forum.optyczne.pl

Nasze zdjęcia - REPORTAŻ

oranżewski - Wto 22 Gru, 2009
Temat postu: REPORTAŻ
Witam. Pomyślałem, że przydałby się osobny temat dla bardzo znanej i ciekawej dziedziny fotografii jaką jest REPORTAŻ. Wstawiajcie swoje zdjęcia; głównie chodzi o refleks, obserwację i umiejętność złapania chwili.
zacznę na zachętę (może nie aż tak dobre), ale zdjęcie powtórzę z innego tematu, bo na razie mam tylko jedno.
01.

mnich - Wto 22 Gru, 2009

Fajny temacik. wrzucę zdjęcie które już umieściłem kiedyś w galerii.
Bohaterem fotoopowieści jest p.Szczepan. Wybitnej sławy ślusarz. Długoletni pracownik jednej z Wrocławskich firm.
02. Nocna Zmiana

03. Nocna Zmiana II

darek-dorado - Wto 22 Gru, 2009

mnich, oba świetne! Po zdjęciach przyrodniczych, to drugi temat który mnie interesuje, z tym że nie zrobiłem jeszcze żadnego zdjęcia :???:
mavierk - Wto 22 Gru, 2009

darek-dorado, zaraz po fotografii przyrodniczej interesuje Cię fotografafia ślusarska? :D
komor - Wto 22 Gru, 2009

Maciek, ty robisz jeszcze jakieś zdjęcia czy już tylko zrzędzisz? :D
Yyyyy… no ja też nic nie wrzucam ostatnio…

Monastor - Wto 22 Gru, 2009

komor, lepiej żeby zrzędził trochę tutaj niż żeby psuł komuś święta. Niech pozrzędzi, a potem się to wszystko zamiecie pod dywan ;)

mnich, obydwa dobre, ale bardziej podoba mi się 2-ka niż 3-ka. To drugie IMO zbyt statyczne.

mavierk, fotografia ślusarska to marzenie każdego ptasiarza :mrgreen: .
skasowany - Wto 22 Gru, 2009

Nie wiem co dla Was znaczy reportaż, ale dla mnie to minimum dwa, trzy zdjęcia :wink: Pewnie ilu nas tyle podejść do sprawy :wink:
Reportaż to jest to w czym chciałbym być dobry. To co zobaczycie poniżej to dosłownie pierwszy krok w tym kierunku! :lol:
Cała seria to 'całość' i dlatego proszę starać się oceniać/komentować poniższy 'reportaż' również jako całość. W związku z tym nie numeruję zdjęć, a tylko 'cykl'. Jeżeli nie zda to egzaminu to w przyszłości będzie tradycyjnie :wink:

3. "Życie codzienne Chantów- dzieci"

No i jak? ;)

krisv740 - Wto 22 Gru, 2009

dobrze... :)
ophiuchus - Wto 22 Gru, 2009

Ruslan, dla mnie bomba... rzekłbym, że jest to pierwszy post spełniający w pełni kryteria tematu :D
mnich - Wto 22 Gru, 2009

Drogi Ruslanie, a gdzie numerki? ( zdjęć )

mnich, przecież napisałem dlaczego bez numerków ;) Numerki automatycznie imo rozdzielają całość na pojedyncze pstryki... Proponuję numerować 'cykle' :wink: Jak nie wyjdzie, to będę numerować tradycyjnie :wink:
mavierk - Wto 22 Gru, 2009

Ruslan, w takim razie może numer cyklu i a,b,c itd?

mavierk, no chyba tak zrobię skoro już druga osoba to mi sugeruje ;) Następny będzie z literkami (małymi) :wink:

Ruslan, świetne i masz IMO rację z tym, że reportażem nie może być jedno zdjęcie.
rybkowski73 - Sro 23 Gru, 2009

Ruslan, Świetny reportaż.
maziek - Sro 23 Gru, 2009

Rusłan, nie do końca te zdjęcia składają mi się w jedną sytuację :) . Ale generalnie ogląda się jak kiedyś National Geographic (kiedyś, bo teraz zszedł na psy całkiem).

