forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Jaka tania "szybka" lustrzanka ?

lukart - Wto 29 Gru, 2009
Temat postu: Jaka tania "szybka" lustrzanka ?
Mam taki problemik a mianowicie jestem posiadaczem kompaktu ultrazoom sony h1 pod wzgledem jakosci zdjec jest on dla mnie wystarczajacy. Niestety nie nadaje sie on do robienia zdjeć na imprezach domowych, weselach, śluby-kościół. Problem polega na jego powolnym ostrzeniu ( podobno jest szybki jak na kompakt) nie da sie praktycznie zrobic zdjecia poruszajacym sie ludziom (taniec) , lub nawet jak idą a swiatlo jest słabe, aparat poprostu nie chce zrobić zdjecia.
Wiem, że lustrzanki pod tym względem "szybkości" przewyższają kompakty ale czy na tyle abym był zadowolony? Czy do moich celów wystarczy zwykła tania lustrzanka z kitowym obiektywem? z drugiej strony nie ukrywam ze lubie miec cos lepszego :) co Byście polecili w cenie do 2,5tys? Myslalem nad sony alfą a300-330 ewentualnie a200 z kitem 15-55 + 55-200, czy moze nikon D3000 cena jest obecnie bardzo atrakcyjna, a moze olimpus 1000D
wszystkie są w podobnej cenie ale czy sprostają moim wymaganiom? może nie da się tego osiągnąć w tej cenie. a może troszkę dołożyć kasy i kupić A500? I jeszcze jedno czy lepiej lepsze body(na pszyszłość) czy drugi zoomowy obiektyw?

Baku - Wto 29 Gru, 2009

W kompaktach AF pracuje na zasadzie detekcji kontrastu. Lustrzanki wykorzystują detekcję fazy (choć w trybie LV często też jest to detekcja kontrastu) która jest dużo szybsza.
Najlepsze efekty uzyskasz w połączeniu z obiektywem wyposażonym w silnik ultradźwiękowy, choć nie jest to regułą.
Możesz zainwestować w:
Nikona - np. D5000 + 18-105VR
Pentaxa - np. K-X + 18-55 + 50-200 (co prawda bez ultradźwięków, ale dość szybko i celnie)
Canona - 500D + 17-85 (akurat AF to mocniejszy punkt tego obiektywu)

Martin___ - Wto 29 Gru, 2009

A prawda też jest taka, że jakakolwiek lustrzanka mu wystarczy, jeśli chodzi o szybkość.
Z drugiej strony zastanawiam się dlaczego do takich zastosowań HX1 nie wystarcza ;)

MC - Wto 29 Gru, 2009

Martin___ napisał/a:
Z drugiej strony zastanawiam się dlaczego do takich zastosowań HX1 nie wystarcza

Kolega ma H1, a to duzo starszy aparat.

Takze jestem zdania, ze do amatorskiego pstrykania kazda z obecnie dostepnych lustrzanek bedzie dobra i skok bedzie bardzo duzy.

Martin___, nie jest to sony hx1 tylko h-1 staruszek z przed 5lat pierwszy ultrazoom sony :) Z Twojej wypowiedzi wynika że każda lustrzanka jest o wiele szybsza od niego i powinna mi wystarczyć chocby wlasnie nikon d3000 za 1,4tys. Niewiem dlaczego ale ciągnie mnie do sony alfa głównie ze wzgledu na stabilizacje. Nie ukrywam ze chciałbym takze aby na przyszłość lustro zastąpiło mi starego ultrazooma dlatego pytanie o obiektyw dodatkowy
MC - Wto 29 Gru, 2009

Za 2,5tys mozesz kupic A500 z kitem. Fajny aparat, przyzwoity obiektyw. Mozesz kupic Olka E520 w dualkicie. I jeszcze kilka innych...
Baku - Wto 29 Gru, 2009

Pentax również posiada stabilizację matrycy (działa z każdym obiektywem).
Pomijam już fakt, że każdy z wymienionych przeze mnie wcześniej zestawów MA stabilizację obrazu...

bergercs - Wto 29 Gru, 2009
Temat postu: ..
A potem będą takie posty:
http://foto.recenzja.pl/c...y_a200-t-21829/
Panowie Lustrzankowcy - wyjaśnijcie Lukartowi, że lustrzanki też mają swoje ograniczenia - i są owszem lepsze od kompaktów, co nie znaczy, że te najtańsze spełnią w pełni jego oczekiwania.

