| |
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Statyw i g這wica heavy-duty
maziek - Pon 21 Gru, 2009 Temat postu: Statyw i g這wica heavy-duty Statyw i g這wica do zestawu np. 50D plus 100-400L (czyli d逝gie i ci篹kie). G這wica olejowa, mo瞠 z jakimi� ruchami? Ma robi� r闚nie� za podstawe do lunety.
Arek - Pon 21 Gru, 2009
Olejowe, kt鏎e nadaj� si� do lunet s� cz瘰to 2D. Wystarczy, czy musi by� koniecznie 3D?
krisv740 - Pon 21 Gru, 2009
| maziek napisa�/a: | | G這wica olejowa |
jeste� pewien?!
| maziek napisa�/a: | | 50D plus 100-400L (czyli d逝gie i ci篹kie) |
bez przesady...
je郵i chcesz naprawd� dobr� g這wic�, to trzeba si� rozsta� ze spora got闚k� - popatrz na RRS - g這wice - http://reallyrightstuff.com/index.html
statyw to chyba ju� kwestia kasy i.... gitzo , albo nawet benro...
Arek - Pon 21 Gru, 2009
http://www.foto-net.pl/sk...itzo-G2180.html
W sumie 2D wystarczy, bo 3 wymiar masz poprzez do陰czony do 100-400L 陰cznik statywowy.
fatman - Pon 21 Gru, 2009
Z n鏬 - polecam solidno嗆 i wag� Benro.
Oraz ekonomi� zakupu.
maziek - Pon 21 Gru, 2009
Arek, przez ten Tw鎩 awatar to nie wiadomo, czy jaj sobie nie robisz .
Na razie macam. Co to znaczy 2D? Dwie osie, ale rozumiem w mikroruchach dwie, no bo og鏊nie to m鎩 stary trup ma trzy? Czy te� tylko dwie a ta trzecia to obracanie do pionu w pier軼ieniu 陰cznika?
Jeszcze nie wiem, z czym chc� si� rozsta�, ale poniewa� nie mam gdzie pomaca�, to chce pos逝cha�.
Wujek_Pstrykacz - Pon 21 Gru, 2009
http://www.foto-net.pl/sk...-GH5380SQR.html
Ja polecam t� g這wic�, sam j� sobie zam闚i貫m.
Zastan闚 si� nad taka g這wic�, rewelacyjna obs逝ga
http://www.foto-net.pl/sk...al--PL-100.html
Wujek, ten drugi link nie dzia豉.
Arek - Pon 21 Gru, 2009
| maziek napisa�/a: | | Czy te� tylko dwie a ta trzecia to obracanie do pionu w pier軼ieniu 陰cznika? |
Dok豉dnie tak.
http://www.foto-net.pl/sk...al--PL-100.html
a teraz?
A teraz tak!
Z tym, ze do lunety to nie wiem czy si� sprawdzi taki gimball
RB - Pon 21 Gru, 2009
maziek, jaki� czas temu szuka貫m w druga strone - tzn do lunety aby w razie czego by豉 pod teleobiektyw... Szczerze powiem - wydaj wiecej i kup dwie g這wice. Bo dobre pod jedno b璠zie do d...y pod drugie. Gimbale czy kule albo 3d do lunet sa niewygodne. Dobre 2D (poziom najmniej froty 128 RC, 701rc2 czy 701hdv - lepiej by這by 501hdv) pod teleobiektyw te� s� 鈔ednio lub ma這 wygodne.
dr11 - Wto 22 Gru, 2009
Do 100-400 z puszk� spokojnie wystarcza Frotka 808RC4. Jest jak ska豉. Je郵i z ni� nadal brakuje stabilno軼i, to ju� kwestia n鏬
skasowany - Wto 22 Gru, 2009
| dr11 napisa�/a: | | Do 100-400 z puszk� spokojnie wystarcza Frotka 808RC4 |
Pozw鏊, 瞠 si� z Tob� nie zgodz�. U篡wam tego modelu od p馧tora roku bardzo cz瘰to i musz� przyzna�, 瞠 nie jest warta swojej ceny.
