|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Problem z 2x 580 EX II i wyzwalaniem.
blahblahblah - Sob 26 Gru, 2009 Temat postu: Problem z 2x 580 EX II i wyzwalaniem. Witam, mam taki problem. Zamierzam robić zdjęcia kumplowi na BMXie i mam dwie lampy Canona 580 EX II. Chcę zrobić tak : Jedna lampa wyzwalacz radiowy (mam tylko jeden odbiornik, a drugiego nie dokupię bo nie mają na stanie a nie mam czasu na ściąganie z drugiego końca Polski) i druga lampa fotocela. Wszystko fajnie cacy, dopóki nie przyszły próby z fotocelą. Pierwszy błysk - działa. Każdy następny - niet. Przy okazji lampa z fotocelą jakby się ścina - nie mogę zmienić trybu, zwiększyć/zmniejszyć siły błysku etc. Cóż czynić mam, mości Panowie? Czasu brak, proszę o szybkie odpowiedzi.
lama - Sob 26 Gru, 2009
Było już chyba... Lampy Canona jakoś kiepsko współpracują z niektórymi fotocelami. Najprościej chyba kupić fototranzystor na podczerwień (w sklepie z częściami elektronicznymi, koszt 1-2zł) i podłączyć go bezpośrednio do gniazda PC w lampie. Można go wsadzić w jakąś rurkę, np. po długopisie, aby nie łapał "śmieci". Trzeba zwracać uwagę na polaryzację - jeśli nie działa to zamienić końcówki. Sposób sprawdzony, kolega wyzwalał tak moją SB28 kompaktem.
|
|