Martin___ - Wto 29 Gru, 2009

MC napisał/a:
Martin___ napisał/a:
Z drugiej strony zastanawiam się dlaczego do takich zastosowań HX1 nie wystarcza

Kolega ma H1, a to duzo starszy aparat.

Aa, moje niedopatrzenie ;)

[ Dodano: Wto 29 Gru, 2009 12:44 ]
bergercs napisał/a:
A potem będą takie posty:
http://foto.recenzja.pl/c...y_a200-t-21829/

E tam, może porównując do innych lustrzanek tak, ale do H1... każda lustrzanka to jak niebo a ziemia ;) (jeśli idzie o szybkość czy radzenie sobie w ciemnościach).

Baku - Wto 29 Gru, 2009

Zważywszy na cenę, to A200 jest całkiem ciekawą propozycją.
Niestety, najczęściej występuje z bardzo przeciętnym 18-70 i to głównie na ten kitowy obiektyw trzeba uważać.

ghost - Wto 29 Gru, 2009

teraz chyba najtaniej to fj - 1111 za body. do tego kit 1855 za 2x0 zł z alle.
porównywalnie z d3000 w mm. trzeba przejrzeć oferty.

1870 jest słaby, ale do 1855 wystarczy dołozyć trochę ponad 100zł. zdjęcia będą podobne, ale ostrzejsze ;)

Sunders - Wto 29 Gru, 2009

lukart napisał/a:
na imprezach domowych, weselach, śluby-kościół. Problem polega na jego powolnym ostrzeniu ( podobno jest szybki jak na kompakt) nie da sie praktycznie zrobic zdjecia poruszajacym sie ludziom (taniec) , lub nawet jak idą a swiatlo jest słabe

Zooma już masz w sony h1, dokup lustrzankę z jasną stałką, np.:
Olympus e520+olympus 25/2,8
Canon 1000d+canon 35/2,0
Canon 1000d+canon 50/1,4/budżet trochę przekroczony/
Tam gdzie sony h1 "nie da się praktycznie zrobić zdjecia" użyjesz lustrzanki.

seba65310 - Wto 29 Gru, 2009

Proponuje najprawdopodobniej najlepszą lustrzankę w entry level czyli :
PENTAX K-X : matryca CMOS, stabilizacja w korpusie , 11 AF , LV , 4,7kl/s!! , niskie bardzo szumy , i co ważne tanie obiektywy , a kity mają bardzo dobrą jakość!!
Pentax K-x + DAL 18-55mm + DAL 50-200mm
Można już kupić za 2537zł
I na początek wystarczy , później możesz dokupić jakieś stałki za śmieszne pieniądze w porównaniu np. z nikonem

mavierk - Wto 29 Gru, 2009

seba65310, zapomniałeś wspomnieć o wersjach kolorystycznych :razz:

Oj sorki zapomniałem ...

A więc w Europie mamy 4 wersje kolorystyczne : czarny , niebieski , biały i czerwony , lecz jeżeli to za mało to w Japonii jest 100 wersji kolorystycznych

LIMITOWANA WERSJA :

Sunders - Wto 29 Gru, 2009

seba65310 napisał/a:
w Europie mamy 4 wersje kolorystyczne : czarny , niebieski , biały i czerwony , lecz jeżeli to za mało to w Japonii jest 100 wersji kolorystycznych

:shock: :roll: :lol:

mavierk - Wto 29 Gru, 2009

ale ta wersja limitowana moim skromnym zdaniem jest boska!
RB - Wto 29 Gru, 2009

mavierk napisał/a:
ale ta wersja limitowana moim skromnym zdaniem jest boska!

Dzięki niej dostajesz zawsze uśmiechnięte portrety :wink:

Szczerze to z chęcią bym ją kupił gdyby była taka możliwość w Polsce .
Ale za miesiąc kupuje czerwoną :mrgreen:

dziekuje za pomoc widze ze sie troszkę przekomarzacie co do tego Pentaxa k-x zacząłęm się nad nim zastanawiać. Ma on stabilizację w korpusie a co z silnikiem? w obiektywach? Jak wygląda sprawa jakości wykonania i bezawaryjność? jak ogólnie wyglada jego "profesjonalność" i porównanie do sony a500, d5000, A tak poza tym nazwa wydaje mi sie profesjonalna ale jakoś mało spotykany aparacik w sklepach i literaturze no chyba ze sie myle ( wszedzie same nikony, canony, olympusy)
Baku - Sro 30 Gru, 2009