| dr11 napisa�/a: | | Jest jak ska豉... |
w odpowiednich warunkach czyli kiedy jest stosunkowo sucho W niekorzystnych warunkach trzeba j� skr璚a� na wariata i jak kto� ma du穎 si造 to jeszcze ujdzie, jak nie to dupka
dr11 - Wto 22 Gru, 2009
Ruslan, no to nie wiem, nie mia貫m takich problem闚 do tej pory (od roku u篡wam)... Mo瞠 to kwestia smarowania? W ka盥ym razie je郵i zdarzaj� si� takie opinie jak Ruslana, lepiej b璠zie poszuka� innej. Chcia貫m tylko si� podzieli� swoj� opini�, ale mo瞠 nie jestem bardzo wymagaj帷ym u篡tkownikiem
skasowany - Wto 22 Gru, 2009
No i kwestia lunety. Je瞠li maziek zechce podnie嗆 j� troch� do g鏎y to si� zdziwi, bo wysoko z ni� szk豉 nie zadrzesz Kilka tygodni temu wstawia貫m zdj璚ia Mostu 安i皻okrzyskiego, przy robieniu kt鏎ych nie mog貫m u篡� tej g這wicy, bo na max podniesieniu si璕a豉 do po這wy pylonu...
Generalnie chyba warto rozejrze� si� za czym� innym
dr11, mo瞠 co� ze smarowaniem, nie wiem Ja si� ju� do niej przyzwyczai貫m i dobrze mi z ni�, ale szczerze m闚i帷 drugi raz bym jej nie kupi�
maziek - Sro 23 Gru, 2009
Bardzo dzi瘯uj�, za wszystkie odpowiedzi. Jako oderwany od tematu statyw闚 i niemaj帷y pod rek� 瘸dnego miejsca, gdzie mog� to obejrzec jestem wdzi璚zny za ka盥e praktyczne slowo i z g鏎y przepraszam, 瞠 zadaj� g逝pie pytania.
Zasadniczo g這wica przede wszystkim jest do lunety, bo mam pro軼iutk� g這wic� manfrotto 2d do monopoda i jak mi si� wudaje mog� z tym jeszcze po篡� (dzi瘯i RB!).
To co pisze Rus豉n to jest istotne - musi si� da� do pionu postawi�. Ze wzgl璠u na lunet� g這wica powinna umo磧iwia� p造nne ruchy bo cia豉 niebieskie wci捫 uciekaj� z pola widzenia. St康 ten olej, ale jestem otwarty na inne rozwi您ania .
A dorad嬈ie co� odno郾ie n鏬. Dlaczego nogi aluminiowe s� be? Lepsze klipsy czy pokr皻豉?
Nogi jak mi si� wydaje powinny by� z 170cm albo trzeba b璠zie kuca�.
krisv740 - Sro 23 Gru, 2009
| maziek napisa�/a: | | Lepsze klipsy czy pokr皻豉? |
tak prawd� m闚i帷 sam jestem ciekaw, ale przewa瘸 u mnie opcja "klips闚" ze wzgl康u na mo磧iwo嗆 regulacji - ordynarnego dokr璚enia na si喚 - nie wiem jak to si� b璠zie sprawdza� przy pokr皻豉ch...
alu jest ci篹kie - mimo wszystko - sam mam alu - dobre, mocne,tanie.... - ale ju� nie chce mi si� tego nosi�... - 3kg (ponad) dodatkowo do d德igania - a co ? czy ja wieleb陰dem jestem???
szukam czego� lekkiego...
a tak poza "tem" - do zobaczenia w che軛ie w przysz造m roku - mam nadziej� na stycze� - mam na oku siedzonka do mojego starego volvo w twoim mie軼ie... - jaki� ma造 plenerek?
| krisv740 napisa�/a: | | maziek napisa�/a: | | Lepsze klipsy czy pokr皻豉? |
tak prawd� m闚i帷 sam jestem ciekaw, ale przewa瘸 u mnie opcja "klips闚" ze wzgl康u na mo磧iwo嗆 regulacji - ordynarnego dokr璚enia na si喚 - nie wiem jak to si� b璠zie sprawdza� przy pokr皻豉ch... | Tzn. nie kapuj� - klipsy to rozumiem takie mimo鈔odowe "skrzyde趾a" a pokr皻豉 to chamski gwint - no to wychodzi, 瞠 pokr皻豉 mo積a dokr璚i�, a skrzyde貫k nic ponaddto, co przewidzia� producent? Tylko czy pokr皻豉 zn闚 nie dzia豉j� "za wolno" jak si� szybko chce roz這篡�? Czy to jeszcze inaczej funkcjonuje? Skrzyde趾a mam w moim starym trupie i tam zaczyna si� problem z nietrzymaniem w豉郾ie.
