forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Zaparowana sigma 28-70 f.2.8

Radkiewicz - Pon 28 Gru, 2009
Temat postu: Zaparowana sigma 28-70 f.2.8
Witam.Kupiłem wyżej wymienioną sigmę no i zbieg nieszczęśliwych okoliczności[czyt.mojej głupoty] sprawił że zaparowała jedna z soczewek wewnątrz obiektywu.Pomyślałem no nic stało się,zaparowała to i odparuje.Ale zostały zamazy niby wszystko widać tylko zastanawiam się jak duży ma to wpływ na ogólną jakość obrazu? i czy może to mieć wpływ na ustawianie ostrości bo też trochę świruje.
Pisałem do serwisu sigmy ile wyniosłoby mnie czyszczenie i ustawianie AF nie dostałem żadnej odpowiedzi.

Może ktoś mi poleci jakiś serwis[opolskie/śląskie] który mi obiektyw wyczyści i af wyreguluje.
Ile taka naprawa może kosztować?

Z góry dziękuję za pomoc.

palindrom - Pon 28 Gru, 2009

Radkiewicz,
kalibracja AF to tylko serwis.
Czyszczenie to nie jest duży problem, tylko dziwi mnie że zostały tak od razu trwałe ślady. Chyba że to nie jest nowy obiektyw, wtedy wcześniej odłożony nalot mógł się rozpuścić w skroplonej wodzie i odłożył się wraz z wysychającymi kropelkami, ergo stał się widoczny.
W ciemnym pokoju zaświeć sobie pojedynczą lampką w obiektyw i popatrz "obok" biegu światła. To najlepsze warunki do obserwowania rozpraszania. Jeżeli będzie wyraźne mleko, jest sens czyścić. W innym wypadku spadek kontrastu będzie raczej niezauważalny.

Radkiewicz - Pon 28 Gru, 2009

nie obiektyw jest uzywany.Na zdjęciach niby nic nie widać no ale wolałbym mieć jednak czyste szkło.
Palindrom nie wiesz ile tak mniej więcej kosztuje czyszczenie szkła?

palindrom - Pią 01 Sty, 2010

Radkiewicz napisał/a:
nie wiesz ile tak mniej więcej kosztuje czyszczenie szkła?

Hmmm, to zależy od jego skomplikowania ;)
Niestety nie mam pojęcia bo sam się tym zajmuję. O ile wyczyszczenie prostej stałki to raczej małe kwoty (~zgrzewka piwa ;) ) to nowe zoomy potrafią kosztować sporo krwawicy.

Radkiewicz - Wto 05 Sty, 2010

Palindrom gość z Opola mi powiedział samo rozkręcenie szkła to jest 100zl do 180 z czyszczeniem.Pisałem do serwisu sigmy i w końcu mi odpisali w sprawie kalibracji ale cena mnie zszkowowała.250zł za kalibrację+wysyłka to jak dla mnie za dużo.