne...
Z góry dziękuję za sugestie
komor - Czw 10 Gru, 2009
Przydatne tematy:
Pentax vs. Metz. vs Tumax
Do Nikona D200 jaka lampka SB 900 czy METZ 58i.
Pewnie jest więcej. Powinno pomóc w rozwianiu pewnych wątpliwości.
dickw - Czw 10 Gru, 2009
Dzięki, przeglądałem tematy Metz vs Nikon, ale jakoś musiałem je przeoczyć .
hijax_pl - Pią 11 Gru, 2009
dickw, powiem krótko. SB-600 lub używana SB-800. Sprawdzi się świetnie i jeszcze pobawisz się CLSem.
jaad75 - Pią 11 Gru, 2009
A Metz to nie obsługuje CLS-a?
jaad75, ok - sprawdziłem.
Nowe metze (ale nie serii MZ tylko AF) dogadują się w CLS. 48ka jako slave tylko, 58ka dodatkowo jako master
hijax_pl napisał/a: | 48ka jako slave tylko | Czyli tak jak 600-tka, jeśli dobrze pamiętam...
Dokładnie tak
To w czym upatrujesz wyższość SB-600 nad Metzem?
[ Dodano: Pią 11 Gru, 2009 10:56 ]
Oba flesze mają identyczną moc, oba nie posiadają trybu A ani dumb slave'a... Metz schodzi w manualu do 1/128, SB-600 do 1/64, ale przy słabszych lampach nie jest to aż tak istotne. Metz może zawęzić kąt świecenia do 105mm, SB-600 do 85mm, ale z kolei metz zaczyna się od 18, a Nikon od 14mm (dla FX jak mi się wydaje)...
Np w mocy. Do 70mm ciut mocniejsza jest sabinka, i z tego co wiem przy FP moc Metza spada drastycznie.
FX/DX nie ma znaczenia - przecież odległość jest taka sama. Ale ma znaczenie kąt błysku, dlatego SB-900 potrafi go zawęzić dla DX dzięki czemu mniej prądu idzie
ghost - Pią 11 Gru, 2009
FP to rozumiem HSS
w każdej lampie w trybie szybkiego synchro moc spada drastycznie.
a co do optymalizacji błysku na wprost - przecież to najmniej ważne. i tak lepiej błyska się odbitym. a tam głównie gra rolę moc palnika, nie zwinność zoomu.
hijax_pl napisał/a: | Np w mocy. Do 70mm ciut mocniejsza jest sabinka | Z tego co widziałem, to na 50mm obie mają GN36, więc nie sądzę, żeby były między nimi jakieś zasadnicze różnice...
ghost napisał/a: | a co do optymalizacji błysku na wprost - przecież to najmniej ważne. i tak lepiej błyska się odbitym. a tam głównie gra rolę moc palnika, nie zwinność zoomu. | Zależy, czy używa się lampy na stopce, czy poza nią. Osobiście wolę by lampa miała możliwość zawężenia błysku, niż siania bardzo szeroko (rzadko używam nawet 24mm), ale nie jest to takie istotne, bo w jednym przypadku można założyć snoota, czy grid, a w drugim dyfuzor. Obiektywnie jednak patrząc, snoot nie zabiera zbyt dużo światła, a taki Omnibounce już z 1.5EV, więc teoretycznie istotniejszym jest mieć szeroki kąt palnika...
komor - Pią 11 Gru, 2009
jaad75 napisał/a: | SB-600 schodzi w manualu do 1/128, SB-600 do 1/64 |
Metz schodzi do 1/128 miało być - już poprawiam...
A ja jak porównuję dla ISO100 mam tak:
24mm – GN26 (SB-600) i GN24 (48 AF-1),
28mm – 28 i 26,
35mm – 30 i 29,
50mm – 36 i 35,
70mm – 38 i 38,
85mm – 40 i 43
Dane o metzu
strona 132
hijax_pl, Ale to są kosmetyczne różnice, biorąc pod uwagę, że między SB-600, a SB-800 jest zaledwie 1EV różnicy...
jaad75, wiem, dlatego napisałem "ciut" W cenie też jest różnica niewielka - 10zł na korzyść Metza (wg ceneo)
dickw - Pią 11 Gru, 2009
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi i rozwinięcie tematu Jak widzę trochę muszę odświeżyć temat focenia z lampą i nadrobić zauważalne u siebie braki...
Mój znajomy też wskazuje na kupno SB-600 (choć o Metz'ie nie wypowiada się źle), choć sam najlepiej widziałby pewnie zapiętą SB-900 (gdyby to on płacił to czemu nie ), no ale SB-900 to za wysokie progi jak dla mnie... Pewnie SB-800 też, ale rozejrzę sie za używkami (w sensie fleszy ) lub pozostaje większościowa opcja za SB-600...
jaad75 - Sob 12 Gru, 2009
Zdecydowanie polecałbym Ci jednak rozejrzenie się za używaną SB-800 właśnie, ewentualnie inwestycją w mocniejszego Metza 58 AF, czy choćby Sigmę EF 530 DG w wersji Super... Ten 1EV zapasu naprawdę robi różnicę.
dickw - Sob 12 Gru, 2009
Gdy trafię w dobrym stanie SB-800 to tak zrobię, jeśli nie to pozostanę jak na razie przy SB-600, bynajmniej na tyle na razie budżet pozwala...
Janyk - Sob 12 Gru, 2009
Sorry, że się tak wepchnę do tematu, ale mam podobny dylemat:
Zastanawiam się nad sb-600, a sb-900, tzn. mam uzbierane na 600tke, ale mam również możliwość ruszenia konta bankowego i dołozenia do 900setki, a więc? Opłaca się? Ma współpracować z d5000.
jaad75 - Sob 12 Gru, 2009
Patrz mój poprzedni post.
hijax_pl - Sob 12 Gru, 2009
Janyk, swoją drogą D5000 + SB900 to będzie wyglądało kosmicznie
Sunders - Sob 12 Gru, 2009
hijax_pl napisał/a: | D5000 + SB900 to będzie wyglądało kosmicznie |
Jak aparat "przyczepiony" do lampy
jaad75 - Nie 13 Gru, 2009
hijax_pl napisał/a: | Janyk, swoją drogą D5000 + SB900 to będzie wyglądało kosmicznie | Eee tam, kosmicznie, to wygląda LX3 i SB-26...
Szczerze mowiąc, to LX3 już z podpiętym Pocket Wizardem wygląda na jakiś gadżet Sci-Fi...
hijax_pl - Nie 13 Gru, 2009
Sunders napisał/a: | hijax_pl napisał/a: | D5000 + SB900 to będzie wyglądało kosmicznie |
Jak aparat "przyczepiony" do lampy |
No ale jak się dokręci 24-70/2.8 to trochę zbalansuje i nie będzie już to problemem
Janyk - Nie 13 Gru, 2009
Czyli sb-600? Jednogłośnie?
Janyk napisał/a: | Czyli sb-600? Jednogłośnie? | Absolutnie nie. Zdecydowanie SB-800/900 lub Sigma 530DG Super, Metz 58 AF. Generalnie, lampa o energii błysku przynajmniej ~70Ws. SB-600 ma ~40Ws.
Janyk, ja tak sobie żartuje, ale lampa to ma działać a nie ładnie wyglądać. Choć jak działa dobrze i jeszcze wygląda to .. jest miło
Jakbyś miał większy korpus - np D80/90 mógłbyś przykręcić do niego gripa i nie byłoby problemu. Na D700 (który jest znacznie większy od D5000) SB-900 wygląda tak:
(Zdjęcie ze strony http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7482 )
To co mówi jaad75 to święta prawdą. Słuchaj go, bo po prostu ma rację. A największą zaletą SB-900 jest jej.. palnik. SB800 jest trochę mniejsza gabarytami od SB-900, ale tak czy siak będziesz musiał się nauczyć trzymać takie zestaw. SB-600 to przy nich mała lampka. Od lewej do prawej trzy sabinki: 600, 800 i 900.
(zdjęcie ze strony http://www.boandbro.com/blog/?p=372 )
dickw - Nie 13 Gru, 2009
jaad75 na pewno ma rację, żeby brać sb-800/900 czy też metza 58, z tym, że finansowo to trochę za wysoko dla mnie, a nie tylko lampę mam zamiar kupić...
