|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw makro do Sony
mas - Sob 26 Wrz, 2009 Temat postu: Dobry obiektyw macro pod sony A300 Witam.
Chciałbym się Was doradzic jakie szkło warto sobie zakupic do makro, ale nie obraził bym się gdyby dawało radę wykonac ładny portret. Budżet jakim dysponuję to 2-2,5 tyś.
SlawGaw - Sob 26 Wrz, 2009
Było już o tym np tu
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=8208
mas - Sob 26 Wrz, 2009
Zgadza się, ale tam troszkę inny przedział cenowy.
W takim razie zapytam tak: czy sony 100 mm f 2.8 macro jest wart swojej ceny? Chętnie wysłuchał bym posiadaczy tego szkła.
ghost - Sob 26 Wrz, 2009
zdecydowanie. jeżeli masz możliwości to warto dołożyć i zamiast tamrona/sigmy wziąć minoltę / sony.
mas napisał/a: | czy sony 100 mm f 2.8 macro jest wart swojej ceny? |
Tak. Choć ja wybrałem akurat Sigmę 105.
Sony 100 to Minolta 100 f/2,8, a wszystkie szkła makro minolty były godne uwagi, z powodu dobrej lub świetnej optyki.
Jednak różnica w jakości optycznej może nie być tak duża w porównaniu do Sigmy 105 czy Tamrona 90, z pewnością Sony góruje nad nimi solidnością wykonania.
mas - Sob 26 Wrz, 2009
SlawGaw napisał/a: | z pewnością Sony góruje nad nimi solidnością wykonania. |
Tu przy tym obiektywie wychodzi jeden szkopuł. Mianowicie pierścień ostrości nie jest amortyzowany i co za tym idzie "zasysa kurz". Jak sobie z tym radzic? Na co to może miec wplyw?
zug - Sob 26 Wrz, 2009
mas, mam ten obiektyw i jestem bardzo zadowolony. Zdecydowałem się na nie go przede wszystkim że systemowy i nie miałem ochoty po przejściach które miałem z sigmą na decydowanie się na inne szkło niż systemowe.
Fakt nie było to szkło do macro ale mi to wystarczyło.
Jakość wykonania bez zastrzeżeń autofocus , jak to w szkłach macro nie jest za szybki
a druga sprawa i tak ostrzysz ręcznie
mam go kilka miesięcy i jakoś kurzu w środku nie stwierdziłem a gdyby nawet był to i tak nie miał by on wpływu na zdjęcie.
Optycznie dla mnie bomba
Jakie macro chcesz "uprawiać"?
tph - Sob 26 Wrz, 2009
Ja bym na Twoim miejscu zaczekał na Sony 30mm f/2.8 DT Macro SAM. A nuz okaże się fajnym, tanim i godnym uwagi szkłem. Podobno jeszcze miesiąc i już będzie .. Wiem, do portretu nie, ale samo w sobie szkło może być zacne.
zug - Sob 26 Wrz, 2009
tph napisał/a: | ale samo w sobie szkło może być zacne. |
zacne ale do czego ?
dlatego moje pytanie było do jakiego macro?
jeśli robaczki, motylki itp to zapomnij o 30 z jej min odległością ostrzenia.
w przypadku 100mm f/2.8 min odległość ostrzenia jest 35cm , 50mm f/2.8 jest 20cm natomiast 30mm f/2.8 jest tylko 13cm odległość od obiektu do matrycy.
Przy 100 setce nie jest źle wiadomo chciało by się więcej ale wtedy wchodzą w rachubę obiektywy typu sigma 150mm f/2.8 czy Tamron 180mm f/3.5
mas, zobacz jeszcze TU
zestawienie wszystkich obiektów macro na mocowanie sony/minolta
MC - Sob 26 Wrz, 2009
tph, nie zgodze sie z Toba. Do wiekszosci zastosowan to szklo bedzie dyskwalifikowala minimalna odleglosc robocza.
Sunders - Sob 26 Wrz, 2009
Nowy sony SAL-100M28 niestety nie mieści się w podanym budżecie, trzeba by "zapolować" na używkę. Wydaje mi się, że jak ma być za podaną kasę i do makro i do portretu, to z rozpatrywanych najlepszy będzie tamron 90/2,8 Di Macro.
Setka Sony ma "okrągłą" przesłonę, obiektywy Sigmy mają rozsypujące się zębatki AF, a z Tamronów odchodzą gumy oraz oba wykazują większe prawdopodobieństwo problemów z BF/FF.
Jeśli cię stać to wybieraj Sony 100 Makro.
mas - Sob 26 Wrz, 2009
A więc tak:
Obiektyw będę chciał wykorzystywac do focenia:
-robaczków
-biżuterii
-ludzi (portrety)
Tak jak napisał SlawGaw sigmy się sypią, a ja nie jestem człowiekiem zamożnym, dlatego wolę dozbierac , dolozyc i kupic cos na lata.
zug, czy można gdzieś obejrzec Twoje foty robione tym szkłem?
Jeszcze co do ceny. Mam możliwośc kupienia nówki za 2600 zł.
Pozdrawiam
zug - Sob 26 Wrz, 2009
mas napisał/a: | zug, czy można gdzieś obejrzec Twoje foty robione tym szkłem? |
nie mam galerii (jeszcze ) podam Ci kilka linków
biżuterii nie mam i portretów też nie no chyba że pasikonika
kilka robaczków,
http://i678.photobucket.c...pg?t=1253960401
http://i678.photobucket.c...pg?t=1253959584
http://i678.photobucket.c...pg?t=1253960331
http://i678.photobucket.c...pg?t=1253960358
http://i678.photobucket.c...pg?t=1253960381
http://i678.photobucket.c...pg?t=1253960447
chyba wystarczy
tph - Sob 26 Wrz, 2009
zug napisał/a: | zacne ale do czego ? |
MC napisał/a: | tph, nie zgodze sie z Toba. Do wiekszosci zastosowan to szklo bedzie dyskwalifikowala minimalna odleglosc robocza. |
mas napisał/a: | A więc tak:
Obiektyw będę chciał wykożystywac do focenia:
-robaczków
-biżuterii
-ludzi (portrety) |
Ok, w sumie to nie do końca trafiłem z sugestią, pardon. Pamietam, że kiedyś jak jeszcze byłem przy Sony pojawiły się o tym szkle informacje, teraz sprawdziłem MFD i rzeczywiście, byłoby ciężko zrobić cokolwiek związanego z robakami..
oracle - Sob 26 Wrz, 2009
A może minolta 100/2.8 ? Na allegro do kupienia za 1800zl. Szukałem o niej informacji i wygląda że to całkiem fajne szkło.
ghost - Sob 26 Wrz, 2009
SlawGaw napisał/a: | Sony 100 to Minolta 100 f/2,8, a wszystkie szkła makro minolty były godne uwagi, z powodu dobrej lub świetnej optyki. |
oracle - Sob 26 Wrz, 2009
gdyby cena była taka sama to można by się było zgodzić
nawet jeśli optyka jest taka sama to wersja z napisem minolta jest o 1000zl tańsza.
zug - Sob 26 Wrz, 2009
jeżeli mas, bierze pod uwagę kupno używanego szkła to jak najbardziej
ostania 100 macro Minolty rożni się tylko drobnymi szczegółami od Sony i optyczne pewnie jest to samo.
i teraz pytanie nowa i gwarancja czy używania i kilka stówek w kieszeni
mas - Sob 26 Wrz, 2009
No to teraz zabiliście mi cwieka...myślałem o nówce ale...kurcze sam już nie wiem. Eh...dla odprężenia popatrzę jeszcze na te makrofoto zuga. Później zacznę poszukiwania tej minolty używanej w wawie, bo nie kupię szkła za taką kasę bez wcześniejszego pomacania. Kurcze nie wiem czemu ale mi jakoś ta minolta wcześniej umknęła uwadze.
zug - Nie 27 Wrz, 2009
mas, wcześniej sam takiej szukałem i byłem na nią zdecydowany ale że trafiła sie okazja stałem się posiadaczem takiego samego tylko że z innym znaczkiem
jeżeli znajdziesz w b.dobrym stanie to moim zdaniem nie warto dokładać tylko za znaczek a różnice przeznaczyć na coś innego.
mas - Nie 27 Wrz, 2009
Zgadza się. W sumie czas mnie nie goni. Z jednej strony fajnie było by miec obiektyw na gwarancji, zawsze to jest ten spokój. Z drugiej zaś z tego co zdążyłem się zorientowac szkła minolty(czy teraz sony) są mniej wadliwe niż np sigmy.
SlawGaw - Nie 27 Wrz, 2009
mas, było kilka wersji tego obiektywu, szkła te same, ale tak jak sugeruje zug ostatnia wersja z logo Minolty, jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli już się decydujesz na używkę, a to z powodu dopasowania do ADI.
Ciekawostka, obiektywy makro z ADI podpięte do Minolty 7 (analog), po naduszeniu podglądu ostrości, pokazywały na wyświetlaczu skalę odwzorowania oraz zakres głębi ostrości w metrach, przed i za miejscem ustawienia ostrości.
ghost - Nie 27 Wrz, 2009
każdy obiektyw z ADI to potrafił
wersja późniejsza (zwana restyled) ma też lepszy, szeroki pierścień ostrzenia. w którejś wersji pojawiła też kołowa przesłona.