| Cytat: | jaki� ma造 plenerek? | Ja wsiegda gatow! Telefon masz albo daj na priva wcze郾iej - je郵i tylko b璠� w mie軼ie bo mam nadzieje na narty gdzie� na kilka dni wypa嗆.
maziek,
這j winnetou....
teraz ja nie rozumiem....
klipsy - skrzyde趾a - mo瞠 inaczej....
je郵i s� takie pokr皻豉 do blokowania n鏬 - jak w benro - to ja nie za bardzo to widz� - bo nie znam...
ja mam takie zatrzaski - 豉pki - regulowane 鈔ubk�. jak nie trzymam, to dokr璚am i musi cholera trzyma�
oczywi軼ie dzia豉 na zasadzie cz窷ci mimo鈔odu..
link do mojego statywu : http://www.allegro.pl/ite..._gl_kulowa.html
no mo瞠 nie dok豉dnie m鎩, ale ten sam producent i system blokowania n鏬...
a co do plenerku - to jasne ,瞠 wcze郾iej - i tak musz� si� ze sprzedawc� dogada�...
A no to teraz jasne. M闚i貫m, 瞠 b璠e g逝pio pyta� . Czyli masz skrzyde趾a ale one jeszcze maj� regulacj� 鈔ubk�. A ja w moim starym trupie takowej (鈔ubki) nie posiadam. I ta 鈔ubka to w powa積iejszych konstrukcjach standard?
RB - Sro 23 Gru, 2009
| maziek napisa�/a: |
To co pisze Rus豉n to jest istotne - musi si� da� do pionu postawi�. Ze wzgl璠u na lunet� g這wica powinna umo磧iwia� p造nne ruchy bo cia豉 niebieskie wci捫 uciekaj� z pola widzenia. St康 ten olej, ale jestem otwarty na inne rozwi您ania .
A dorad嬈ie co� odno郾ie n鏬. Dlaczego nogi aluminiowe s� be? Lepsze klipsy czy pokr皻豉?
Nogi jak mi si� wydaje powinny by� z 170cm albo trzeba b璠zie kuca�. |
Do cia� niebieskich to pytaj astro-nom闚, -log闚 Ja u篡wam lunet w poziomie. Ale wydaje mi si� zasadniczym warunkiem aby luneta mog豉 si� porusza� i potem zostawac w miejscu bez dokr璚ania 鈔ubek... Ttyle, ze moje propozycje g這wic odnosi造 si� do obserwacji przyrodniczych, wiec lepiej popytaj jeszcze specjalist闚 od obserwacji cia� niebieskich.
Alu nie jest z貫, alu jest ci瞛kie. Ja wol� klipsy od pokr皻e� - szybciej si� rozk豉da.. Ale to mo瞠 przyzwyczajenie.
Do cia� niebieskich we� wysoki statyw. W razie niskiego statywu istnieje te� ca趾iem nieg逝pia opcja obserwacji z krzese趾a Ale IMO lepiej nie by� do tej opcji ograniczonym sprz皻owo.
Monastor - Sro 23 Gru, 2009
maziek, to mo瞠 zainwestuj w jaki� monta� paralaktyczny do tej lunety, a do fotografii co innego. Nie kusi Ci� mo磧iwo嗆 郵edzenia cia豉 niebieskiego przy pomocy pojedynczej 鈔ubki? Jak jeste� bardzo leniwy to mo瞠sz nawet motorek wsadzi� i nie kr璚i�
Rozpatruj� wszelkie mo磧iwo軼i. Tak czy siak statyw jednak kupi�.
