forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Usterka??? Prosba o pomoc

MC - Pon 30 Kwi, 2007
Temat postu: Usterka??? Prosba o pomoc
Gdy robie zdjecia z mocno przymknieta przyslona, na zdjeciach pojawiaja sie plamki (3-4), zawsze w tych samych miejscach. Gdy bardziej otworze przyslone, znikaja. Matryca jest czysta(sprawdzalem). Co sie dzieje???
Arek - Pon 30 Kwi, 2007

Podejrzewam, że nie jest jednak czysta, bo to objaw typowy dla małych brudków ma filtrze przed matryc±.

Arek

MM - Pon 30 Kwi, 2007

A jak sprawdziłe¶, że jest czysta? Tak na oko? Przedmuchaj gruch± i zobacz czy to co¶ pomogło.
MC - Pon 30 Kwi, 2007

Dzieki, czy taka zwykla grucha lekarska wystarczy? :D
MM - Wto 01 Maj, 2007

Wystarczy. IdĽ do apteki i kup tak± większ±. Za 5 zł będziesz miał spokój do końca życia.
MC - Sro 02 Maj, 2007

Dzieki, znacznie pomoglo :-) teraz juz jestem spokojny i z czystym sumieniem moge kupowac sigme10-20 do widoczkow w gorach :)
Rafa - Sob 05 Maj, 2007
Temat postu: plamki
kupilem 30D. Zrobilem test na scianie z roznymi ustawieniami przyslony i pojawialy sie ciemniejsze plamki na niektorych zdjeciach, wciaz w tych samych miejscach. Postanowilem zwrocic aparat, moze polezal troche na wystawie i sie zakurzyl. Dostalem nowiusienki egzemplarz, prosto z fabrycznie zaklejonego pudelka i znowu plamki. Stwierdzilem ze to pewnie obiektyw. Zmienilem obiektyw na nowy i co? Ciagle sa plamki. Hmmm biore sie zaraz za dmuchanie... Czy to mozliwe ze canon sprzedaje fabrycznie zakurzone aparaty??
MC - Nie 06 Maj, 2007

Rafa,raczej nie wydaje mi sie... Moja Alfa na poczatku nie miala takich problemow,ale po wielokrotnym zmienianiu obiektywu moglo cos sie przedostac. Widac to od f.20 ,a przy otwartej zdjecia pozostaja czyste. Wlaczylem opcje wyczysc CCD, kilka razy dmuchnalem, zalozylem obiektyw i obraz znowu jest czysciutki. Nie moge sobie tylko poradzic z jednym-gdy fotografuje osobe bedaca w cieniu,a tlo jest naslonecznione, to albo twarz jest ciemna albo tlo przeswietlone... Jakas porada?
007areka - Nie 06 Maj, 2007

...Rafa to barzdo mozliwe , moja 30d kupiona w niemczech -(nie u nas w kraju po przejsciach przez lepkie lapki) :D tez byla brudna, po zrobieniu foty widac bylo paprochy wiec = do dziela -prosze tego nie robic samemu bo wam wyssa matryce :D ---- porzdany odkurzacz z filtrem wodnym , maly ciag ssania, pozniej gruszka i puszka czysciutka to samo bylo z nowym szklem jakies paprochy skrecone plastiku widac ze poprodukcyjne i tez szkielko udalo sie ich pozbawic teraz nie mam problemu.