SlawGaw - Nie 27 Wrz, 2009
ghost napisał/a: | każdy obiektyw z ADI to potrafił |
Tylko obiektywy makro pokazywały skalę odwzorowania, inne ograniczały się do głębi ostrości.
mavierk - Pon 28 Wrz, 2009
zug napisał/a: | ostania 100 macro Minolty | nie wiem czemu, ale tą setkę uważam za najlepsze szkło do macro, jakie kiedykolwiek wyszło - pewnie z powodu super kadrów zrobionych za jej pomocą
Tosem - Pią 11 Gru, 2009 Temat postu: Obiektyw makro do Sony Jak w temacie szukam obiektyw makro do sony 350 w kwocie do 1000 zł, może być używany, może być lekko ponad 1000
Pozdrawiam
MC - Pią 11 Gru, 2009
Najtaniej - Cosina 100/3,5
Potem:
Tamron 90/2,8
Sigma 105/2,8
Rozne wersje Minolta 100/2,8
Obawiam sie jednak, ze wszystko oprocz Cosiny bedzie wyraznie ponad tysiac kosztowalo, ale to beda najlepsze wyjscia.
Jesli przeszkoda nie bedzie niewielka odleglosc robocza to bardzo interesujacy jest (uzywany) Minolta/Sony 50/2,8 lub Sony 30/2,8 jak juz bedzie w sklepach. Oba ponizej tysiaca.
Sunders - Pią 11 Gru, 2009
Jest jeszcze sigma 50/2,8EX DG Macro-nowa za 1252pln, wiec używka też może zmieścic sie w budzecie.
http://www.redcoon.pl/ind...05/refId/ceneo/
SlawGaw - Pią 11 Gru, 2009
MC napisał/a: | Sony 30/2,8 jak juz bedzie w sklepach |
Od około dwóch tygodni jest w sklepach, a w tej chwili sprawdziłem na ceneo i w dwóch sklepach z najniższą ceną ma status "dostępny" czy "na magazynie".
Swoją drogą wszystkie wymieniane tu obiektywy są dobre, jedynie do Cosiny można mieć jakieś zastrzeżenia, jednak nawet tym obiektywem można zrobić rewelacyjne zdjęcia i wiem co mówię gdyż widziałem fotografie robione tym obiektywem przez osobę wiedzącą jak go użyć.
Ja jednak wolałbym kupić coś innego niż Cosinę.
Fish - Wto 09 Lut, 2010 Temat postu: Macro do Sony APS-C W życiu każdego fotografa przychodzi taki moment, że....
Dobra, bez zbędnego owijania w bawełnę postanowiłem zakupić obiektyw do zdjęć macro, i jak zwykle to bywa im bardziej zacząłem wgłębiać się w temat tym więcej wątpliwości i opcji się pojawiło.
W każdym bądź razie potrzebuję obiektywu do Sony A200, zdjęcia macro będę robił w 90% (jeśli nie w 100) w domu, więc w całkowicie kontrolowanych warunkach. Chciałbym się zmieścić w kwocie do 1200zł. Z tego co przejrzałem to w grę wchodzą dwa szkiełka
sony 30mm f 2.8 dt macro sam
ewentualnie
sigma 50mm f 2.8 ex dg macro
wiem, że tą sigmę można odnaleźć używaną na allegro za coś koło 1000zł.
Czy może zaczekać trochę i zakupić takie coś
Tamron 90 f/2,8 Di Macro 1:1
Z tym, że to już jest wydatek rzędu 1700 zł. Więc wolałbym tego uniknąć.
Chciałem się dowiedzieć, jak się przedstawia sprawa ostrości no i jakości tych obiektywów. Jeśli chodzi o serwis gwarancyjny to wiem, że z Sigmą nie ma żadnych problemów, z Sony raczej też nie, natomiast Tamron robił jakieś problemy.
No i byłbym również wdzięczny jakby wypowiedziała się osoba, która miała styczność z tym sprzętem.
I jeszcze taka dygresja, ta 30 Sony'ego nadaje się do portretowania, bo gdzieś słyszałem, że tak i mnie to zastanawia.
MC - Wto 09 Lut, 2010
Ja bym wziął 50/2,8 macro, ale Sony/Minolta. Kupując używany spokojnie zmieścisz się w kwocie.
Bo jak rozumiem - robaczków robił nie będziesz, więc większa odległość przedmiotowa nie jest niezbędna...
Czy 30/2,8 nadaje się do portretów? Moim zdaniem - podobnie jak Sigma 10-20 czyli niebałdzo. Już prędzej wspomniany 50/2,8.
Wszystkie te obiektywy są ostre od f2,8, a później bardzo ostre.
kasiakaaz - Wto 09 Lut, 2010
Fish, mogę wypowiedzieć się w kwestii tamrona, ponieważ go posiadam. Jest to jeden z moich ulubionych obiektywów. Ładnie ostrzy i podoba mi się jego bokeh. Nadaje się też do portretów. Jedyną jego wadą jest cena w odniesieniu do wymienionych przez Ciebie pozostałych dwóch. Wprawdzie piszesz, że będziesz "działać" w domu, a co jak zachce się iść w plenerek na polowanie? Wtedy lepiej mieć dłuższą ogniskową (odległość ostrzenia). Mnie udało się zapolować na Allego i kupiłam za ok. 1400 PLN (nówkę). Spróbuj poszukać i poczatować Z serwisem nie miałam do czynienia - więc na ten temat się nie wypowiem. Moim skromnym zdaniem 30 na cropie do portretu - nie bardzo. Musisz blisko kadrować i wtedy łatwo o zniekształcenia np. noska
komor - Wto 09 Lut, 2010
Fish, scaliłem Twój temat ze starszym podobnym. Poczytaj wstecz parę postów.
