forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Ładowanie baterii Canon

Oaspire - Wto 29 Gru, 2009
Temat postu: Ładowanie baterii Canon
Witam jestem posiadaczem Canona EOS450D. Mam pytanie odnośnie ładowania baterii.
Co ile ją ładować ? jak się wyładuje to dopiero ?
Zazwyczaj robię tak idę robię z 100-300 zdjęć wracam do domu i zostawiam baterie do ładowania na noc.
Jak mam się nią posługiwać aby jak najdłużej mi służyła ?
Nazwa baterii Canon Battery Pack LP-E5 Made in Japan.

MC - Wto 29 Gru, 2009

Baterie laduje sie wtedy, gdy jest potrzeba. Nalezy pamietac o tym, aby nie przechowywac rozladowanego akumlatora. Nie widze potrzeby pozostawiania baterii podlaczonej do ladowarki na cala noc. Gdy jest juz naladowana, to i tak uklad w ladowarce odcina prad.

Gdy jest potrzeba ? To znaczy, kiedy się całkowicie rozładuje czy kiedy mi się podoba ?
Baku - Wto 29 Gru, 2009

Na wikipedii jest kilka uwag odnośnie akumulatorów litowo-jonowych:
http://pl.wikipedia.org/w...r_litowo-jonowy

[ Dodano: Wto 29 Gru, 2009 15:37 ]
Napisano, że nie należy doprowadzać do całkowitego rozładowania akumulatorów. Sądzę, że można je ładować gdy mają około 30% naładowania.

MC - Wto 29 Gru, 2009

Przede wszystkim to bateria jest dla Ciebie, a nie Ty dla baterii.
Ja laduje wtedy, kiedy sie rozladuje lub jest bliska tego. Ewentualnie gdy wiem, ze bede potrzebowal sporego zapasu energii, a pozostalo na przyklad 25%.
Jesli ogniwo "zaslabnie" - trudno, kupie nowe. W zestawieniu z innymi wydatkami, akurat baterie to taniocha.

Tutejszyn - Wto 29 Gru, 2009

Tutaj jest garść informacji
http://www.fotografuj.pl/.../page/1#content

Zużytych baterii i akumulatorów prosze nie wyrzucać do śmieci. Najprościej odnieść je do punktu serwisowego isniejącego chyba w każdym hipermarkecie.

Dzięki za pomoc już wszystko wiem.
B o g d a n - Sob 02 Sty, 2010

Oaspire napisał/a:
Dzięki za pomoc już wszystko wiem.
Baku napisał/a:
Napisano, że nie należy doprowadzać do całkowitego rozładowania akumulatorów. Sądzę, że można je ładować gdy mają około 30% naładowania.

Mała uwaga Baku. Wszystkie urządzenia elektroniczne, zasilane akumulatorami (jakiegokolwiek typu) są tak skonstruowane, że nie pozwalają zrobić krzywdy akumulatorowi. Gdy wskaźnik naładowania baterii w aparacie foto wskazuje blisko 0%, nie oznacza to, że jego napięcie spadło do zera. Na pewno aku w takiej sytuacji jest optymalnie rozładowany, zachowując taki poziom, aby można było go długo użytkować. Nie trzeba się bać "zerowego" stanu akumulatora.

MC - Nie 03 Sty, 2010

Dokladnie. Wystarczy tylko go nie przechowywac przez dluzszy czas w takim stanie.