forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - akumulator do d90

maly - Pon 14 Gru, 2009
Temat postu: akumulator do d90
Witam jaki zamiennik możecie polecić do d90?
Dzięki za odpowiedzi

hijax_pl - Pon 14 Gru, 2009

maly, szczerze mówiąc nie polecam zamienników.
Te bardziej znanych firm są niewiele tańsze od oryginału a prawie tak samo wiarygodne. Z drugiej strony te tanie chińczyki są całkowicie niewiarygodne. W sumie - polecam znaleźć tani oryginał.

maly - Pon 14 Gru, 2009

aha dzięki za odpowiedź ogólnie patzryłem zamiennik hanhell albo activejet
dr11 - Pon 14 Gru, 2009

Hahnel jest OK. Jakieś 50 zł taniej niż oryginał. Nie wiem jak w Nikonie ale mam do Canona i trzyma lepiej niż oryginał.

maly, jako że Ci nie polecam takich rozwiązań powiem tylko tyle żebyś patrzył na pojemność. Jak znajdziesz takie wynalazki posiadające 4000mAh - od razu odłóż na półkę aby się nie plamić tandetą. Oryginalna EN-EL3e ma 1500mAh i 7,4V - i takich zamienników szukaj.
maly - Pon 14 Gru, 2009

ok dzięki
a mam pytanie jeszcze odnośnie lampy jaka polecacie patrzyłem sb 900 i metza 58 i już sie pogubiłem i nie wiem którą lepiej kupić

Obie są tak samo dobre. Różnica między nimi de facto ogranicza się tylko do napisu na obudowie (Nikon/Metz) + to że SB900 to ... lampa systemowa. Metz to z drugiej strony firma która ma wiele lat doświadczenia w lampach (np wprowadziła sterowanie bezprzewodowe na długo przed powstaniem CLSa)

Jeśli koszty grają rolę - to Metz 58 AF-1 Digital, w przeciwnym razie możesz spokojnie rzucić monetą ;)

maly - Pon 14 Gru, 2009

aha rozumiem bo ogólnie byłem zdecydowany na sb 900 ale naczytałem że mocno się ona przegrzewa i tak troche się zgubiłem w wyborze w sklepie zachęcają na metza że na dodatkową lampę i czy ta dodatkowa lapa coś daje?
Actua - Pon 14 Gru, 2009

To prawda że SB 900 się grzeje ale ma zabezpieczenie które wyłącza możliwość dalszych strzałów jeśli istnieje możliwość przepalenia palnika. Problemem jest tylko to że dość długo stygnie. Oczywiście też można wyłączyć tą opcje. Z tego co czytałem to dodatkowa lapma w Metzie jest średnio potrzebna ale osobiście nie testowałem. Polecam SB 900.