SlawGaw - Wto 09 Lut, 2010
Fish, Ja także jak MC, skupiłbym się Sony/MInolta 50 2,8, do portretów lepiej się nadaje niż Sony 30. Żadnego używanego obiektywu Sigmy nie kupowałbym, gdyż wiele z nich ma dolegliwość w postaci sypiącego się uzębienia w napędzie AF, w używce nigdy nie wiadomo ile to już pracowało.
komor, czy przypadkiem nie za szybko scalasz tematy, np teraz Fish nie ma możliwości kliknięcia na "pomógł", a ja nadziałem się na wpisywanie posta do nieistniejącego tematu. Może warto scalać tylko te tematy w których dyskusja się wyczerpała, tu dopiero się zaczyna.
komor - Wto 09 Lut, 2010
SlawGaw, wręcz przeciwnie, tematy chcę scalać zanim dyskusja się zacznie, a najchętniej chciałbym żeby pytający wysilili się i poszukali zanim założą nowy temat. Tym bardziej jeśli odpowiedź na pytanie już padła. Co do utraconego postu to przykro mi, gdzie drwa rąbią… Zawsze możesz spróbować użyć przycisku Wstecz w przeglądarce, powinno cofnąć Cię do edycji postu, gdzie możesz zrobić Kopiuj a potem Wklej gdzie trzeba.
Co do „Pomógł” to porządek na forum ważniejszy.
SlawGaw - Wto 09 Lut, 2010
komor napisał/a: | możesz spróbować użyć przycisku Wstecz w przeglądarce, powinno cofnąć Cię do edycji postu, gdzie możesz zrobić Kopiuj a potem Wklej gdzie trzeba |
co zostało uczynione, a ja nie jestem wrogiem scalania
Fish - Wto 09 Lut, 2010
komor dzięki, wczoraj jak szukałem to nie znalazłem, ale widocznie umknął mi gdzieś
I skoro nie mogę poklikać to przynajmniej podziękuję każdemu z osobna
MC to było tylko takie pytanie w celu rozwiania wątpliwości, bo gdzieś natknąłem się na to, że ta 30 to też jest portretówka i jakoś nie bardzo mi się to widziało.
Dzięki.
kasiakaaz również dzięki, ale nie przewiduje działania w terenie póki co. A jak będę gdzieś wychodził w przyszłości popstrykać mróweczki i śnieżynki to prawdopodobnie trza będzie i tak kupić jakoś 150 co najmniej więc jest to bardzo odległa perspektywa (jeżeli wogóle będzie), której nie biorę pod uwagę.
SlawGaw dzięki za info o sigmach. To się teraz zastanowię trochę nad tym.
Czyli z tego wynika, że generalnie ta 30 do zdjęć w domu się spokojnie nada.
MC - Wto 09 Lut, 2010
30/2,8 nada się spokojnie. Chociaż zdecydowanie bardziej bym wolał używaną sonominoltę 50/2,8.
Fish - Wto 09 Lut, 2010
Tak, tylko ciężko ją wyhaczyć. Na allegro są 100, 20 no i oczywiście 50 f1.7 ale to nie to.
Trzeba najwidoczniej czekać i być szybkim
MC - Wto 09 Lut, 2010
Warto poszukać jeszcze tutaj
Trochę cierpliwości.
SlawGaw - Sro 10 Lut, 2010
Tu są dwie sztuki 50 makro Minolty
http://interfoto.eu/#MINOLTA
a firma znana z Allegro
syzia - Sob 12 Cze, 2010 Temat postu: Macro do Sony alfa 350 Chciałabym zapytać jaki najlepszy były obiektyw Do sony macro
Myślałam o tym obiektywie ->Sigma 28-105/2.8-4.0
ps.: dopiero zaczynam swoja przygodę z fotografią i jestem zielona. Proszę o wyrozumiałość i z góry dziękuję
hijax_pl - Sob 12 Cze, 2010
Wiedz, że nie wszystko co ma na sobie napis "macro" nadaje się do makrofotografii, ale.. Co rozumiesz pod pojęciem Macro?
