|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Statyw i g³owica heavy-duty
maziek - Pon 21 Gru, 2009 Temat postu: Statyw i g³owica heavy-duty Statyw i g³owica do zestawu np. 50D plus 100-400L (czyli d³ugie i ciê¿kie). G³owica olejowa, mo¿e z jakimi¶ ruchami? Ma robiæ równie¿ za podstawe do lunety.
Arek - Pon 21 Gru, 2009
Olejowe, które nadaj± siê do lunet s± czêsto 2D. Wystarczy, czy musi byæ koniecznie 3D?
krisv740 - Pon 21 Gru, 2009
maziek napisa³/a: | G³owica olejowa |
jeste¶ pewien?!
maziek napisa³/a: | 50D plus 100-400L (czyli d³ugie i ciê¿kie) |
bez przesady...
je¶li chcesz naprawdê dobr± g³owicê, to trzeba siê rozstaæ ze spora gotówk± - popatrz na RRS - g³owice - http://reallyrightstuff.com/index.html
statyw to chyba ju¿ kwestia kasy i.... gitzo , albo nawet benro...
Arek - Pon 21 Gru, 2009
http://www.foto-net.pl/sk...itzo-G2180.html
W sumie 2D wystarczy, bo 3 wymiar masz poprzez do³±czony do 100-400L ³±cznik statywowy.
fatman - Pon 21 Gru, 2009
Z nóg - polecam solidno¶æ i wagê Benro.
Oraz ekonomiê zakupu.
maziek - Pon 21 Gru, 2009
Arek, przez ten Twój awatar to nie wiadomo, czy jaj sobie nie robisz .
Na razie macam. Co to znaczy 2D? Dwie osie, ale rozumiem w mikroruchach dwie, no bo ogólnie to mój stary trup ma trzy? Czy te¿ tylko dwie a ta trzecia to obracanie do pionu w pier¶cieniu ³±cznika?
Jeszcze nie wiem, z czym chcê siê rozstaæ, ale poniewa¿ nie mam gdzie pomacaæ, to chce pos³uchaæ.
Wujek_Pstrykacz - Pon 21 Gru, 2009
http://www.foto-net.pl/sk...-GH5380SQR.html
Ja polecam tê g³owicê, sam j± sobie zamówi³em.
Zastanów siê nad taka g³owic±, rewelacyjna obs³uga
http://www.foto-net.pl/sk...al--PL-100.html
Wujek, ten drugi link nie dzia³a.
Arek - Pon 21 Gru, 2009
maziek napisa³/a: | Czy te¿ tylko dwie a ta trzecia to obracanie do pionu w pier¶cieniu ³±cznika? |
Dok³adnie tak.
http://www.foto-net.pl/sk...al--PL-100.html
a teraz?
A teraz tak!
Z tym, ze do lunety to nie wiem czy siê sprawdzi taki gimball
RB - Pon 21 Gru, 2009
maziek, jaki¶ czas temu szuka³em w druga strone - tzn do lunety aby w razie czego by³a pod teleobiektyw... Szczerze powiem - wydaj wiecej i kup dwie g³owice. Bo dobre pod jedno bêdzie do d...y pod drugie. Gimbale czy kule albo 3d do lunet sa niewygodne. Dobre 2D (poziom najmniej froty 128 RC, 701rc2 czy 701hdv - lepiej by³oby 501hdv) pod teleobiektyw te¿ s± ¶rednio lub ma³o wygodne.
dr11 - Wto 22 Gru, 2009
Do 100-400 z puszk± spokojnie wystarcza Frotka 808RC4. Jest jak ska³a. Je¶li z ni± nadal brakuje stabilno¶ci, to ju¿ kwestia nóg
skasowany - Wto 22 Gru, 2009
dr11 napisa³/a: | Do 100-400 z puszk± spokojnie wystarcza Frotka 808RC4 |
Pozwól, ¿e siê z Tob± nie zgodzê. U¿ywam tego modelu od pó³tora roku bardzo czêsto i muszê przyznaæ, ¿e nie jest warta swojej ceny.
