forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Problem z transferem zdjęć. Nikon D90

lindner - Nie 20 Gru, 2009
Temat postu: Problem z transferem zdjęć. Nikon D90
Podczas transferu zdjęć na komputer z lustrzanki nikon D90, niektóre zdjęcia są złamane, zniekształcone. Do transferu używam programu Nikon Transfer a potem przeglądam je w programie ViewNX, około 1/4 zdjęć taka wychodzi, z tym że raz zrobiłem taki test i przekopiowałem je bezpośrednio wchodząc na mój komputer, aparat i wszystkie były ok.
W załączniku przesyłam zdjęcia, pierwsze otwierane przez ViewNX, drugie skopiowane ręcznie bezpośrednio z aparatu.

Czy ktoś ma pomysł czym to jest spowodowane ?

krisv740 - Nie 20 Gru, 2009

no chyba wina programu - a masz czytnik?
jeśli z czytnika jest ok - pomiń aparat i po kłopocie...

lindner - Nie 20 Gru, 2009

Skopiowałem ponownie tak samo przy użyciu programu i ręcznie i teraz wygląda to tak, że w obu są te zniekształcenia tylko, że nie tych samych zdjęć gdzie w transferze przy użyciu programu dane zdjęcie skopiowało się dobrze to znowu ręcznie jest źle lub na odwrót.
Także teraz to już nie wiem czego to wina. Czyżby karty lub kabla ? a może komputer ?
Nie mam czytnika żeby to sprawdzić.

skasowany - Nie 20 Gru, 2009

lindner napisał/a:
Skopiowałem ponownie tak samo przy użyciu programu i ręcznie i teraz wygląda to tak, że w obu są te zniekształcenia tylko, że nie tych samych zdjęć gdzie w transferze przy użyciu programu dane zdjęcie skopiowało się dobrze to znowu ręcznie jest źle lub na odwrót.

Słyszałeś kiedyś o takim czymś jak składnia i interpunkcja? :wink:
Miałem kiedyś podobnie, spróbuj z inną kartą :wink: W moim wypadku 'winna' była właśnie karta :wink:

krisv740 - Nie 20 Gru, 2009

Ruslan, ma rację!