|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Canon 50D a kwestia sRAW
komor - Pią 18 Gru, 2009 Temat postu: Canon 50D a kwestia sRAW Problem dotyczący kolorystyki plików sRAW1 z aparatu Canon 50D już się na forum pojawił, np. tutaj: Canon EOS 50D- firmware 1.0.7 krok po kroku.
Dziś zauważyłem coś innego, mianowicie Lightroom (2.6) ma (nadal?) jakieś problemy z wywoływaniem tych sRAW-ów, nadal w kontekście fioletów.
O tutaj, taki kadr (50D, sRAW1, ISO 800):
a tu crop 1:1:
Tymczasem po wywołaniu w DPP (v3.6.2) efekt znika:
Zaraz spróbuję przemóc się i skompiluję sobie dcraw i zobaczę co on zrobi.
Edit: dcraw v8.98, pewnie wszystko źle zrobiłem ale obrazek wywołałem z takimi parametrami:
dcraw -w -o 1 -T _MG_0171.CR2
Kolorystyka jest kiepska, ale to pewnie wina jakiegoś parametru, którego nie dobrałem. W każdym razie widać jakiś clipping (?) ale efektów takich jak w LR nie widać. Ciekawe czy coś z tym zrobią.
Sunders - Sob 19 Gru, 2009
komor, czy to już z Twojego nowego 50D
SlawGaw - Sob 19 Gru, 2009
komor, a masz jakieś podobne zdjęcia z "normalnego" raw'a do porównania?
Mi się wydaje że to LR ma problem z ładnym oddaniem kolorystyki prześwietleń i to niezależnie od aparatu, tu pisałem o moim problemie z LR
http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=15
hijax_pl - Sob 19 Gru, 2009
komor, a sprawdzałeś wersje LR3 beta? Ta nowa wersja ma zupełnie od nowa napisany kod demozaikujący. Tą "nowością" w szczególności się chwali pani Kost
komor - Sob 19 Gru, 2009
Nie, nie instalowałem jeszcze LR3. Nie, nie mam podobnego zdjęcia z pełnego RAW-a. W ogóle to jest jeden z tylko dwóch sRAW-ów (z serii ponad 70-ciu), który miał ten problem. Mam kilka kadrów z mocno przepaloną bielą (wyzwoliły się dwie lampy przy ekspozycji liczonej dla jednej) i tam nie ma problemu, jest po prostu wyjarany biały. Tylko w tych fioletowych „bokehach” pojawia się problem. Nie ma go w zielonych, czerwonych itd. Jak w domu pojawi się choinka to porobię dalsze testy Nie, nie miałem dotąd problemów z kolorystyką prześwietleń w LR v1 i v2 na zdjęciach z 400D i 40D. Tak, to są zdjęcia z mojego nowego 50D.
Czy ktoś ma jeszcze jakieś inne przykłady? Może inne wywoływarki niż LR, DPP i dcraw? Miałem przez chwilę Bibble5 niedawno, ale „wyekspirował”.
edmun - Sob 19 Gru, 2009
komor napisał/a: | Tak, to są zdjęcia z mojego nowego 50D. |
|
|