dr11 napisa³/a: | Jest jak ska³a... |
w odpowiednich warunkach czyli kiedy jest stosunkowo sucho W niekorzystnych warunkach trzeba j± skrêcaæ na wariata i jak kto¶ ma du¿o si³y to jeszcze ujdzie, jak nie to dupka
dr11 - Wto 22 Gru, 2009
Ruslan, no to nie wiem, nie mia³em takich problemów do tej pory (od roku u¿ywam)... Mo¿e to kwestia smarowania? W ka¿dym razie je¶li zdarzaj± siê takie opinie jak Ruslana, lepiej bêdzie poszukaæ innej. Chcia³em tylko siê podzieliæ swoj± opini±, ale mo¿e nie jestem bardzo wymagaj±cym u¿ytkownikiem
skasowany - Wto 22 Gru, 2009
No i kwestia lunety. Je¿eli maziek zechce podnie¶æ j± trochê do góry to siê zdziwi, bo wysoko z ni± szk³a nie zadrzesz Kilka tygodni temu wstawia³em zdjêcia Mostu ¦wiêtokrzyskiego, przy robieniu których nie mog³em u¿yæ tej g³owicy, bo na max podniesieniu siêga³a do po³owy pylonu...
Generalnie chyba warto rozejrzeæ siê za czym¶ innym
dr11, mo¿e co¶ ze smarowaniem, nie wiem Ja siê ju¿ do niej przyzwyczai³em i dobrze mi z ni±, ale szczerze mówi±c drugi raz bym jej nie kupi³
maziek - Sro 23 Gru, 2009
Bardzo dziêkujê, za wszystkie odpowiedzi. Jako oderwany od tematu statywów i niemaj±cy pod rek± ¿adnego miejsca, gdzie mogê to obejrzec jestem wdziêczny za ka¿de praktyczne slowo i z góry przepraszam, ¿e zadajê g³upie pytania.
Zasadniczo g³owica przede wszystkim jest do lunety, bo mam pro¶ciutk± g³owicê manfrotto 2d do monopoda i jak mi siê wudaje mogê z tym jeszcze po¿yæ (dziêki RB!).
To co pisze Rus³an to jest istotne - musi siê daæ do pionu postawiæ. Ze wzglêdu na lunetê g³owica powinna umo¿liwiaæ p³ynne ruchy bo cia³a niebieskie wci±¿ uciekaj± z pola widzenia. St±d ten olej, ale jestem otwarty na inne rozwi±zania .
A dorad¼cie co¶ odno¶nie nóg. Dlaczego nogi aluminiowe s± be? Lepsze klipsy czy pokrêt³a?
Nogi jak mi siê wydaje powinny byæ z 170cm albo trzeba bêdzie kucaæ.
krisv740 - Sro 23 Gru, 2009
maziek napisa³/a: | Lepsze klipsy czy pokrêt³a? |
tak prawdê mówi±c sam jestem ciekaw, ale przewa¿a u mnie opcja "klipsów" ze wzgl±du na mo¿liwo¶æ regulacji - ordynarnego dokrêcenia na si³ê - nie wiem jak to siê bêdzie sprawdzaæ przy pokrêt³ach...
alu jest ciê¿kie - mimo wszystko - sam mam alu - dobre, mocne,tanie.... - ale ju¿ nie chce mi siê tego nosiæ... - 3kg (ponad) dodatkowo do d¼wigania - a co ? czy ja wieleb³±dem jestem???
szukam czego¶ lekkiego...
a tak poza "tem" - do zobaczenia w che³mie w przysz³ym roku - mam nadziejê na styczeñ - mam na oku siedzonka do mojego starego volvo w twoim mie¶cie... - jaki¶ ma³y plenerek?
krisv740 napisa³/a: | maziek napisa³/a: | Lepsze klipsy czy pokrêt³a? |
tak prawdê mówi±c sam jestem ciekaw, ale przewa¿a u mnie opcja "klipsów" ze wzgl±du na mo¿liwo¶æ regulacji - ordynarnego dokrêcenia na si³ê - nie wiem jak to siê bêdzie sprawdzaæ przy pokrêt³ach... | Tzn. nie kapujê - klipsy to rozumiem takie mimo¶rodowe "skrzyde³ka" a pokrêt³a to chamski gwint - no to wychodzi, ¿e pokrêt³a mo¿na dokrêciæ, a skrzyde³ek nic ponaddto, co przewidzia³ producent? Tylko czy pokrêt³a znów nie dzia³aj± "za wolno" jak siê szybko chce roz³o¿yæ? Czy to jeszcze inaczej funkcjonuje? Skrzyde³ka mam w moim starym trupie i tam zaczyna siê problem z nietrzymaniem w³a¶nie.