dr11 - Sro 23 Gru, 2009
| Monastor napisa�/a: | maziek, to mo瞠 zainwestuj w jaki� monta� paralaktyczny do tej lunety, a do fotografii co innego. Nie kusi Ci� mo磧iwo嗆 郵edzenia cia豉 niebieskiego przy pomocy pojedynczej 鈔ubki? Jak jeste� bardzo leniwy to mo瞠sz nawet motorek wsadzi� i nie kr璚i� |
A id帷 krok dalej, to mo積a takie 100-400 na monta� zapi望 i robi� naprawd� fajne astro-fotki
maziek, chcia豚ym pom鏂 z nogami, ale sam mam tylko chybotliw� Sherp� i lekki karbon 4-ro sekcyjny od Frotki, tak瞠 heavy-duty to to nie jest
skasowany - Sro 23 Gru, 2009
| Cytat: | | Dlaczego nogi aluminiowe s� be? |
A kto tak m闚i�? Wszystko ma swoje plusy. Je瞠li masz kas� to kupuj to co jest najlepsze, jakie� gitzo czy co�. Aluminium ma jedn� cech�, kt鏎a mi jest bardzo potrzebna. Nie raz gdzie� na wycieczkach musia貫m rzuca� statywem, czasami przypadkowo kto� mocno na niego nast徙i� itd. Aluminiowe nogi mojego statywu wtedy si� po prostu wgi窸y, bardzo mocno porysowa造, ale nadal dobrze sta造. W璕lowe itd. s� stosunkowo wra磧iwe na uderzenia i 軼iskanie. Podobno p瘯aj� wzd逝� jak nadepni皻e w璠zisko... Ale s� duuu穎 l瞠jsze
| Cytat: | | Lepsze klipsy czy pokr皻豉? |
Uwa瘸m, 瞠 klipsy. Moje te� maj� regulacj� '軼isku' i jak trzeba b璠zie, mo積a je nawet 'zakr璚i�' na sta貫 Nawet je郵i by� zgubi�/po豉ma� klipsa, albo oryginaln� 鈔ub� to mo瞠sz j� dora幡ie zast徙i� ka盥� inn� pasuj帷�, albo nawet grubszym drutem. W zepsutej nodze z 'pokr皻貫m' chyba by這 by trudniej naprawi� ewentualn� szkod�
To mi Rus豉n przemawia do wyobra幡i, przy mojej "zgrabno軼i" .
Arek - Sro 23 Gru, 2009
Ja z kolei wol� pokr皻豉. Klipsy, nawet w dobrej klasy sprz璚ie lubi� si� luzowa� i trzeba mie� zawsze klucz 瞠by dokr璚i� dociski.
hijax_pl - Sro 23 Gru, 2009
maziek, a ci篹k� masz t� lunet�?
| Arek napisa�/a: | | trzeba mie� zawsze klucz 瞠by dokr璚i� dociski. |
Klucz mo瞠 nie zawsze mam przy sobie, ale wi瘯szego SwissToola zawsze W sumie nigdy jeszcze nie dokr璚a貫m ani jednaj 鈔ubki. W 055 s� ca趾iem konkretne spr篹yny i to one chyba tak dobrze wszystko trzymaj� na miejscu. Nakr皻ki maja te� teflonowy ko軟ierz, kt鏎y raczej te� dobrze si� spisuje
Klipsy maj� jeszcze ten plus, 瞠 nie s� wra磧iwe na piach, b這to itd. Kilka razy to przerabia貫m i nie by這 problem闚. Go軼ie z 'pokr皻豉mi' przechodzili bagienko ze statywem nad g這w�, 瞠by im nic nie blokowa這 potem pokr皻e�, a w sumie nawet nie du篡 kawa貫k czego� mo瞠 zablokowa� to w豉郾ie pokr皻這. Nie wiem jak jest w statywach gitzo, bo koledzy mieli 'ni窺z� p馧k�', ale skoro gitzo wypuszcza specjaln� seri� na 'piach i b這to', to znaczy, 瞠 nie wszystkie sobie z tym poradz� M鎩 roz這穎ny statyw kiedy� robi� za podpor� w豉郾ie na bagnach w tundrze (nie ma gdzie wyci望 kija) i spisa� si� znakomicie. Zaraz potem mog貫m go spokojnie sk豉da� i rozk豉da�, bo nic nie zablokuje klipsa, a pokr皻這 owszem
Wiem, 瞠 pisz� o zastosowaniach statywu 'niestatywowych', ale skoro ju� d德igam 5 kg, to niech si� do czego� przydaje Swoj� drog�, statyw na wyprawie ma naprawd� mas� zastosowa�, kt鏎e 'normalnemu' cz這wiekowi nawet nie przyjd� do g這wy...
| hijax_pl napisa�/a: | | maziek, a ci篹k� masz t� lunet�? | Kilo siedemdziesi徠 bez okulara.
maziek, To polecam Ci frotk� 055XPROB. O jego zaletach ju� nie b璠� pisa� gdy� moje wykorzystanie jego jest "lajtowe" przy tym co z nim wyprawia Ruslan
Sam na statyw nakr璚am g這wic� 410 do tego mieszek Nikon PB-6 do mieszka aparat i 1,5kg stary obiektyw. I stoi wszystko stabilnie
Arek - Sro 23 Gru, 2009
| Ruslan napisa�/a: | | W 055 s� ca趾iem konkretne spr篹yny i to one chyba tak dobrze wszystko trzymaj� na miejscu. |
A ja w豉郾ie pisz� o 055... Trzeba tam co pewien czas wyregulowa� docisk tych spr篹yn, bo potem nogi same si� sk豉daj�.