Ta kobieta w chustce to "ich"? Ma inne rysy. I co to za laga, którą ten berbeć wnosi do namiotu? Wcześniej też chłopcy mją jakąś pałę? A ten ren z obłażącym scypułem to żyw, czy już ubit? Czy też to jest jakiś zabieg właśnie na scypule?

dawid_gaszynski - Sro 23 Gru, 2009

Jakim to było sprzętem robione ?
skasowany - Sro 23 Gru, 2009

maziek napisał/a:
Rusłan, nie do końca te zdjęcia składają mi się w jedną sytuację :)

Wybaczcie (Krisv też mi już zwrócił na to uwagę), ale dopiero zaczynam :oops: Podobno najtrudniej zrobić dobre zdjęcia, a potem wybrać to co trzeba. Ja mam problemy z jednym i drugim, ale ćwiczę :wink:
Co nie pasuje? Zdjęcia ze starszymi dziećmi, czy te gdzie bardziej widać rodziców?

maziek napisał/a:
Ale generalnie ogląda się jak kiedyś National Geographic

Bo się zaczerwienię :lol: Dzięki :wink:

maziek napisał/a:
Ta kobieta w chustce to "ich"?

Prawie ;) Mówiła, że więcej w niej krwi nienieckiej niż chantyjskiej :wink:

maziek napisał/a:
I co to za laga, którą ten berbeć wnosi do namiotu? Wcześniej też chłopcy mją jakąś pałę?

Berbeć wnosi zwykły kij do zaganiania reniferów. Pała którą mają chłopcy to przyrząd do kastrowania ;) Skoro już zapytałeś to 'zademonstruję' na zdjęciach poniżej ;)
Tam się kastruje miażdżąc jądra. Żadnych skalpeli, cięcia, podwiązywania...
Najpierw pętla na jądra, potem kilka uderzeń i rozmasowanie 'jajecznicy'. To metoda 'nowoczesna'.

Pętelka i 'cios':

'Rozmasowanie':

Metoda II. Tradycyjna, z dziada pradziada... zębami! ;)
Miażdżenie (aż będzie słychać charakterystyczne 'łupnięcie'):

Rozmasowanie:

Renifer generalnie ma to gdzieś. Praktycznie nie wierzga...

maziek napisał/a:
A ten ren z obłażącym scypułem to żyw, czy już ubit? Czy też to jest jakiś zabieg właśnie na scypule?

Ten akurat był też kastrowany. Ten ich scypuł jest cholernie delikatny i schodzi jak po maśle, jakby w ogóle się nie trzymał, sam próbowałem. To co widać na zdjęciu to efekt łapania na arkan czyli ichnie lasso ;) Za poroże najłatwiej zahaczyć, ale efekt jest taki, że scypuł zawsze wtedy w jakiejś części obłazi ku uciesze psów, bo one zliżą każdą kroplę krwi...

Jak ktoś chciałby poczytać więcej (sorry, że się tak chamsko chwalę) to może zajrzeć na moją stronę gdzie jest
trochę więcej na temat życia Chantów ;)

dawid_gaszynski, Nikon D300 + kitowy Nikkor 18-70/3.5-4.5 :wink:

maziek - Sro 23 Gru, 2009

Chryste Panie, a co będzie, jak nasze kobiety to zobaczą ?! ;)
skasowany - Sro 23 Gru, 2009

maziek, będą wiedziały co zrobić, jak mąż wyda całe oszczędności rodziny na nowe szkła :wink: Hmm... może chociaż jedno zostawią, może się kiedyś przydać... :mrgreen:
Sunders - Sro 23 Gru, 2009

Ruslan, Twój reportaż moim zdaniem jest jak dotąd the best :smile:
Dla mnie to bardziej "Gringo wśród dzikich plemion" niż NG :mrgreen:

oranżewski - Sro 23 Gru, 2009

może uda mi się przegonić Ruslana... nie wiem czy się opłaca. :wink:
04.
a)

b)