Faktycznie sb-900 jest spora nawet z D700 , co mówić o podpięciu do D90
Gdybym miał okazje na w miarę pewny zakup sb-800 (różnie bywa na aukcjach) w dobrym stanie to nie było problemu... Na razie raczej opcja sb-600 zostaje, myślę, że do pomieszczeń o niedużej kubaturze jej moc będzie wystarczająca (choć oczywiście może zdarzyć się, że będę akurat w sytuacji wymagającej użycia mocniejszego flasha). Nie wiem czy dobrze rozumuję odnośnie sb-600
dickw, tu nie chodzi tylko o wielkość pomieszczenia, ale o światłożerność modyfikatorów i filtrów - zapewniam Cię, że nawet jeśli na razie tego nie docenisz, to z całą pewnością dojdziesz do tego etapu. Poza tym, z mocniejszą lampą nie jesteś zmuszony strzelać pełna mocą i dzięki temu błysk jest krótszy i masz ich więcej w zapasie.
dickw - Nie 13 Gru, 2009
jaad75 napisał/a: | dickw, tu nie chodzi tylko o wielkość pomieszczenia, ale o światłożerność modyfikatorów i filtrów - zapewniam Cię, że nawet jeśli na razie tego nie docenisz, to z całą pewnością dojdziesz do tego etapu. Poza tym, z mocniejszą lampą nie jesteś zmuszony strzelać pełna mocą i dzięki temu błysk jest krótszy i masz ich więcej w zapasie. |
Dziękuję za wyjaśnienia!
Najwyraźniej będę "zmuszony" przemyśleć zakup lampy jeszcze raz Jak widać nic na szybko
dickw, zwykły dyfuzor potrafi wytłumić światło o 2/3 do 1EV. Oczywiście możesz strzelać w sufit, ale to oznacza też większą moc potrzebną by poprawnie doświetlić obiekt. Dyfuzor swoją drogą to też gorsze odprowadzanie ciepła a palniki nie lubią się przegrzewać...
cra89 - Pon 14 Gru, 2009
No wiec jako ze moj nissin 622 ktorego mialem popsul mi sie (z mojej winy) ale serwis wskazal na wymiane skozystalem po drobnej doplacie wzialem metza 48 af1 i musze przyznac ze bardzo fajna lampa mocy tyle ze starcza spokojnie z hss tez radzi sobie super. Blysk jest bardzo powtarzalny a lampa skierowana nawet gdzies na bok blyska z taka sila by odpowiednio doswietlic kadr. Lampa jest lekka i nie ma kosmicznie wielkich wymiarow. Na akumulatorkach 2500mAh spokojnie pozwala mi na cala noc focenia w klubach czyli jakies 500-600 zdjec. Co do przegrzewania sie palnika o czym wspomnial hijax_pl metz automatycznie potrafi wydluzyc ladowanie lampy i nie pozwolic na blysk zabezpieczajac palnik przed przegrzaniem sie. Co do mocy w porownaniu do 430II jest mocniejsza i to dosc wyraznie zas do SB600 w rzeczywistych warunkach kolega ktory ma D80 i 600 uzyskiwal gorzej doswietlone kadry (w tych samych warunkach i ustawieniach aparatu) moze to kwestia roznic C a N.
hijax_pl - Pon 14 Gru, 2009
cra89 napisał/a: | Co do mocy w porownaniu do 430II jest mocniejsza i to dosc wyraznie zas do SB600 w rzeczywistych warunkach kolega ktory ma D80 i 600 uzyskiwal gorzej doswietlone kadry (w tych samych warunkach i ustawieniach aparatu) moze to kwestia roznic C a N. |
Porównujesz histogramy? Doświetlenie pierwszego planu? Rozświetlenie całości?
Tak się pytam bo w sumie to ciekawe, gdyż w zakresie ISO200-800 to właśnie 400D ma lekko zaniżoną czułość, a D80 prawie idealną... Wynikało by z tego że przy tej samej mocy błysku (różnice między tymi lampami są - jak już jaad75 napisał - kosmetyczne) to właśnie D80 powinien dać minimalnie jaśniejszy obraz.
cra89 - Pon 14 Gru, 2009
Porownywana byla jedna scena (ogolne rozwietlenie pierwszego jak i drugiego planu) w zamknietym pomieszczeniu ISO800 czas 1/30s 55mm f/5.6 bez korekcji czas ani mocy blysku. Palnik odchylony o 45' plus na obie lampy byl zalzony oryginalny stofen, pomiar swiatla matrycowy, Auto WB. Zdjecia z 400d byly lepiej doswietlone za rowno na pierwszym planie jak i drugim. Nie mam jedynie porownania jakby te sama scene oswetlil metz na d80.
cra89, czyli lampa pracowała w TTLu?
