|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Jak dobrać statyw do wzrostu?
Danisz - Nie 29 Kwi, 2007 Temat postu: Jak dobrać statyw do wzrostu? Witam!
Mam następujące pytanie - z góry przepraszam za jego amatorski charakter: mam 182 cm wzrostu - jakiej wysokości statyw powiniem dobrać (zarówno do lornetki jak i aparatu foto)?
pozdrawiam
dariusz_119 - Wto 08 Maj, 2007
Hej!
W zupełnosci wystarczy ci np. Manfrotto z seri 55 ( np. CLB 055 ) jest wysoki jak cholera . Ja takiego uzywam do lunety i po całkowitym jego rozłożeniu jest wyzszy odemnie mam 175 cm. Pytanie jeszcze jaka zafundujesz sobie głowicę? Do czego to ma byc używane ( luneta czy aparat ) i jak ten sprzet jest ciężki? Często koszt głowicy jest wiekszy od statywu
Pozdrawiam!
darek
Danisz - Pią 11 Maj, 2007
Dzięki Ci Dariusz za odpowiedź - już myślałem, że NIKT nie pomoże koledze na forum, chociaż mam jeszcze kilka pytań - proszę innych o wskazówki. Otóż statyw ma być głównie do ciężkiego Tento 20x60, ale też do zwykłych, małych aparatów cyfrowych. Mam 182 cm wzrostu - jaką wysokość powinien mieć mój statyw tak, abym mógł swobodnie patrzeć w pozycji wyprostowanej? Proszę o wskazanie konkretnego modelu. Ja myślę głównie o produktach Velbon.
pozdrawiam
dariusz_119 - Pią 11 Maj, 2007
Hej!
Ale jaka sherpa zwykła czy PRO , bo tu ceny sie znacznie różnią . Jesli zwykła to proponuję 600 , lekki statyw miałem taki kiedyś ale chyba nr 450 . Za to fatalna głowica , a widzę że do tej 600-tki te ż taka dają, ruch w pionie jest za pomocą rękojeśći a to jest okropnie niewygodne i z czasem jednak chyba sie wyrabia. Ja przynajmniej miałem takie wrażenie. Oprócz tego jak za słabo zacisłem rekijeśc to po chwili cały sprzet opuszczał sie w dół Dlatego po roku przesiadłem sie na manfrotto.
Może jednak zdecydujesz sie na manfrotto?? No chyba że celujesz w velbona PRO no to juz tu masz szerokie pole do wyboru.
pozdro!
Danisz - Pią 11 Maj, 2007
Cześć!
Widzę, Dariusz, żeś swój chłop - wielkie dzięki za porady.
Interesują mnie statywy tańsze, a więc nieprofesjonalne.
Mówiąć Velbon 600 masz na myśli chyba Velbon Sherpa 600?
Ale skoro miałeś taki i nie byłeś zadowolony, to czy mogłbyś mi wskazać, jakiś model Manfrotto? Lub kilka, tak, abym miał wybór ceny?
I jeszcze jedno: skoro mam 182 cm wzrostu to jaką wysokość max. musi mieć statyw?
pozdro
dariusz_119 - Pią 11 Maj, 2007
hej!
No w końcu dobrze myslisz jesli statyw ma służyć tylko do lornetki i aparatów cyfrowych to spokojnie proponuję Manfrotto 718B już jest z głowicą wiec nie mnożysz kosztów. jest lekki , ale za to na wietrze może być mało stabilny . wysokość max 166cm niestety wiekszego w tej klasie cenowej chyba juz nie znajdziesz . Im wyższy tym droższy , niestety a jak już droższy to bez głowicy . Taka już jest polityka takich renomowanych firm. W sumie chodzi o to by każdy zawodowiec mógł sobie dobrać głowicę do indywidualnych potrzeb. tu masz link do strony:
http://www.multifoto.pl/go/_info/?id=5179
W sumie ten sklep ma dość bogatą ofertę statywów , wiec jest w czym wybierać.
Pozdro!
|
|