forum.optyczne.pl

Lornetki - Kolor soczewek antyrefleksyjnych

andrew61k - Pon 14 Gru, 2009
Temat postu: Kolor soczewek antyrefleksyjnych
Witam ponownie i przepraszam wszystkich,ale jeszcze jedna sprawa mnie interesuje,gdyż zauważyłem róznego rodzaju kolory w soczewkach na okularze lornetek.
- Czy ma to zasadnicze znaczenie ? - Słyszałem,że najlepsze są koloru fioletowego,ale prosiłbym o potwierdzenie tej tezy,lub jej obalenie.
- Z góry dziękuję za wszelkie przesłane odpowiedzi w tej kwestii jak i również w moich pozostałych zapytaniach w sprawach specyfikacji lornetek.
Pozdrawiam !!!

palindrom - Pon 14 Gru, 2009

andrew61k,
Kolor światła odbijającego się od powłoki przeciwodbiciowej świadczy o tym jakie barwy są transmitowane najgorzej.
Jeżeli odbicie jest fioletowe, w obrazie jest więcej żółtego. Powłoki purpurowe przepuszczają najwięcej niebieskiego, natomiast czerwone - cyjanu (B+G). Realny efekt widać najczęściej na starych warstwach, optymalizowanych na jeden obszar spektrum. Nowe powłoki są na tyle skuteczne, że widoczny kolor odbić to tylko nieznaczna pozostałość, więc nie jest za bardzo istotne jaki mają kolor ;)
Skoro koniecznie chcesz być takim purystą (nie wiem po co ;) ), postaw na zrównoważenie - od każdej powierzchni optycznej odbicie w innym kolorze (tak jak T* Zeissa czy SMC Pentaksa).