Mam por闚nanie 055, do dobrych statyw闚 dw鏂h innych firm. I jako� frotki wcale ju� nie chc� i jej nie polecam.
RB - Sro 23 Gru, 2009
| hijax_pl napisa�/a: | maziek, To polecam Ci frotk� 055XPROB. O jego zaletach ju� nie b璠� pisa� gdy� moje wykorzystanie jego jest "lajtowe" przy tym co z nim wyprawia Ruslan
|
Pod aparat tak, pod wszystko razem tak, ale pod lunet� XPROB b璠zie bezsensu. Po co te cuda z 豉man� kolumn� przy lunecie? Do lunet lepiej 055NAT...
| Arek napisa�/a: | | A ja w豉郾ie pisz� o 055... Trzeba tam co pewien czas wyregulowa� docisk tych spr篹yn, bo potem nogi same si� sk豉daj�. |
055 mam od prawie p馧tora roku i dosy� intensywnie go u篡wam i tak jak pisa貫m nigdy nic nie dokr璚a貫m. Ale to pewnie taka sytuacja jak z g這wic� 808RC. U dr11 zawsze wszystko z ni� gra這, u mnie nie
| Arek napisa�/a: | | Mam por闚nanie 055, do dobrych statyw闚 dw鏂h innych firm. I jako� frotki wcale ju� nie chc� i jej nie polecam. |
Wcale Ci si� nie dziwi�. Gdybym teraz kupowa� statyw do u篡tkowania w mie軼ie, na plenerkach WMF i innych spacerach nad Bugiem to te� bym nie kupi� drugi raz 055, a co� l瞠jszego i stabilniejszego jednocze郾ie.
Jednak bior帷 pod uwag� inne moje wycieczki, 055 jest git, bo jest ostatni� rzecz� o kt鏎� si� martwi�, 瞠 nie da rady, albo si� po豉mie, albo nawet ukradn�, bo to tylko 500 z� i kawa� aluminium kt鏎y sporo mo瞠 na siebie przyj望
RB, piotrmkg ma mi璠zy innymi taki statyw i mia貫m okazj� nim si� 'pobawi�' i rzeczywi軼ie jest 鈍ietny! Kiedy� robili lepsze rzeczy... Tylko czy mo積a go jeszcze kupi�?
Z drugiej strony w 055XPROB dobrze skr璚ona i schowana kolumna nie przeszkadza, a mo瞠 si� okaza�, 瞠 kiedy� si� przyda
Czuj� si� tak, jak kiedy� odwiedzi貫m wujka w takiej "wie篡" na stacji PKP i akurat by豉 jaka� awaria...
"Eu 404 - gdzie jest Eu 404?!"
" posz豉 na DEPO."
"Dawaj DU 415"
"jest na E5"
"k...."
P.S. - na 篡czenie zainteresowanych, imiona lokomotyw zosta造 zmienione .
P.S. Rus豉n - to jak z AKM i M16 .
maziek, jak si� spotkamy, to mo瞠sz "pomaca�" m鎩 statyw - tani a mocny.
marek ma gitzo a stwierdzi�, 瞠 jest mocny. 90kg na nacisku i stoi bez problemu....
| RB napisa�/a: | Pod aparat tak, pod wszystko razem tak, ale pod lunet� XPROB b璠zie bezsensu. Po co te cuda z 豉man� kolumn� przy lunecie? Do lunet lepiej 055NAT...
|
Ale nie jest nigdzie napisane 瞠 trzeba kolumn� rozkr璚a�/豉ma� przed u篡ciem
055NAT to tylko u篡wka gdzie� - najpewniej na ebayu. Ale tak to mo積a kupi� stary porz康ny, drewniany tr鎩n鏬 PZO - bez wodotrysk闚
| maziek napisa�/a: | Czuj� si� tak, jak kiedy� odwiedzi貫m wujka w takiej "wie篡" na stacji PKP i akurat by豉 jaka� awaria...
"Eu 404 - gdzie jest Eu 404?!"
" posz豉 na DEPO."
"Dawaj DU 415"
"jest na E5"
"k...."
|
Wujek_Pstrykacz - Sro 23 Gru, 2009
Mnie si� m鎩 055 PROB cz瘰to w豉郾ie luzuje i niogi same si� chowaj�, to cecha frotek. Spos鏏 blokowania n鏬 w Gitzo, powt鏎zony przez 鄴速k闚 w Benro jest rewelacyjny. Zreszt� frotki co� ostatnio schodz� z jako軼i�
RB - Sro 23 Gru, 2009
| hijax_pl napisa�/a: |
Ale nie jest nigdzie napisane 瞠 trzeba kolumn� rozkr璚a�/豉ma� przed u篡ciem |
Ale po co za to p豉cic i zawsze o jeden element do zepsucia mniej
Swoja droga ten 豉maniec nie przeszkadza - sam mam wi璚 wiem
| hijax_pl napisa�/a: | 055NAT to tylko u篡wka gdzie� - najpewniej na ebayu. Ale tak to mo積a kupi� stary porz康ny, drewniany tr鎩n鏬 PZO - bez wodotrysk闚 |
O w morde... ja ju� mocno nie na bie膨co... Teraz to chyba 055XB... czy 055WNB (ale ten od XPROBa dro窺zy...
A je郵i chodzi o drewniaki...
http://www.berlebach.de/?...sprache=english
http://www.fotomarket.com...042-natura.html
pono� frotka 055 si� chowa...
Co do klips闚 we frotach:
Gitzo niestety nie mia貫m d逝窺zej przyjemno軼i (a przyjemno嗆 jest...) ale w moim 055 noszonym na ramieniu z luneta i klipsowanym w tym czasie nagminnie jako� nic nie musialem dokr璚i�... pewnie maja k這poty z powtarzalno軼ia (ku mojemu tym razem szcz瘰ciu, bo mam chiba ten sk豉dany w 鈔od� )
To ja si� dopisz� do listy zadowolonych frotko-klipso-u篡waczy
Przez ponad rok ani razu nie dokr璚a貫m nic. O przepraszam - jedyne co dokr璚i貫m to kolce zamiast tych gumowych ko鎍闚ek
jaad75 - Czw 24 Gru, 2009
A ja mam klipsy, bo wydawa這 mi si�, 瞠 s� wygodniejsze, ale wiem ju�, 瞠 wola豚ym pokret豉, w豉郾ie ze wzgledu na szybko嗆 rozk豉dania - zawsze to tylko jedno przekr璚enie na nog�, zamiast trzech ruch闚 przy zwalnianiu klips闚... Tyle, 瞠 ja po bagnach ze statywem nie chodz�...
piotr_u. - Sro 30 Gru, 2009
Co powiecie o tej g這wicy? http://www.amazon.com/Sli...cm_cr_pr_sims_t Ostatnio si� ni� bawi貫m i jest du穎 wygodniejsza od joysticka manfrotto http://www.fotoceny.pl/to...tto_322RC2.html , tyle, 瞠 jest sporo wy窺za i nie wiem, czy to nie mia這by negatywnego wp造wu na stabilno嗆 zestawu?
Swoj� drog�, ta kt鏎� zam闚i� sobie Wujek Pstrykacz jest extra; tylko ta cena...
Introverder - Sob 27 Lut, 2010 Temat postu: - Po d逝gich namys豉ch i burzy m霩gu - ca造 dzie� dzisiaj my郵a貫m o tym czy zaryzykowa� z g這wic� kulow� Benro.
Wreszcie uzna貫m, 瞠 tak, zarzucaj帷 pierwotny pomys� kupna g這wicy MF 496 czy 498 RC2, uznaj帷, 瞠 g這wice Benro z serii K-J (konkretnie chodzi mi o Benro KJ-1) s� warte zakupu..
I tu pojawia si� pytanie - o ile rozumiem, 瞠 g這wice Benro dzia豉j� w systemie p造tek Arca-Swiss, to zastanawiam si� czy kto� m鏬豚y mi doradzi� jakiej szybkoz陰czki - konkretny model (i rozmiar), bym potrzebowa� do obiektywu Sigma 150 Macro i tej瞠 kuli?
Przegl康a貫m m.in. ofert� www.e-cyfrowe.pl i nie mog� si� zdecydowa� jaki rodzaj p造tki by豚y mi potrzebny do tego� obiektywu i tej瞠 kuli..
|
|