|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Nikkor 60-180mm f/4-5.6 ==> D 40
baron_dywan - Sro 16 Gru, 2009 Temat postu: Nikkor 60-180mm f/4-5.6 ==> D 40 witam. kupiłem używany Nikkor 60-180mm f/4-5.6 taki spontan sugerowałem się tylko opisem aukcji, było napisane że pasuje do wszystkich nikonów a tu niestety...posiadam nikona D40. pytanie gdzie znaleźć jakąś redukcje, mocowanie i czy w ogóle jest to możliwe...czy będzie prawidłowo działać.
dziekuje za pomoc
mavierk - Sro 16 Gru, 2009
kurcze, powinno działać jak ta lala :]
ale bez autofocusa..
baron_dywan - Sro 16 Gru, 2009
działać może i powinno ale jak zamocować...:)
komor - Sro 16 Gru, 2009
baron_dywan, no normalnie. Nie jest to obiektyw z bagnetem F?
Edit: Wystarczyło poguglać. Jeśli to jest to szkło: IX-Nikkor 60-180mm f/4.5-5.6 (zwróć uwagę na dopisek IX) to dałeś się zrobić w balona, gdyż wedle opisu z tej strony to szkło nie jest dla bagnetu F:
Nikon also made lenses with the type of IX. These lenses were designed for the Pronea series of cameras, which use the Advanced Photo System format film. They cannot be used on 35mm film or digital bodies, so just ignore them unless you have a Nikon Pronea.
baron_dywan - Czw 17 Gru, 2009
na szczęście mogę go zwrócić. dzieki za info
hijax_pl - Czw 17 Gru, 2009
baron_dywan, To jest bagnet F, problem w tym że tak samo jak stare fiszaje obiektyw rozciąga się do środka korpusu, i w przypadku Twojego aparatu może połamać lustro. Generalnie szukaj do swojego aparatu obiektywów z procesorem AF-D, AF-S, AF-I, no i przede wszystkim DX
baron_dywan - Czw 17 Gru, 2009
kupiłem też właściwy 55-200 dx właśnie a 60-180 taki spontan. dzieki wielkie za pomoc
pozdrawiam
|
|