|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Sony a200 problem z zapisem
arkan25 - Pon 28 Gru, 2009 Temat postu: Sony a200 problem z zapisem Szanowni forumowicze.
Posiadam aparat Sony a 200 i mam taki problem.
Pewnego pięknego dnia zrobiłem kilka zdjęć. Wieczorem przeglądałem te zdjęcia i część z nich usunąłem. Następnego dnia znowu robiłem zdjęcia, potem niektóre usuwając. I tak przez kilka dni.
Po pewnym czasie zapisane zdjęcia zgrałem do komputera. Okazało się, że są one przemieszane. Przypuszczam, że aparat zapisywał nowe fotografie w wolne miejsca po tych usuniętych.
Czy można temu jakoś zapobiec zmieniając jakieś ustawienia? Czy może nie wolno ich usuwać przed ich zapisaniem na dysku komputera?
Dodam tylko, że na komputerze zdjęcia uporządkowałem, ale gdy je zapisuję na płycie DVD ustawienia powracają do pierwotnej konfiguracji.
Pozdrawiam wszystkich arkan25
SlawGaw - Pon 28 Gru, 2009
arkan25, ustaw w menu aparatu, "Numer pliku" na "Seryjny" - numer pliku będzie nadawany zawsze większy od poprzedniego, można jeszcze "Nazwa katalogu" na "Forma daty" - zdjęcia z różnych dni będą w różnych folderach.
lama - Pon 28 Gru, 2009
arkan25 napisał/a: | Dodam tylko, że na komputerze zdjęcia uporządkowałem, ale gdy je zapisuję na płycie DVD ustawienia powracają do pierwotnej konfiguracji. |
Podejrzewam, że sobie jedynie poprzesuwałeś ikonki
Posortuj je wg daty zrobienia zdjęcia, a następnie zmień hurtem ich nazwy. Dokonać tego możesz za pomocą np. Bridga.
sony/minolta pl - Wto 11 Maj, 2010 Temat postu: Zmiana nr pliku w A200 Witam wszystkich
Miałem ostatnio nieciekawą przygodę z A200
Zrobiłem alfą a300 na karcie CF parę fotek, w sumie nr ponad 8800 wyjąłem kartę i włożyłem do A200 o przebiegu ponad 700 fotek pstryknąłem 1 szt, wyłączyłem aparat włożyłem kartę do A300, a dzisiaj dowiedziałem się , że a200 zaimportowało nr pliku z karty do pamięci aparatu
Czy ktoś miał takie przejście
Czy można to jakoś cofnąć?
MC - Wto 11 Maj, 2010
Skopiuj na kartę pamięci plik ze zdjęciem dsc0010 na przykład.
Włóż kartę do aparatu, zrób zdjęcie. Będzie to plik dsc0011.
sony/minolta pl - Wto 11 Maj, 2010
Dziękuję MC
Sprawa jest trywialna wystarczy wyzerować licznik
Próbowałem zrobić tak jak radziłeś , ale z kartą włożoną do aparatu nie działa, może z czytnikiem
|
|