P.S. przyjąłem numerację Ruslana

Sunders - Sro 23 Gru, 2009

fotomaszewski, nie udało się :sad: :smile:
a)"leci" na lewo, b) na prawo, b) dodatkowo przepalone

oranżewski - Sro 23 Gru, 2009

"taki był mój zamysł"... :smile: no, ale coż. trochę pod high-key chciałem podkręcić, ale widocznie nie wyszło. :sad:
Ruslan rullez!

darek-dorado - Sro 23 Gru, 2009

Ruslan, więcej, więcej!!! Nie bądż sknera, dawaj fotki, koniecznie z opisem.
A to kastrowanie, brrr, masakra!

hijax_pl - Sro 23 Gru, 2009

No... Ruslan... wielkie brawa :!: :!: :!:

Toż to pierwsze kroki.. ale defiladowe :)

maziek - Czw 24 Gru, 2009

Fotomaszewski, przegonić z przyczyn obiektywnych Ci się nie udało ale słychać w tych przechyłach Skaldów :) . A przepalenia nijakiego nie widzę.
Rafał Celadyn - Czw 24 Gru, 2009

No Ruslan,teraz już wiem dlaczego w tym roku Mikołaj do mnie nie przyjechał :mrgreen: ,biedny Rudolf :razz:
...a reportaż bardzo fajny :wink: ,Wesołych Świąt Panowie :grin:

rybkowski73 - Czw 24 Gru, 2009

Ruslan, To kastrowanie to masakra - mam nadzieję , że renifera to aż tak nie boli.
Sam byłem przy kastrowaniu knurów ( dawno temu na praktyce )- kwiczały a mnie było słabo .

maziek - Sob 26 Gru, 2009

Minireportaż z Krynicy ;) .

05. Trudności obiektywne.

a/

b/

Jesienny - Sob 26 Gru, 2009

dobre :)
skasowany - Sob 26 Gru, 2009

"Wchodźcie przez wejście obok! Bo szeroka jest brama i przestronna ta droga, która jest zamknięta, a wielu jest takich, którzy przez nią próbują wejść. Jakże ciasne jest wejście obok i wąska droga, która prowadzi do życia, a mało jest takich, którzy ją znajdują" :razz:
(Biblia Tysiąclecia, Ewangelia Mateusza, VII 13)

A tak w ogóle za Jesiennym :wink:

komor - Sob 26 Gru, 2009

maziek, nie wiesz skąd wziąć gips o godzinie 23:40 w sobotę, w drugi dzień świąt B.N.? :)
quake222 - Nie 27 Gru, 2009

komor napisał/a:
maziek, nie wiesz skąd wziąć gips o godzinie 23:40 w sobotę, w drugi dzień świąt B.N.? :)

Tylko sąsiad :)

zug - Nie 27 Gru, 2009

Jesienny napisał/a:
dobre

Ruslan napisał/a:
A tak w ogóle za Jesiennym

a ja za wami :wink:

maziek - Nie 27 Gru, 2009

Dzięki, dzięki. Na pogotowiu mają, ale strasznie szybko łapie ;) .
hijax_pl - Wto 29 Gru, 2009

Trochę tak humorystycznie ;)

6. Reportaż z pływów bałtyckich.

a/

b/

c/

d/

e/

f/

litlfisch - Wto 29 Gru, 2009

hijax_pl, brakuje mi tutaj jednej linijki - co auto chciał na przez to powiedzieć ....
albo może moje szare komórki zbyt zwolniły :wink:

hijax_pl - Wto 29 Gru, 2009

Autor napisał w pierwszej linijce ;)
litlfisch - Wto 29 Gru, 2009

hijax_pl, moja ostatnia szara komórka się wyłączyła :neutral:
skasowany - Wto 29 Gru, 2009

hijax_pl, niekonsekwentny dobór zdjęć i jakoś nudno :razz:
:wink: