forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Statyw (budżet ok 400zł)

Sz@kal - Pon 28 Gru, 2009
Temat postu: Statyw (budżet ok 400zł)
Witam
wiem, że to nudny temat ale dla mnie obecnie ważny. Chciałbym się was poradzić jaki statyw kupić?
Chciałbym się zmieścić w 400zł Obecnie miałby "dźwigać" Sony A200 + pierścienie + Jupiter 37A
(to najcięższy zestaw jaki obecnie posiadam) w przyszłości (najbliższe pare lat)
byłoby to max coś klasy Nikona D300 i raczej z krótszymi niż dłuższymi obiektywami ale kiedy to będzie...
Jak więc widzicie na razie nie miałby wielkiego bagażu do noszenia a zanim się dorobię czegoś cięższego to jeszcze trochę wody w Wiśle upłynie...
Obecnie po szybkim rozejrzeniu się wytypowałem kilka modeli (kolejność nie przypadkowa):

1)Velbon Sherpa 600r - jak na razie najbardziej mi podchodzi - dobra cena, sprawia wrażenie dobrego i w miarę solidnego, dużo pozytywnych opinji
2)Slik PRO 500DX - wygląda ok - i w zasadzie tyle o nim wiem ;)
3)Benro A-550EX - również opieram się na wyglądzie plus słyszałem kilka pozytywnych rzeczy - niestety słyszałem też sporo negatywów ogólnie o marce benro (chinszczyzna...)
4)Giotto MT9241 lub MT9340 - w budżecie mieszczą się praktycznie same nogi, zakrętki na nogach do czego nie do końca jestem przekonany, ale wygląda na dość pożądny

Błagam pomóżcie wybrać, a może dorzucicie jeszcze jakieś propozycję od siebie?

lupo57 - Wto 29 Gru, 2009

do twoich niewiadomych dodam jeszcze jedną pozycję wartą uwagi
http://allegro.pl/item854...f_vat_lodz.html

choć ja mam sherpę i sobie chwalę, i do moich potrzeb mi całkowicie wystarcza
jeśli chcesz się zmieścić w budżecie to ją bierz nie będziesz żałował
pozdr

B o g d a n - Wto 29 Gru, 2009

Sz@kal napisał/a:
Błagam pomóżcie wybrać, a może dorzucicie jeszcze jakieś propozycję od siebie?

Velbon Sherpa 750R.
Jest krótszy po złożeniu od 600-ki bo 4 sekcyjny, a przy tym można go trochę bardziej obciążyć.

Sz@kal - Sro 30 Gru, 2009

750R do mnie nie przemawia - korbka mi kompletnie nie pasuje a 4 sekcje dyskwalifikują, do tego udźwig z tego co się orientuję jest ten sam
pozostanę chyba przy 600r

garreth - Sro 30 Gru, 2009

Sz@kal napisał/a:
1)Velbon Sherpa 600r - (...) - dobra cena, sprawia wrażenie dobrego i w miarę solidnego, dużo pozytywnych opinji

to dorzuć do pozytywnych opinii jeszcze moją ;)
mam od roku i nie sprawiła mi zawodu

Sz@kal - Sro 30 Gru, 2009

a co u Ciebie dźwiga? masz może jakieś ale co do niego czy raczej wszystko ok?

[ Dodano: Sro 30 Gru, 2009 23:50 ]
w tym momencie zastanawiam się już właściwie między Velbon Sherpa 600r a Slik PRO 500DX

lupo57 - Czw 31 Gru, 2009

Sz@kal napisał/a:
a co u Ciebie dźwiga? masz może jakieś ale co do niego czy raczej wszystko ok?

w tym momencie zastanawiam się już właściwie między Velbon Sherpa 600r a Slik PRO

to co mam w stopce bez problemu

Sz@kal - Pią 01 Sty, 2010

garreth, a Ty co mocujesz na Sherpie?
skasowany - Pią 01 Sty, 2010

Sz@kal, ja Ci odpowiem ;) Analogowego, lekkiego nikona ze stałką 50/1.8 ;) I nie tylko dlatego się nie dziwię dlaczego go nie zawiodła :P
garreth - Pią 01 Sty, 2010

70-200/2,8 pewnego łobuza nadbużańskiego tyż miała Sherpa na sobie i sobie poradziła :P
skasowany - Sob 02 Sty, 2010

garreth, no, nie przewróciła się i nie połamała :wink:
Sz@kal - Sob 02 Sty, 2010

Ruslan, rozumiem, że Ty nie poleciłbyś Sherpy???
skasowany - Sob 02 Sty, 2010

Sz@kal, Sherpę znam tylko tyle ile mogłem ją 'pomacać' u kolegów ;) O dziwo ma ją sporo kolegów! Ja bym takiego czegoś nie kupił do MOICH potrzeb. Całkiem możliwe, że Tobie wystarczy. Odpowiadając konkretnie na Twoje pytanie: nie poleciłbym.
RB - Sob 02 Sty, 2010

Ta, tyle że Rusłan potrzebuje czegoś na czym można namiot rozbić, kociołek powiesić a jak przyjdzie potrzeba to i rosomaka pogonić.

Powiedzmy, że jak budżet skromny to ta Sherpa nie jest strasznym wyborem, oczywiście biorąc pod uwagę, że chodzi o szkła krótsze niźli dłuższe.

Sz@kal - Nie 03 Sty, 2010

nikt raczej nie doradził by brać coś innego z wymienionych przeze mnie więc chyba jednak decyduję się na Sherpę - w poniedziałek polowanie na dobre ceny :)
B o g d a n - Nie 03 Sty, 2010

Sz@kal napisał/a:
750R do mnie nie przemawia - korbka mi kompletnie nie pasuje a 4 sekcje dyskwalifikują, do tego udźwig z tego co się orientuję jest ten sam
pozostanę chyba przy 600r

Nie wiem, jak 600R, ale moja 750R nosi z powodzeniem 5D(50D) + EF100-400L. Razem to jakieś 2,5 kg.

Sz@kal - Nie 03 Sty, 2010

no mnie B o g d a n powiem Ci pocieszyłeś :) - 600r ma taki sam udźwig a do tego jedną sekcję mniej więc myślę że będzie co najmniej tak samo dobra :)
pozdrawiam

mariusz-75 - Pon 04 Sty, 2010

Ja używam 600r do A300 i jestem zadowolony, co prawda jeszcze nie podpinałem jakiegoś olbrzymiego i ciężkiego tele.
Paweł_G - Wto 05 Sty, 2010

Mam Benro A500-EX z głowicą kulową bh-2. Za tę cenę jest to super sprzęcik i mogę go tylko polecić. Najcięższym zestawem jaki na tym stawiałem był 50D z gripem i podpiętą Sigmą 100-300 Monastora. Przy max wyciągnięcu sekcji i kolumny środkowej było nadal stabilnie.
cygnus - Wto 05 Sty, 2010

Używam i polecam Horizon 8115, dźwiga Nikona D90 z Sigmą 170-500, ale przy takim ciężarze nie wysuwam centralnej kolumny.
Sz@kal - Wto 05 Sty, 2010

kupiłem już Sherpę 600r - stoi właśnie koło mnie a ja się cieszę bo widzę że na długi czas w zupełności mi wystarczy :)
garreth - Wto 05 Sty, 2010

no to gratuluję zakupu :)