forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Kompakt w granicach 1000 zł ?

Smola - Czw 26 Kwi, 2007
Temat postu: Kompakt w granicach 1000 zł ?
Znajomy mnie poprosił by mu doradzić co można kupić w granicach 1000 zł do takiego zwykłego pstrykania fotek - szczerze mówiąc to wielkich różnic między modelami w tej klasie nie widzę.

Mimo wszystko zapytam, może znacie jakieś dobre ( sprawdzone ) modele ??

Wymagania są takie:

1. Ma być mały tzn. płaski czyli kompakty typu Fuji Finepix 5500 itp. odpadają.

Jednocześnie logicznym jest, że w płaskim kompakcie nie ma co liczyć na super zoom ale to nie jest istotne.

Osobiście uważam, że nie ma co sie podniecać 8 , 10 mln pikseli. Jak będzie 8 to ok, ale 6 mln w zupełności wystarczy.

To o co tak naprawde chce zapytać ( głównie Panów Redaktorów Optyczne - pozdro chłopaki ) to, czy któryś z kompaktów za 1000 zł wyróżnia się lepszym typem matrycy i lepszą optyką.

Przy wyborze warto także uwzględnić stabilizacje obrazu.

Smola - Nie 06 Maj, 2007

Brak odpowiedzi.

Zapytam inaczej:

Co wybrać:

1. Canon IXUS 70

2. Canon PowerShot A630

3. Panasonic DMC LZ6

4. Sony DSC-W90

Szczególnie interesuje mnie ostatnia pozycja, dlatego iż na forach internetowych znalazłem bardzo różne opinie o nim. Część użytkowników twierdzi, że obiektyw Carla w tym aparacie jest beznadziejny. Prawda to ???

eska - Pon 07 Maj, 2007

W testach nie mielismy zadnego z powyzszych aparatow. Z kompaktow ponizej 1000 zl, ktore w dodatku sa cienkie polecic moge Nikona P4 i Panasonic Lumix DMC-FX01 (ten drugi jest juz trudno dostepny).

Co do wymienionych przez Ciebie produktow, to poprzednika A630 mielismy w testach i wyszedl bardzo przyzwoicie.

Wiecej nie podpowiem.

konrad

Smola - Pon 07 Maj, 2007

Dzięki Konrad

Pozdro

Piter