forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Na podróż do Szwecji: tele czy szeroki kąt?? Nikon DX

misio4x4 - Czw 24 Gru, 2009
Temat postu: Na podróż do Szwecji: tele czy szeroki kąt?? Nikon DX
Witam!

Na wiosnę wybieram się promem do Szwecji i potrzebuję porady osób, które podróżują trochę. Będę mógł kupić albo Nikkora AF-S 70-300 f/4.5-5.6 VR, albo dozbierać brakującą różnicę jakoś i wybrać Nikkora AF-S 10-24 f/3.5-4.5.

Nigdy nie byłem w takiej podróży i nie wiem, co mi się bardziej przyda. Obecnie używam D40 i na razie przesiadki nie planuję. Będę tam miał nieco czasu wolnego, więc zamierzam go wykorzystać na robienie zdjęć, ale nie wiem jakich kadrów się spodziewać. Teoretycznie mam kitowego 18-55, który pewien szeroki kąt mi zapewnia, zaś brakuje mi czegoś dłuższego poza 55 mm. Z drugiej strony nie wiem, czy teleobiektyw przyda się aż tak bardzo.

Może ktoś stawał już przed takim wyborem lub wie, co mi się tam bardziej przyda.

Z góry dzięki :wink:

dr11 - Pią 25 Gru, 2009

Wiesz, mi się tam przydało 15kg sprzętu foto :D Wszystko zależy, gdzie będziesz i co będziesz chciał tam fotografować. Zimą jest tam przede wszystkim... ciemno ;) Możesz pstrykać gwiaździste niebo na statywie do woli (jeśli nie ma chmur). Daleko na północy są zorze polarne. Jeśli chodzi o przyrodę, to można czaić się na ptaszki, kupujesz kloc z karmy w siatce i dokarmiasz, jak się przyczaisz z tele to może być ciekawie. Ośnieżone pustkowia i zamarznięte jeziora lubią się z szerokim kątem. Temat rzeka...
B o g d a n - Pią 25 Gru, 2009

misio4x4 napisał/a:
Na wiosnę wybieram się promem do Szwecji i potrzebuję porady osób, które podróżują trochę. Będę mógł kupić albo Nikkora AF-S 70-300 f/4.5-5.6 VR, albo dozbierać brakującą różnicę jakoś i wybrać Nikkora AF-S 10-24 f/3.5-4.5.

Według mnie, z uwagi na szkiełka, które już posiadasz, zdecydowanie powinieneś postawić szeroki kąt w postaci AF-S 10-24. Obiektyw 18-55, który posiadasz nie jest zbyt górnolotny. Podczas podróży promem częściej będziesz potrzebował szerokości. Dysponując dodatkowo stałkami 35 i 50mm powinno być OK nawet w nowych nieznanych miejscach i mieście. :smile:

dr11 - Pią 25 Gru, 2009

Nie wiem czemu zrozumiałem, że jedziesz zimą, jak napisałeś o wiośnie ;) . Jeśli lubisz fotografować przyrodę i będzie ku temu okazja, wiosna to świetny okres na ptactwo. Wtedy tele się przyda bardziej. Jeśli będziesz raczej w mieście lub w terenie ale bardziej pejzażowo, to chyba z szerokiego kąta zrobisz większy pożytek.
sigmiarz - Pią 25 Gru, 2009

10-24 to świetny obiektyw, tak czy siak warto mieć w szklarni. Zdecydowanie 10-24.
Szwecja to szerokie krajobrazy :)

hijax_pl - Pią 25 Gru, 2009

misio4x4, imho prościej będzie jak powiesz gdzie jedziesz... w sensie czy to miasto czy wyjedziesz poza miasto, jeśli tak czy wiesz już jakie atrakcje pozamiejskie sobie planujesz?

Pytanie postawione w ten sposób w jaki zadałeś to całe spektrum możliwości: góry, jeziora, lasy, pola, miasta, morze, szwedzkie fiordy, archipelagi.

mavierk - Pią 25 Gru, 2009

10-24, miałem w szwecji 70-300VR i mi się nie przydał :)

no chyba, ze chcesz iść do Skanor na ptaki, wtedy tele byłoby lepszym wyborem ;)

Jest jeszcze jedna możliwość - spacery po starówce w Sztokholmie nocą - wtedy 10-24 z statywem, a jak nie chce Ci się korzystać z trójnogu, to pomyśl o Sigmie 20/1.8 :)

misio4x4 - Pią 25 Gru, 2009

Info

Cytat:
Laureaci wyjadą wiosną na 3-dniową wizytę studyjną do Sztokholmu, gdzie zwiedzą Królewski Instytut Technologiczny, dzielnicę Hammarby Sjostad i elektrownię Vartan Ropsten.

Nic więcej na temat wyjazdu nie wiem. Przypuszczam, że do fotografowania w tym instytucie, dzielnicy i elektrowni może się bardziej przydać szeroki kąt.

dr11 - Pią 25 Gru, 2009

Chyba wlasnie sam sobie odpowiedziales na swoje pytanie odnosnie wyboru optyki :)
misio4x4 - Pią 25 Gru, 2009

No to zaczynam zbierać na tego Nikkora.