cra89 - Pon 14 Gru, 2009
tak canon na e-ttl2 a nikon na i-ttl
cra89, czyli przy porównaniu nie wziąłeś pod uwagę pracy światłomierzy w obu aparatach. Do testu lampy powinny być w manualu ustawione
cra89 - Pon 14 Gru, 2009
no tak ale zeby az taka roznica byla, bo byla zauwazalna w sumie wygladalo to tak jakby canon lepiej dopbieral moc blysku po odchyleniu palnika.
komor - Pon 14 Gru, 2009
hijax_pl napisał/a: | Do testu lampy powinny być w manualu ustawione |
cra89 napisał/a: | ISO800 czas 1/30s 55mm f/5.6 bez korekcji czas ani mocy blysku |
Kolega cra89 pisze o tym, że w TTL inaczej lampa naświetla na C niż na N, więc ręczne ustawianie poziomu mocy na lampie to jest inny test niż ten, o którym pisze cra89.
hijax_pl, fakt, że 400D i D80 mogą mieć inaczej kalibrowane ISO nie musi mieć znaczenia, bo po pierwsze lampy są robione osobno w wersjach C i N, więc producent lampy zawsze może coś tam dodatkowo kombinować, a po drugie o zakończeniu naświetlania w trybie TTL i tak decyduje chyba głównie aparat nie lampa, prawda? Więc raczej puszka własne „oszustwa” w czułości ISO raczej będzie kompensować/maskować tak, żeby otrzymać to, co dany producent uważa za dobre naświetlenie.
komor, No właśnie dlatego uważam że w takim teście powinno się wyeliminować jak najwięcej zmiennych i po prostu ustawić lampy w manualu na np 1/8 mocy. Czułość aparatu czułością, do tego jeszcze dochodzi czułość światłomierza, sposób pomiaru światła jako takiego (matrycowy/strefowy). Niech aparat tylko zwiera na lamelce i już
[ Dodano: Pon 14 Gru, 2009 13:44 ]
komor napisał/a: | Więc raczej puszka własne „oszustwa” w czułości ISO raczej będzie kompensować/maskować tak, żeby otrzymać to, co dany producent uważa za dobre naświetlenie. |
Aaa... I jeszcze słowo. Jak kalibrowałem swojego D90 wyszło że dla matrycowego niedoświetlał mi o 3/6EV, przy centralnie ważonym to samo ale 1/6EV, punktowy był OK.
Więc nie wiem jako to jest z tym maskowaniem
komor - Pon 14 Gru, 2009
hijax_pl, ale co wtedy będziesz w sumie testował? Bo moim zdaniem różnice w czułości ISO między 400D i D80 i wtedy lampę też najlepiej ściągnąć, żeby wyeliminować jeszcze jeden czynnik.
A chodzi zdaje się o zauważaną przez cra89 różnicę w naświetlaniu. Coś tam nieraz się słyszy od ślubnych, że na Canonie to zawsze korekta taka, na Nikonie taka…
hijax_pl napisał/a: | Czułość aparatu czułością, do tego jeszcze dochodzi czułość światłomierza, sposób pomiaru światła jako takiego (matrycowy/strefowy) |
Ale jak parametry naświetlania masz ustawione manualnie, moc lampy też manualnie to światłomierz chyba nie ma nic do rzeczy?
dr11 - Pon 14 Gru, 2009
Podejrzewam, że kolega cra89 po prostu robił zdjęcia a nie testy
Hm... a co chcemy testować? Jeśli aparat - to bym zrobił tak:
Przede wszystkim wiedząc jaką odchyłkę ISO ma aparat możemy zdjęcie np w ligtroomie lekko przesunąć o x EV w lewo czy prawo.
Test wykonujemy w nocy, aparat ustawiamy np: ISO200, f/5.6, czas B, lampa na 50mm + GN 1/8, palnik 45st do pionu. Lampa i aparat oczywiście na statywach - otwieramy migawkę, lampę wyzwalamy ręcznie (zwieramy gorący styk), zamykamy migawkę. Zmieniamy aparat na drugi - i to samo. I będziemy mieć różnicę w aparatach.
Jeśli natomiast chcemy testować lampę - aparat zostawiamy ten sam, zmieniamy tylko lampy.
komor - Pon 14 Gru, 2009
hijax_pl, coś zaplątaliśmy się.