Cytat: | jaki¶ ma³y plenerek? | Ja wsiegda gatow! Telefon masz albo daj na priva wcze¶niej - je¶li tylko bêdê w mie¶cie bo mam nadzieje na narty gdzie¶ na kilka dni wypa¶æ.
maziek,
³oj winnetou....
teraz ja nie rozumiem....
klipsy - skrzyde³ka - mo¿e inaczej....
je¶li s± takie pokrêt³a do blokowania nóg - jak w benro - to ja nie za bardzo to widzê - bo nie znam...
ja mam takie zatrzaski - ³apki - regulowane ¶rubk±. jak nie trzymam, to dokrêcam i musi cholera trzymaæ
oczywi¶cie dzia³a na zasadzie czê¶ci mimo¶rodu..
link do mojego statywu : http://www.allegro.pl/ite..._gl_kulowa.html
no mo¿e nie dok³adnie mój, ale ten sam producent i system blokowania nóg...
a co do plenerku - to jasne ,¿e wcze¶niej - i tak muszê siê ze sprzedawc± dogadaæ...
A no to teraz jasne. Mówi³em, ¿e bêde g³upio pytaæ . Czyli masz skrzyde³ka ale one jeszcze maj± regulacjê ¶rubk±. A ja w moim starym trupie takowej (¶rubki) nie posiadam. I ta ¶rubka to w powa¿niejszych konstrukcjach standard?
RB - Sro 23 Gru, 2009
maziek napisa³/a: |
To co pisze Rus³an to jest istotne - musi siê daæ do pionu postawiæ. Ze wzglêdu na lunetê g³owica powinna umo¿liwiaæ p³ynne ruchy bo cia³a niebieskie wci±¿ uciekaj± z pola widzenia. St±d ten olej, ale jestem otwarty na inne rozwi±zania .
A dorad¼cie co¶ odno¶nie nóg. Dlaczego nogi aluminiowe s± be? Lepsze klipsy czy pokrêt³a?
Nogi jak mi siê wydaje powinny byæ z 170cm albo trzeba bêdzie kucaæ. |
Do cia³ niebieskich to pytaj astro-nomów, -logów Ja u¿ywam lunet w poziomie. Ale wydaje mi siê zasadniczym warunkiem aby luneta mog³a siê poruszaæ i potem zostawac w miejscu bez dokrêcania ¶rubek... Ttyle, ze moje propozycje g³owic odnosi³y siê do obserwacji przyrodniczych, wiec lepiej popytaj jeszcze specjalistów od obserwacji cia³ niebieskich.
Alu nie jest z³e, alu jest ciêzkie. Ja wolê klipsy od pokrête³ - szybciej siê rozk³ada.. Ale to mo¿e przyzwyczajenie.
Do cia³ niebieskich we¼ wysoki statyw. W razie niskiego statywu istnieje te¿ ca³kiem nieg³upia opcja obserwacji z krzese³ka Ale IMO lepiej nie byæ do tej opcji ograniczonym sprzêtowo.
Monastor - Sro 23 Gru, 2009
maziek, to mo¿e zainwestuj w jaki¶ monta¿ paralaktyczny do tej lunety, a do fotografii co innego. Nie kusi Ciê mo¿liwo¶æ ¶ledzenia cia³a niebieskiego przy pomocy pojedynczej ¶rubki? Jak jeste¶ bardzo leniwy to mo¿esz nawet motorek wsadziæ i nie krêciæ
Rozpatrujê wszelkie mo¿liwo¶ci. Tak czy siak statyw jednak kupiê.
