forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Numeracja zdjęć

bacruk - Sob 12 Gru, 2009

Nie wiem jak wygląda pocedura, niemniej licznik mojego aparatu wskazuje 6800 pstryknięć więcej niż przed kalibracją? Ciekawostka :twisted:
goltar - Sob 12 Gru, 2009

bacruk napisał/a:
Nie wiem jak wygląda pocedura, niemniej licznik mojego aparatu wskazuje 6800 pstryknięć więcej niż przed kalibracją? Ciekawostka :twisted:
A sprawdzałeś programem czy tylko patrzysz na numer zdjęcia ?

Patrzę na kolejny nr fotki. Może jestem niewyedukowany w tym względzie ale różnica pomiędzy 1465 a 7274 musiała jakoś powstać?
MC - Sob 12 Gru, 2009

bacruk, zgadza sie. Jestes niewyedukowany. Wystarczy podmienic karty :twisted:

MC napisał/a:
bacruk, zgadza sie. Jestes niewyedukowany. Wystarczy podmienic karty :twisted:

MC,
Sprowokowałeś mnie do sprawdzenia doświadczalnego co się dzieje gdy… Mam dwie karty A i B na karcie A zapisano plik o nr 100 zmieniam na kartę B zapisują się kolejne pliki o nr 101…110 zmieniam na kartę A gdzie zapisują się kolejne pliki o nr 111… itd Przy czym karta A została u mnie ze stanem 1465 a zapasowa B trafiła z aparatem do kalibracji. Po powrocie pierwszym zapisanym plikiem na karcie A był plik o nr 7274. Nie ma znaczenia czy w serwisie użyto B czy jakiejś innej. Aparat pamięta nr ostatnio zapisanego pliku niezależnie iloma kartami żonglujemy. Stąd wnioskuje, że podczas wizyty w serwisie zrobiono 6800 fotek tym konkretnym aparatem.

Jeżeli nadal błądzę to mnie proszę oświeć bardziej szczegółowo. Chętnie czegoś nowego się dowiem.

MC - Sob 12 Gru, 2009

bacruk, skopiuj na karte zdjecie o numerze dajmy na to 2963. Zrob zdjecie. Zobacz z jakim numerem zostalo ono zapisane :razz:
goltar - Nie 13 Gru, 2009

bacruk nadal błądzisz :) jakie masz body ?
Jeśli Canona to polecam program do sprawdzenia licznika migawki dostępny TUTAJ.
Jeśli Nikona to przeczytaj TEN temat.