W sumie to zaczęło się od tego:
cra89 napisał/a: | Co do mocy w porownaniu do 430II jest mocniejsza i to dosc wyraznie zas do SB600 w rzeczywistych warunkach kolega ktory ma D80 i 600 uzyskiwal gorzej doswietlone kadry (w tych samych warunkach i ustawieniach aparatu) moze to kwestia roznic C a N. |
No właśnie. A ja napisałem:
hijax_pl napisał/a: | w sumie to ciekawe |
To może na tym zakończmy
Janyk - Wto 15 Gru, 2009
Wzasadzie to jeszcez jedno pytanie:
Czy do tego mojego 5000 lepiej zainwestować w sb-900 czy w metz'a 58 af-1?
Prosił bym o szybka odpowiedź, bo jutro zamierzam się po nie wybrać..
Aaaa! I nie wiem czy ma to znaczenie, ale bd współpracował z 35/1.8
jaad75 - Sro 16 Gru, 2009
Janyk napisał/a: | Czy do tego mojego 5000 lepiej zainwestować w sb-900 czy w metz'a 58 af-1? | W takim wypadku wybrałbym SB-900, choć Metz zły nie jest.
Janyk - Sro 16 Gru, 2009
Ok, sb-900 jak dla mnie odpada, ponieważ mam wybór:
albo sb-900 i nic, albo nikkor 35 i ... no właśnie i co?
Wstępnie mam coś koło tych 800-900 zł i teraz prosze o pomoc, w sklepie w którym mam zamiar zakupić owe towary w tym przedziale cenowym mam do wyboru:
-Nikon Speedlight SB 600
-Metz mecablitz 48 AF-1 digital
-Sigma EF-530 ST
-NISSIN Speedlite Di866
I jak myślicie, która będzie najlepsza?:D
szklarek - Sro 16 Gru, 2009
Jako, że to mój pierwszy post na forum to witam wszystkich szanownych użytkowników
A jeśli chodzi o temat to mam podobny problem z wyborem lampy. Jestem początkowym fotoamatorem więc nie chcę wydać na lampę więcej niż 1000. Dlatego podepnę się pod temat żeby nie zaśmiecać forum bo także wybieram spośród modeli wypisanych powyżej.
dickw - Pią 18 Gru, 2009
Na aukcjach widzę sb-800, z tym że jedna jest używana przez 3 lata i cena 800zł, druga używana sporadycznie, ale widoczne ślady użytkowania (jak jak cos sporadycznie używam to nie ma takowych śladów) itd. itd. Wiadomo, że kupienie nówki za taką cenę ma zerowe prawdopodobieństwo, chodzi mi o to, że szkoda wtopić ponad 800zł i zostać z ręką w nocniku...
Z drugiej strony przeglądam też opinie o sb-600 i metz 48 - tu zdania są podzielone (oczywiście w tym przedziale cenowym i zastosowaniach amatorskich), czyli nadal jakbym był w punkcie wyjścia Rzut monety wskazuje mi na sb-600...
jaad75 - Sob 19 Gru, 2009
Janyk napisał/a: | -Nikon Speedlight SB 600
-Metz mecablitz 48 AF-1 digital
-Sigma EF-530 ST
-NISSIN Speedlite Di866
I jak myślicie, która będzie najlepsza?:D | Zdecydowanie odpuścił bym Sigmę w wersji ST - to beznadziejnie prymitywna lampa. Jeśli już, to szukaj wersji Super. SB-600 i 48 AF-1 jak dla mnie odpadają za względu na zbyt małą moc. O Nissinie wiem niewiele, więc się nie wypowiadam, ale wygląda interesująco.
dickw - Pon 04 Sty, 2010
Stanęło jednak na tym, że kupiłem Metza 48AF1... Może kiedyś będę żałował decyzji , ale nie utrafiłem w dobrym stanie i za rozsądne pieniądze SB-800.. Znajomy znajomego co prawda wyprzedawał arsenał Nikona (zmieniał system na Canona), ale ceny śpiewał kosmiczne
Gdyby kogoś interesowały poglądowe fotki z D90 to linki poniżej (robione na szybko, więc i byle jak):
- z kitem 18-105 (w miarę wszystko wyważone i stabilnie sie nawet trzyma)
d90_kit
- ze stałką 35 mm (nie za ergonomicznie, trzeba się przyzwyczaić)
d90_35mm
- z frontu
d90_front
Grip - jak myślę - zrównoważyłby stosunek wielkości puszka/lampa
[ Dodano: Wto 05 Sty, 2010 23:00 ]
Poprzednio błędnie linki wkleiłem itd., teraz powinno być poprawnie:
- z kitem 18-105
- ze stałką 35mm
- z frontu
|
|