dr11 - Sro 23 Gru, 2009
Monastor napisa³/a: | maziek, to mo¿e zainwestuj w jaki¶ monta¿ paralaktyczny do tej lunety, a do fotografii co innego. Nie kusi Ciê mo¿liwo¶æ ¶ledzenia cia³a niebieskiego przy pomocy pojedynczej ¶rubki? Jak jeste¶ bardzo leniwy to mo¿esz nawet motorek wsadziæ i nie krêciæ |
A id±c krok dalej, to mo¿na takie 100-400 na monta¿ zapi±æ i robiæ naprawdê fajne astro-fotki
maziek, chcia³bym pomóc z nogami, ale sam mam tylko chybotliw± Sherpê i lekki karbon 4-ro sekcyjny od Frotki, tak¿e heavy-duty to to nie jest
skasowany - Sro 23 Gru, 2009
Cytat: | Dlaczego nogi aluminiowe s± be? |
A kto tak mówi³? Wszystko ma swoje plusy. Je¿eli masz kasê to kupuj to co jest najlepsze, jakie¶ gitzo czy co¶. Aluminium ma jedn± cechê, która mi jest bardzo potrzebna. Nie raz gdzie¶ na wycieczkach musia³em rzucaæ statywem, czasami przypadkowo kto¶ mocno na niego nast±pi³ itd. Aluminiowe nogi mojego statywu wtedy siê po prostu wgiê³y, bardzo mocno porysowa³y, ale nadal dobrze sta³y. Wêglowe itd. s± stosunkowo wra¿liwe na uderzenia i ¶ciskanie. Podobno pêkaj± wzd³u¿ jak nadepniête wêdzisko... Ale s± duuu¿o l¿ejsze
Cytat: | Lepsze klipsy czy pokrêt³a? |
Uwa¿am, ¿e klipsy. Moje te¿ maj± regulacjê '¶cisku' i jak trzeba bêdzie, mo¿na je nawet 'zakrêciæ' na sta³e Nawet je¶li by¶ zgubi³/po³ama³ klipsa, albo oryginaln± ¶rubê to mo¿esz j± dora¼nie zast±piæ ka¿d± inn± pasuj±c±, albo nawet grubszym drutem. W zepsutej nodze z 'pokrêt³em' chyba by³o by trudniej naprawiæ ewentualn± szkodê
To mi Rus³an przemawia do wyobra¼ni, przy mojej "zgrabno¶ci" .
Arek - Sro 23 Gru, 2009
Ja z kolei wolê pokrêt³a. Klipsy, nawet w dobrej klasy sprzêcie lubi± siê luzowaæ i trzeba mieæ zawsze klucz ¿eby dokrêciæ dociski.
hijax_pl - Sro 23 Gru, 2009
maziek, a ciê¿k± masz t± lunetê?
Arek napisa³/a: | trzeba mieæ zawsze klucz ¿eby dokrêciæ dociski. |
Klucz mo¿e nie zawsze mam przy sobie, ale wiêkszego SwissToola zawsze W sumie nigdy jeszcze nie dokrêca³em ani jednaj ¶rubki. W 055 s± ca³kiem konkretne sprê¿yny i to one chyba tak dobrze wszystko trzymaj± na miejscu. Nakrêtki maja te¿ teflonowy ko³nierz, który raczej te¿ dobrze siê spisuje
Klipsy maj± jeszcze ten plus, ¿e nie s± wra¿liwe na piach, b³oto itd. Kilka razy to przerabia³em i nie by³o problemów. Go¶cie z 'pokrêt³ami' przechodzili bagienko ze statywem nad g³ow±, ¿eby im nic nie blokowa³o potem pokrête³, a w sumie nawet nie du¿y kawa³ek czego¶ mo¿e zablokowaæ to w³a¶nie pokrêt³o. Nie wiem jak jest w statywach gitzo, bo koledzy mieli 'ni¿sz± pó³kê', ale skoro gitzo wypuszcza specjaln± seriê na 'piach i b³oto', to znaczy, ¿e nie wszystkie sobie z tym poradz± Mój roz³o¿ony statyw kiedy¶ robi³ za podporê w³a¶nie na bagnach w tundrze (nie ma gdzie wyci±æ kija) i spisa³ siê znakomicie. Zaraz potem mog³em go spokojnie sk³adaæ i rozk³adaæ, bo nic nie zablokuje klipsa, a pokrêt³o owszem
Wiem, ¿e piszê o zastosowaniach statywu 'niestatywowych', ale skoro ju¿ d¼wigam 5 kg, to niech siê do czego¶ przydaje Swoj± drog±, statyw na wyprawie ma naprawdê masê zastosowañ, które 'normalnemu' cz³owiekowi nawet nie przyjd± do g³owy...
hijax_pl napisa³/a: | maziek, a ciê¿k± masz t± lunetê? | Kilo siedemdziesi±t bez okulara.
maziek, To polecam Ci frotkê 055XPROB. O jego zaletach ju¿ nie bêdê pisa³ gdy¿ moje wykorzystanie jego jest "lajtowe" przy tym co z nim wyprawia Ruslan
Sam na statyw nakrêcam g³owicê 410 do tego mieszek Nikon PB-6 do mieszka aparat i 1,5kg stary obiektyw. I stoi wszystko stabilnie
Arek - Sro 23 Gru, 2009
Ruslan napisa³/a: | W 055 s± ca³kiem konkretne sprê¿yny i to one chyba tak dobrze wszystko trzymaj± na miejscu. |
A ja w³a¶nie piszê o 055... Trzeba tam co pewien czas wyregulowaæ docisk tych sprê¿yn, bo potem nogi same siê sk³adaj±.
