forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Jakość Canona 70-200/4.0 L

ArturBonoVox - Pon 30 Kwi, 2007
Temat postu: Jakość Canona 70-200/4.0 L
Mecze i bede meczyl:) Na pytanie moje odnosnie: co zrobic zeby nie trafic na felerny 70-200/4.0 L kazdy pisze, ze poleca i tak dalej. Dlatego cytuje photozone.de: Unfortunately the quality of the two tested samples varied quite a bit which is a little disappointing especially regarding the L designation. So if you can get a good one the EF 70-200mm f/4 USM L can be highly recommeded!
Czyli nie ma reguly. Mozna miec L-ke odbiegajaca od L-ek. Czy zatem nie bardziej sie kalkuluje kupic nie L-ke, ktora moze sie okazac ukryta L-ke:) Jesli dokonac takiego wyboru, co polecacie. Przy czym teraz bardziej okresle preferencje fotograficzne. Mam 2000 zl. Chce miec szeroki kat i miec mozliwosc zrobienia portretu. Zoom? Przeciez zoomy w jednym zakresie sa super w drugim juz nie. Jak z tego wybrnac?
Dziekuje za cierpliowosc i prosze o rade:)

Arek - Wto 01 Maj, 2007

To trochę bolesne. Widać Canon po macoszemu traktuje swoje najtańsze Lki, bo podobna loteria jakościowa jest z 17-40 f/4L...

Arek

MM - Wto 01 Maj, 2007

Jeżeli mam być szczery to jeszcze nie trafiłem na skopaną L-kę. Nawet 17-40 było bardzo ok. Dużo się naczytałem o loterii z 24-70/2.8 i.... jest niesamowite, perfekcyjne. Być może te gorsze egzemplarze "krążą" w sieci i dlatego tyle nieprzychylnych opinii.
ArturBonoVox - Pią 04 Maj, 2007
Temat postu: Chyba jednak L.
Patrze na testy, czytam prasowke... I chyba jednak wezme L-ke. Przymierzam sie do 70-200/4.0 L. Jesli rzeczywiscie sa takie rozbieznosci w modelach to jak sprawdzic obiektyw przy zakupie, na co zwrocic uwage i co zrobic, zeby nie trafic na lekko odbiegajaca L-ke od standardu L-ki?
MM - Pią 04 Maj, 2007

Po prostu trzeba porobić nim zdjęcia. Inaczej się nie da. Na początek test na BF/FF. Potem ostrość, kontrasty i kolory. Oczywiście sprawdzenie mechaniki obiektywu to sprawa o której chyba nie muszę przypominać...
ArturBonoVox - Pią 04 Maj, 2007

Dzieki MM. Czy konkretnie jest jakis program do testowania obiektywow? Czy masz na mysli IMATEST? Z tego co wiem jest on platny.
MM - Pią 04 Maj, 2007

Ja po prostu idę w plener i robię dużo zdjęć. Staram się łapać różne kadry, różne światło, detaliczne motywy, stosuję różne przysłony itd. Tego nie da się jakoś szczegółowo opisach, to bardziej wynika z praktyki i "nosa". Oczywiście test "gazetowy" na FF/BF mam też na uwadze.