MC - Sob 12 Cze, 2010
1. Nie ten dział.
2. Temat wątku zasługuje na opie***, bo sugeruje zupełnie co innego.
3. Jaką kwotę chcesz przeznaczyć?
ghost - Sob 12 Cze, 2010
w zależności od kwoty.
vivitar 100mm f/3.5
sigma 50 f/2.8 macro
minolta 50mm f/2.8
sal 30mm f/2.8 (ale nie na robaki, bo tam przy dużych powiększeniach wsadza się soczewkę w obiekt)
tamron 90mm
sigma 105mm
minolta 100mm
sal 100mm
od 400zł do 3k
komor - Pon 14 Cze, 2010
syzia, scaliłem Twój temat ze starszym podobnym. Możesz teraz się cofnąć i przeczytać jeszcze jedną stronę porad, może się przyda.
bluebird - Pią 18 Cze, 2010
Ja z mojego Tamrona 90 jestem bardzo zadowolony. Ostrość bardzo dobra, ładny bokeh i kolory, af wcale nie taki zły jak niektórzy opisują - u mnie bardzo celny i w miarę szybki.
taborescu - Wto 19 Cze, 2012 Temat postu: Obiektyw do Sony a230 Witam wszystkich w ten upalny dzień mam prośbę proszę o doradzenie w jaki obiektyw warto zainwestować żebym mógł wykonywać zdjęcia w trybie makro oraz jakiś drugi obiektyw do wykonywania zdjęć ze zbliżeniem. Aktualnie posiadam 18-55 mm myślę,że czas aby poszukać czegoś innego;-) Za wszelkie informacje z góry dziękuję.
pozdrawiam
komor - Wto 19 Cze, 2012
taborescu, oczywiście nie byłeś pierwszym pytającym o obiektyw makro do systemu Sony. Scaliłem Twoje pytanie do istniejącego już tematu. Masz 4 strony do poczytania.
Co do meritum, to zbliżenia można wykonywać tym samym obiektywem, co makro, o ile dobrze rozumiem co masz na myśli. Poza specjalizowanym obiektywem makro możesz ewentualnie pomyśleć o zastąpieniu swojego kitowego 18-55 obiektywem Sigma 17-70, który daje dobre „zbliżenie”, choć nie jest prawdziwym obiektywem makro. O tym obiektywie (w dwóch wersjach) możesz poczytać też na forum.
taborescu - Sro 20 Cze, 2012
komor napisał/a: | taborescu, oczywiście nie byłeś pierwszym pytającym o obiektyw makro do systemu Sony. Scaliłem Twoje pytanie do istniejącego już tematu. Masz 4 strony do poczytania.
Co do meritum, to zbliżenia można wykonywać tym samym obiektywem, co makro, o ile dobrze rozumiem co masz na myśli. Poza specjalizowanym obiektywem makro możesz ewentualnie pomyśleć o zastąpieniu swojego kitowego 18-55 obiektywem Sigma 17-70, który daje dobre „zbliżenie”, choć nie jest prawdziwym obiektywem makro. O tym obiektywie (w dwóch wersjach) możesz poczytać też na forum. |
Dziękuję za pomoc w takim razie znalazłem na allegro obiektyw allegro.pl/show_item.php?item=2425182600
Proszę o opinie na temat tego obiektywu czy aby na pewno makro jest lepsze niż w 18-55mm?
MC - Sro 20 Cze, 2012
Macro jest lepsze, bo ma odwzorowanie 1:1, ale szukaj ogniskowych ok. 100mm, bo tutaj musisz praktycznie mieć fotografowany przedmiot centymetr od przedniej soczewki.
ghost - Sro 20 Cze, 2012
jest lepsze, ale żeby dostać spore powiększenie trzeba wsadzić obiektyw w obiekt
za ciut więcej / lub podobnie można szukać Minolty lub Sigmy 50mm f/2.8 - z odległością roboczą nie jest tam świetnie, ale lepiej niż w 30.
jak wspomniał mc, najlepiej jest z 100, ale to będzie +/- 2x tyle PLNów.
Dzięki za informację pozostaje mi albo wziąść w raty ten droższy albo gotówką ten tańszy za 5stówek. Znalazłem jeszcze coś takiego http://allegro.pl/domipla...2433633481.html jak myślicie z kompatybilnością do a230 nie będzie problemu? Czytałem ,że kupując takie reklamówki można uszkodzić body to prawda?
MC - Sro 20 Cze, 2012
Daj sobie spokój.
Kup normalny obiektyw macro.
ghost - Sro 20 Cze, 2012
za taką kasę mz szukaj sigmy 50mm, (takiej jak ta, ale nie do canona, tylko do sony). jest warkotliwa, słaba pod słońcę, ale daje radę.
nie śledzę dokładnie cen, ale wydaje mi się, że za 700-800zł (może warto dozbierać?) można dostać minoltę 50mm f/2.8 (o taką) i to naprawdę jest zacne szkło.
dcs - Sro 20 Cze, 2012
ghost,
Za mniej można mieć Tamrona 90/2.5
http://www.ebay.com/itm/T...=item4d02523a08
ghost napisał/a: | za taką kasę mz szukaj sigmy 50mm, (takiej jak ta, ale nie do canona, tylko do sony). jest warkotliwa, słaba pod słońcę, ale daje radę.
nie śledzę dokładnie cen, ale wydaje mi się, że za 700-800zł (może warto dozbierać?) można dostać minoltę 50mm f/2.8 (o taką) i to naprawdę jest zacne szkło. |
Jeżeli miałbym wybierać właśnie pomiędzy SONY DT 30 MM F2.8 a Minolta 50mm f1.7 czy dobrze zrozumiałem,że ten drugi będzie lepszym wyjściem?
MC - Sro 20 Cze, 2012
Generalnie tak, ale nie do macro.
Sunders - Sro 20 Cze, 2012
taborescu, ile max. planujesz wydać na ten obiektyw makro
Sunders napisał/a: | taborescu, ile max. planujesz wydać na ten obiektyw makro |
Dobrze by było zamknąć się w 500zł;-)
[ Dodano: Sro 20 Cze, 2012 14:21 ]
MC napisał/a: | Generalnie tak, ale nie do macro. |
Jeżeli mam dwa obiektywy 18-55 oraz 75-300 szukam obiektywu do fotografowania kwiatów , pąków czy też owadów proponujesz jednak soniacza ?
[ Dodano: Sro 20 Cze, 2012 14:24 ]
Cena dość dobra tylko jak jest z makro jakieś doświadczenia?
dcs - Sro 20 Cze, 2012
taborescu,
Na analoga był bdb, AF słaby.
Ma tylko 1:2 /nie wiem czy do wersji AF był adapter 1:1/.
Na cyfrze poszukaj w google, ale pewnie dobrze -szczególnie na aps-c.
http://www.dyxum.com/revi....asp?IDLens=363
http://www.dyxum.com/dfor...topic41683.html
MC - Sro 20 Cze, 2012
taborescu napisał/a: | Jeżeli mam dwa obiektywy 18-55 oraz 75-300 szukam obiektywu do fotografowania kwiatów , pąków czy też owadów proponujesz jednak soniacza ? |
Ja proponuję Tamrona 90/2,8.
Używany koło tysiąca.
dcs - Sro 20 Cze, 2012
MC napisał/a: | Używany koło tysiąca. |
Starszy model? - http://www.ebay.co.uk/itm...=item519fd6f765
http://www.ebay.com/itm/T...=item4d024208ba
MC - Sro 20 Cze, 2012
Nowe modele co jakiś czas widuję w takiej cenie.
Yebaj mnie nie interesuje, bardziej allegrosz.
dcs - Sro 20 Cze, 2012
Właśnie widzę
http://allegro.pl/tamron-...2425979912.html
MC - Sro 20 Cze, 2012
A potrafisz czytać ze zrozumieniem?
W razie gdybyś przeoczył, to zacytuję siebie samego:
MC napisał/a: | co jakiś czas widuję |
Którego słowa w moich postach nie rozumiesz?
dcs - Sro 20 Cze, 2012
MC,
Ale do Sonolty używany około tysiąca "Cena Kup Teraz" ?
MC - Sro 20 Cze, 2012
Tak, do Sony. I nigdzie nie napisałem, że wyłącznie na ww. portalu aukcyjnym.
Ale znowu - czytanie ze zrozumieniem się kłania.
Bardziej =/ wyłącznie
dcs - Sro 20 Cze, 2012
MC,
Polecasz taborescu poszukiwanie na forach Sonoltowych?
MC - Sro 20 Cze, 2012
Brawo!
Między innymi KKM, ale są też inne fora fotograficzne w których znajduje się dział "Sprzedam".
dcs - Sro 20 Cze, 2012
MC,
Fajnie, że udało mi się to z ciebie wyciągnąć.
Ja nie znam forów Sonoltowych.
Znalazłem: http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=44001 ,
ale żadnego Tamrona 90/2.8.
Fakt koło tysiąca:
http://xarchiwum.pl/tamro...1657756462.html
Ale w przeciągu dwóch lat raptem dwa /1050 i 1100zł/.
MC - Sro 20 Cze, 2012
Ale ja nigdzie nie napisałem, że OBECNIE ktoś oferuje za tą cenę.
taborescu - Czw 21 Cze, 2012
Jeszcze jedna sprawa do mojej a230 znalazłem coś takiego
http://www.optyczne.pl/93..._obiektywu.html
Z tego co widzę ma dobre AF a jeżeli zamierzam mojej ukochanej porobić dużo fajnych zdjęć np w plenerze (amatorskie sesje) coś z własnego doświadczenia co jeszcze byście polecili?
ghost - Czw 21 Cze, 2012
ale to nie jest makro
szkiełko jest ok i na pewno można nim robić fajne rzeczy, ale AF w 85f/2.8 nie jest szybki.
taborescu - Czw 21 Cze, 2012
ghost napisał/a: | ale to nie jest makro |
ghost napisał/a: | ale to nie jest makro |
Wiem;-) Moje pytanie dotyczy teraz drugiego obiektywu do zdjęć sesyjnych po prostu mojej narzeczonej chcę porobić dobre zdjęcia (może w przyszłości w fotografii ślubnej taki obiektyw akurat się przyda). Także na pewno na MF nie chcę się bawić wolę jakiś ostry AF.
maput - Czw 21 Cze, 2012
taborescu napisał/a: | Moje pytanie dotyczy teraz drugiego obiektywu do zdjęć sesyjnych po prostu mojej narzeczonej chcę porobić dobre zdjęcia (może w przyszłości w fotografii ślubnej taki obiektyw akurat się przyda). |
Chyba raczej nieco za ciemno...
taborescu - Sro 04 Lip, 2012
Nabyłem obiektyw Sony Minolta 28-85AF Macro czekam na dostawę. Dałem za niego 400zł oby kasa nie poszła w błoto . Jakieś zdjęcia powrzucam o ile wyjdą;-) Może ktoś z Was już robił tym szkłem zdjęcia?
Wujek_Pstrykacz - Sro 04 Lip, 2012
Sony Minolta 28-85, a co to za szkło? Rozumiem że to jakas archaiczna Minolta, dodawana jako kit z Dynaxem 700si. Łe to jeszcze starsze szkło, wypust z pierwszymi Minoltami AF.
taborescu - Czw 05 Lip, 2012
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Sony Minolta 28-85, a co to za szkło? Rozumiem że to jakas archaiczna Minolta, dodawana jako kit z Dynaxem 700si. Łe to jeszcze starsze szkło, wypust z pierwszymi Minoltami AF. |
Dokładnie;-) http://www.optyczne.pl/24..._obiektywu.html Mając na stanie kita 18-55 mm które było w zestawie z body a230 potrzebowałem coś z makro w rozsądnej cenie. Stąd wybór padł na to szkło.
ghost - Czw 05 Lip, 2012
ale takie makro to już masz w kicie. bezsera.
Wujek_Pstrykacz - Czw 05 Lip, 2012
Dokładnie, ten obiektyw tylko w nazwie ma macro, a tak naprawdę nie ma żadnego macro. Skala odwzorowania 1:4 nie daje za dużych możliwości. Taka Sigma 70-300 ma przynajmniej 1:2. Zdecydowanie lepiej. Choć dalej jeszcze brakuje do 1:1.
taborescu - Czw 05 Lip, 2012
No to mnie pocieszyliście. Nic to czekam na obiektyw na razie nie wiem jak wyjdą foty ale wychodzi na to,że będzie kicha
Wujek_Pstrykacz - Sob 07 Lip, 2012
e tam od razu kicha
nada się do czego innego
taborescu - Nie 08 Lip, 2012
Obiektyw Minolty w 100% dotarł sprawny od razu zacząłem strzelać zdjęcia i jestem bardzo zadowolony Kita 18-55 albo zostawię w razie czego do szafki albo go po prostu sprzedam bo rzeczywiście tak jak czytając wcześniej recencje na forum bardzo solidne wykonanie minolty znacząco odbiega od plastiku kitowca . W załączniku zdjęcie makro;-)
MC - Nie 08 Lip, 2012
Nojapierd***.
Głupszego przykładu nie dało się wrzucić?
Wujek_Pstrykacz - Nie 08 Lip, 2012
No co Ty chcesz, majty czyste
Sunders - Nie 08 Lip, 2012
MC, powiększenie nie przystaje do makro, czy kadr Ci nie odpowiada
dcs - Nie 08 Lip, 2012
Sunders,
Zgadzam się.
Pryszcze powinny być w większej skali odwzorowania.
MaciekNorth - Nie 08 Lip, 2012
Według mnie Sunders napisał/a: | powiększenie nie przystaje do makro | czyli obiektyw do dupy
Wujek_Pstrykacz - Nie 08 Lip, 2012
Jak an foto pryszczy to widzę pewien BF
taborescu - Pon 09 Lip, 2012
Panowie w nocy zrobiłem bez lampy też minoltą ale już na AF;-)
MC - Pon 09 Lip, 2012
D*** nadal ma "ozdobniki", a macro jak nie było tak nie ma.
RB - Pon 09 Lip, 2012
Weź Ty chłopie się za foto motylków lepiej...
Może chociaż makro Ci wtedy wyjdzie.
kozidron - Pon 09 Lip, 2012
a już myślałem, że widziałem wszystko na tym forumie, wątek o panelach to przy tym bułka z masłem
kozidron napisał/a: | a już myślałem, że widziałem wszystko na tym forumie, wątek o panelach to przy tym bułka z masłem |
Gdzie ten wątek o panelach?;-)
Wujek_Pstrykacz - Pon 09 Lip, 2012
Dawaj te pupcie dalej, dawaj, coraz lepiej Ci wychodzi, może mniej ostro, ale kadr lepszy
dcs - Pon 09 Lip, 2012
Ile lat ma... to Macro ?