Mam porównanie 055, do dobrych statywów dwóch innych firm. I jako¶ frotki wcale ju¿ nie chcê i jej nie polecam.
RB - Sro 23 Gru, 2009
hijax_pl napisa³/a: | maziek, To polecam Ci frotkê 055XPROB. O jego zaletach ju¿ nie bêdê pisa³ gdy¿ moje wykorzystanie jego jest "lajtowe" przy tym co z nim wyprawia Ruslan
|
Pod aparat tak, pod wszystko razem tak, ale pod lunetê XPROB bêdzie bezsensu. Po co te cuda z ³aman± kolumn± przy lunecie? Do lunet lepiej 055NAT...
Arek napisa³/a: | A ja w³a¶nie piszê o 055... Trzeba tam co pewien czas wyregulowaæ docisk tych sprê¿yn, bo potem nogi same siê sk³adaj±. |
055 mam od prawie pó³tora roku i dosyæ intensywnie go u¿ywam i tak jak pisa³em nigdy nic nie dokrêca³em. Ale to pewnie taka sytuacja jak z g³owic± 808RC. U dr11 zawsze wszystko z ni± gra³o, u mnie nie
Arek napisa³/a: | Mam porównanie 055, do dobrych statywów dwóch innych firm. I jako¶ frotki wcale ju¿ nie chcê i jej nie polecam. |
Wcale Ci siê nie dziwiê. Gdybym teraz kupowa³ statyw do u¿ytkowania w mie¶cie, na plenerkach WMF i innych spacerach nad Bugiem to te¿ bym nie kupi³ drugi raz 055, a co¶ l¿ejszego i stabilniejszego jednocze¶nie.
Jednak bior±c pod uwagê inne moje wycieczki, 055 jest git, bo jest ostatni± rzecz± o któr± siê martwiê, ¿e nie da rady, albo siê po³amie, albo nawet ukradn±, bo to tylko 500 z³ i kawa³ aluminium który sporo mo¿e na siebie przyj±æ
RB, piotrmkg ma miêdzy innymi taki statyw i mia³em okazjê nim siê 'pobawiæ' i rzeczywi¶cie jest ¶wietny! Kiedy¶ robili lepsze rzeczy... Tylko czy mo¿na go jeszcze kupiæ?
Z drugiej strony w 055XPROB dobrze skrêcona i schowana kolumna nie przeszkadza, a mo¿e siê okazaæ, ¿e kiedy¶ siê przyda
Czujê siê tak, jak kiedy¶ odwiedzi³em wujka w takiej "wie¿y" na stacji PKP i akurat by³a jaka¶ awaria...
"Eu 404 - gdzie jest Eu 404?!"
" posz³a na DEPO."
"Dawaj DU 415"
"jest na E5"
"k...."
P.S. - na ¿yczenie zainteresowanych, imiona lokomotyw zosta³y zmienione .
P.S. Rus³an - to jak z AKM i M16 .
maziek, jak siê spotkamy, to mo¿esz "pomacaæ" mój statyw - tani a mocny.
marek ma gitzo a stwierdzi³, ¿e jest mocny. 90kg na nacisku i stoi bez problemu....
RB napisa³/a: | Pod aparat tak, pod wszystko razem tak, ale pod lunetê XPROB bêdzie bezsensu. Po co te cuda z ³aman± kolumn± przy lunecie? Do lunet lepiej 055NAT...
|
Ale nie jest nigdzie napisane ¿e trzeba kolumnê rozkrêcaæ/³amaæ przed u¿yciem
055NAT to tylko u¿ywka gdzie¶ - najpewniej na ebayu. Ale tak to mo¿na kupiæ stary porz±dny, drewniany trójnóg PZO - bez wodotrysków
maziek napisa³/a: | Czujê siê tak, jak kiedy¶ odwiedzi³em wujka w takiej "wie¿y" na stacji PKP i akurat by³a jaka¶ awaria...
"Eu 404 - gdzie jest Eu 404?!"