Profesjonalność?
To już zależy tylko od czynnika ludzkiego.
Pentax robi dobrze wykonane i przyjemne w obsłudze korpusy. Zestaw K-X i dual kit to w cenie do 2500 mój zdecydowany faworyt. Chyba, że w planach mamy wydanie znacznie większej ilości gotówki. U Nikona i Canona za 2500 coś tam się dostanie, ale jest to tak na prawdę zaproszenie do dalszych wydatków.

robert7704 - Sro 30 Gru, 2009

[quote="Baku"]
Pentax robi dobrze wykonane i przyjemne w obsłudze korpusy. Zestaw K-X i dual kit to w cenie do 2500 mój zdecydowany faworyt. quote]

To bardzo ciekawa propozycja. :grin: (ma dość jasny wizjer)

Ja za to mam do szanownych kolegów bardzo lamerskie pytanie (jestem na etapie wyboru pierwszej lustrzanki cyfrowej). Lumix już nie nadąża za moim dzieckiem a na wysokim ISO kiedy jeszcze nadąża to masakrycznie szumi. :lol:

Dla mnie dodatkowym ale b. ważnym kryterium wyboru jest wizjer (noszę okulary z korekcją już większą niż te stosowane w body).
Zrobiłem rajd po kilku elektro-marketach tylko po to żeby wziąć body do ręki, przyłożyć oko i sprawdzić wizjery róznych aparatów różnych producentów. Nie miałem czasu na proszenie obsługi o baterie/aku do kolejnych modeli żeby włączyć aparat więc "badałem" te wizjery na wyłączonych body z podpiętymi obiektywami kitowymi. Sprawdzałem aparaty w cenach do 3,5k (nikony D3000/5000/90, canony 1000/450/500/50D, pentaxy K20 K-X, olympusy E)

I tu moje lamerskie pytanie: dlaczego wizjery nikonów są tak ciemne? Czy to kwestia przymykania przysłony w momencie wyłączania body i ilości światła docierającego do pryzmatu, czy one po prostu tak mają i włączenie aparatu niczego tu nie zmienia? Wybaczcie :razz:

ophiuchus - Sro 30 Gru, 2009

robert7704, w nikonach masz jeszcze półprzezroczysty (chyba) ekran LCD, który wyświetla różne przydatne informacje w wizjerze typu np. siatka etc... gdy aparat ma zasilanie, to wizjer robi się "normalny".

ophiuchus napisał/a:
robert7704, ... gdy aparat ma zasilanie, to wizjer robi się "normalny".

Dziękuję za info. Zrobiło się nomen-omen cokolwiek jaśniej. Teraz tylko pozostaje mi znaleźć jednak więcej czasu i "pomęczyć" obsługę sklepu o bat/aku do 2-3 modeli i pobawić się włączonymi aparatami.
Wstępnie D90, 500D, K-X, może nie do końca udane zestawienie ale te 3 modele jakoś najbardziej do mnie przemawiały ergonomią, wielkością wizjerów i komfortem patrzenia w okularach, ze wskazaniem na .....K-Xa.
Cholera nie ma róży bez kolców a zakup któregoś z tych aparatów to dla mnie wejście w system raczej na kilka lat.
Podpowiedzcie coś proszę: tematyka zdjęć - głównie dziecko (szybkość, celność, użyteczne ISO pow 800) i fot. wakacyjna (odwzorowanie kolorów, WB), czasem wypad w plener + ukochane góry (ciężar, gorsze warunki atmosf.), budżet 3-3,5k.
Które z tych 3 byście polecili przy takich założeniach.

hijax_pl - Sro 30 Gru, 2009

ophiuchus napisał/a:
robert7704, w nikonach masz jeszcze półprzezroczysty (chyba) ekran LCD, który wyświetla różne przydatne informacje w wizjerze typu np. siatka etc... gdy aparat ma zasilanie, to wizjer robi się "normalny".

Gdy jest akumulator (naładowany) w aparacie. Dopiero gdy go wyjmiesz - wizjer ciemnieje...

a w saturnach, media i innych aku w body nie uświadczysz :mrgreen:
ufff już myslałem że nikony są stracone dla okularnika :lol:

hijax_pl - Sro 30 Gru, 2009

robert7704, w saturnach, mediamarktach czy innych euro z definicji nie ma akumulatorów. Ale zawsze można o takie gadżety poprosić ;)