RB - Pon 09 Lip, 2012
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Dawaj te pupcie dalej, dawaj, coraz lepiej Ci wychodzi, może mniej ostro, ale kadr lepszy |
Jak w tym tempie będzie dochodził do doskonałości to na jakiekolwiek odwzorowanie tego kawałka rzeczywistości na które warto popatrzeć w sensie jakimkolwiek przyjdzie nam nieco poczekać. Do emerytury jeszcze dwie dychy, może zdąży... a jak nie to jako emeryt też se mogę popatrzeć. Chyba że kawałek też będzie niezmienny (czyli zmieniał się będzie naturalną koleją rzeczy wraz z łykanymi kaloriami itede) i wtedy to już gorzej...
Sunders - Pon 09 Lip, 2012
taborescu napisał/a: | w nocy zrobiłem bez lampy też minoltą ale już na AF |
Jak chcesz "robić" nocą bez lampy, to zaopatrz się w statyw i wężyk lub samowyzwalacz - inaczej trudno Ci będzie uzyskać zadowalającą kolegów jakość, a i do makro się przydadzą.
dcs napisał/a: | Ile lat ma... to Macro ? |
Wygląda na pełnoletnie, widać nawet nieopalone miejsce po pasku lajbika
komor - Pon 09 Lip, 2012
Wujek_Pstrykacz, widzę, że masz doświadczenie w rozpoznawaniu pełnoletniości pleców i okolic.
Jako moderatorzy chyba zupełnie się nie popisaliśmy w tym wątku…
dcs - Pon 09 Lip, 2012
Wujek_Pstrykacz,
To, gdzie cellulit?
/Wysoki Sądzie, mówiła, że ma 16-cie /
Zamaskowany
Hah rozkręciła się debata na temat rzycia;-) Dla mnie piękne są te pośladeczki o to trzeba dbać a czasami i ugryźć jak Reksio szyneczkę żeby były jędrnuśnie !!! Co do fotografii to przepraszam jeżeli naruszyłem regulamin.Poza tym dopiero zaczynam uczyć się w wolnych chwilach fotografowania lustrzanką. Zupełnie obce mi są wężyki do aparatu itp. Następne zdjęcie postaram się wrzucić niebawem;-) pozdrawiam
kasiakaaz - Wto 10 Lip, 2012
taborescu napisał/a: | Hah rozkręciła się debata na temat rzycia;-) |
Raczej rzyci.
RB - Wto 10 Lip, 2012
taborescu napisał/a: | Co do fotografii to przepraszam jeżeli naruszyłem regulamin.Poza tym dopiero zaczynam uczyć się w wolnych chwilach fotografowania lustrzanką. |
Regulamin... ucze sie fotografowania lustrzanką... wrzucę niebawem.... Jeeeezuuuu są do cholery jakieś portale gdzie się swoje gnioty wrzuca i się dyskutuje, to o ile pamiętam forum sprzętowe jest
taborescu - Wto 10 Lip, 2012
RB napisał/a: | taborescu napisał/a: | Co do fotografii to przepraszam jeżeli naruszyłem regulamin.Poza tym dopiero zaczynam uczyć się w wolnych chwilach fotografowania lustrzanką. |
Regulamin... ucze sie fotografowania lustrzanką... wrzucę niebawem.... Jeeeezuuuu są do cholery jakieś portale gdzie się swoje gnioty wrzuca i się dyskutuje, to o ile pamiętam forum sprzętowe jest |
Zamiast bluzgać Jezusami na forum postaraj się być bardziej wyrozumiały... tyle w temacie. P.S. Kolejne zdjęcie - tym razem bez rzycia cyknięte Minoltą na MF;-)
RB - Wto 10 Lip, 2012
taborescu napisał/a: |
Zamiast bluzgać Jezusami na forum postaraj się być bardziej wyrozumiały. |
w ramach rewanzu za Twoje wspaniałomyślne zaprzestanie pokazywania pryszczy przestane z Jezusami, natomiast na moją równie wspaniałomyślną wyrozumiałośc mozesz liczyć gdy przeniesiesz swe następne gniotki we właściwe im miejsce.
Wujek_Pstrykacz - Wto 10 Lip, 2012
Proszę pokazywać swoje zdjęcia w odpowiednich tematach na forum, tutaj dyskutujemy bardziej o technikaliach.
kozidron - Wto 10 Lip, 2012
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Proszę pokazywać swoje zdjęcia w odpowiednich tematach na forum, tutaj dyskutujemy bardziej o technikaliach. |
ale dlaczego ... przecież dyskutował, tylko nikt nie jest przygotowany na taką dyskusję
Sunders - Sro 11 Lip, 2012
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | tutaj dyskutujemy bardziej o technikaliach |
Wujku, czy gdyby taborescu nie zamieścił w tym wątku zdjęć, to wiedziałbyś o czym jest dyskusja
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Proszę pokazywać swoje zdjęcia w odpowiednich tematach na forum |
Możesz w takim razie wskazać taborescu "odpowiedni temat"
Wujek_Pstrykacz - Sro 11 Lip, 2012
Mogę - FOTOGRAFIA AKTU - chyba nie zamknąłem
|
|