" posz³a na DEPO."
"Dawaj DU 415"
"jest na E5"
"k...."
|
Wujek_Pstrykacz - Sro 23 Gru, 2009
Mnie siê mój 055 PROB czêsto w³a¶nie luzuje i niogi same siê chowaj±, to cecha frotek. Sposób blokowania nóg w Gitzo, powtórzony przez ¿ó³tków w Benro jest rewelacyjny. Zreszt± frotki co¶ ostatnio schodz± z jako¶ci±
RB - Sro 23 Gru, 2009
hijax_pl napisa³/a: |
Ale nie jest nigdzie napisane ¿e trzeba kolumnê rozkrêcaæ/³amaæ przed u¿yciem |
Ale po co za to p³acic i zawsze o jeden element do zepsucia mniej
Swoja droga ten ³amaniec nie przeszkadza - sam mam wiêc wiem
hijax_pl napisa³/a: | 055NAT to tylko u¿ywka gdzie¶ - najpewniej na ebayu. Ale tak to mo¿na kupiæ stary porz±dny, drewniany trójnóg PZO - bez wodotrysków |
O w morde... ja ju¿ mocno nie na bie¿±co... Teraz to chyba 055XB... czy 055WNB (ale ten od XPROBa dro¿szy...
A je¶li chodzi o drewniaki...
http://www.berlebach.de/?...sprache=english
http://www.fotomarket.com...042-natura.html
ponoæ frotka 055 siê chowa...
Co do klipsów we frotach:
Gitzo niestety nie mia³em d³u¿szej przyjemno¶ci (a przyjemno¶æ jest...) ale w moim 055 noszonym na ramieniu z luneta i klipsowanym w tym czasie nagminnie jako¶ nic nie musialem dokrêciæ... pewnie maja k³opoty z powtarzalno¶cia (ku mojemu tym razem szczêsciu, bo mam chiba ten sk³adany w ¶rodê )
To ja siê dopiszê do listy zadowolonych frotko-klipso-u¿ywaczy
Przez ponad rok ani razu nie dokrêca³em nic. O przepraszam - jedyne co dokrêci³em to kolce zamiast tych gumowych koñcówek
jaad75 - Czw 24 Gru, 2009
A ja mam klipsy, bo wydawa³o mi siê, ¿e s± wygodniejsze, ale wiem ju¿, ¿e wola³bym pokret³a, w³a¶nie ze wzgledu na szybko¶æ rozk³adania - zawsze to tylko jedno przekrêcenie na nogê, zamiast trzech ruchów przy zwalnianiu klipsów... Tyle, ¿e ja po bagnach ze statywem nie chodzê...
piotr_u. - Sro 30 Gru, 2009
Co powiecie o tej g³owicy? http://www.amazon.com/Sli...cm_cr_pr_sims_t Ostatnio siê ni± bawi³em i jest du¿o wygodniejsza od joysticka manfrotto http://www.fotoceny.pl/to...tto_322RC2.html , tyle, ¿e jest sporo wy¿sza i nie wiem, czy to nie mia³oby negatywnego wp³ywu na stabilno¶æ zestawu?
Swoj± drog±, ta któr± zamówi³ sobie Wujek Pstrykacz jest extra; tylko ta cena...
Introverder - Sob 27 Lut, 2010 Temat postu: - Po d³ugich namys³ach i burzy mózgu - ca³y dzieñ dzisiaj my¶la³em o tym czy zaryzykowaæ z g³owic± kulow± Benro.
Wreszcie uzna³em, ¿e tak, zarzucaj±c pierwotny pomys³ kupna g³owicy MF 496 czy 498 RC2, uznaj±c, ¿e g³owice Benro z serii K-J (konkretnie chodzi mi o Benro KJ-1) s± warte zakupu..
I tu pojawia siê pytanie - o ile rozumiem, ¿e g³owice Benro dzia³aj± w systemie p³ytek Arca-Swiss, to zastanawiam siê czy kto¶ móg³by mi doradziæ jakiej szybkoz³±czki - konkretny model (i rozmiar), bym potrzebowa³ do obiektywu Sigma 150 Macro i tej¿e kuli?
Przegl±da³em m.in. ofertê www.e-cyfrowe.pl i nie mogê siê zdecydowaæ jaki rodzaj p³ytki by³by mi potrzebny do tego¿ obiektywu i tej¿e kuli..
|
|