forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Zielona (; - Na początek, ale pragnę się rozwijać :)

Chimeryczna - Wto 29 Gru, 2009
Temat postu: Zielona (; - Na początek, ale pragnę się rozwijać :)
Fotografią interesuję się już od dawna, ale jak do tej pory była to tylko forma zabawy. Teraz chciałabym się tym zająć na poważnie. Jednak póki co jetem w tym temacie całkowicie zielona. :) Chciałabym znaleźć niezbyt drogi sprzęt w okolicy 3 tys. zł (lustrzanka + obiektyw), który będzie się nadawał na początek, ale też nie będzie zbyt prosty. Chciałabym żeby wystarczył mi na trochę dłużej i żebym nie musiała wymieniać go wkrótce na coś bardziej profesjonalnego. Nie boję się wyzwań i mogę w razie potrzeby liczyć pomoc kogoś kto już trochę się na tym zna :)
Rozważałam jak póki co tylko różna rodzaje Alfa Sony, te nowsze cieszą się dość dobrymi ocenami... ale jestem otwarta na inne propozycje :)
Co chciałbym fotografować... Zdecydowanie ludzi. Robię raczej artystyczne zdjęcia. Zwykłe rzeczy w niezwykły sposób. Jeśli jest ktoś zainteresowany mogę się pochwalić moimi dokonaniami (zwykły aparat cyfrowy + odrobiona grafiki komputerowej - będzie lepiej wiadomo co mnie przede wszystkim interesuje). Dodatkowo lubię czasem fotografować naturę. Makro... nie próbowałam i chyba nie chcę ;)

W przyszłości myślę że mogę dokupić różne inne obiektywy, ale sama lustrzanka wolałabym żeby póki co była wytaczająca. Dopiero kiedy poczuję, że fotografia porwała mnie bez reszty (co wydaje mi się dość prawdopodobne) zastanowię się nad nową :)

ophiuchus - Wto 29 Gru, 2009

Chimeryczna, Witaj! :) Skoro interesowałaś się Alfami mógłbym zasugerować kupno A500 z kitem i do tego obiektyw 1.8/50, który sprawdziłby się świetnie w operowaniu małą głębią ostrości. Ewentualnie analogiczny sprzęt innego producenta (Canon 500D, Nikon D5000). W dalszej kolejności może zainwestuj w lampę błyskową i krótkie tele typu 1.8/85 albo jakieś zestawik do fotografii studyjnej. Udanych fot. :]
konczako - Wto 29 Gru, 2009

Proponuje zainteresowac się takim zestawem - Nikon D5000+18-55VR+jasna stałka 35/1.8

http://e-cyfrowe.pl/nikon...vr-p-11688.html
http://e-cyfrowe.pl/nikon...8g-p-10429.html

Zestaw na poczatek jak najbardziej zadawalający zwłaszcza jeśli masz artystyczne aspiracje :wink: .
Pozdrawiam

mavierk - Wto 29 Gru, 2009

kurcze, jeśli portret, to chyba jednak fajniej byłoby mieć 50/1.4 kosztem wysokich iso...

za 1600zl kupi się d3000 z 18-55VR
ma się 1300zł na obiektyw... moim zdaniem no po prostu opyla się w Twoim przypadku zaczynać od AF-S 50/1.4G

35/1.8 jest świetna, ale nie do portretów, przynajmniej tak z moich doświadczeń wynika.

Zresztą, jak pofocisz troszkę, to pewnie wymienisz 18-55VR na 35G i będziesz mieć jak na razie najlepszy stałkowy duet z własnym silnikiem do nikona :)

Hmmm... a matryca z D5000 nie będzie cokolwiek lepsza? ;) 35 mm faktycznie może być za szerokie na portrety, a 1.4/50 mogłoby poczekać, chociaż sugestia bardzo dobra.

ale w czym lepsza? w ISO 200-800? nie, nie będzie. W iso 1600? No bez przesady, na F1.4 taka czułość będzie rzadkością :)

No chyba, że w portrecie iso 1600 jest bardzo potrzebne, tak samo jak i odchylany wyświetlacz.

Szybkie odpowiedzi. dziękuję (;
Zakup chce dobrze przemyśleć. Planuje go na przełomie stycznia i lutego. Na co powinnam zwrócić uwagę? Co jest co? Ja nie mam o niczym pojęcia jak narazie.... :(

Bardziej chodziło mi o perspektywę dalszej rozbudowy systemu. Podejrzewam, że Chimeryczna, jak tylko załapie co jest co zechce uzupełnić stan posiadania i fajnie gdyby na pierwszy ogień nie poszła puszka. :D Ale argumenty trafne oczywiście.

Chimeryczna, może na początek zwróć uwagę na wygodę użytkowania? Chyba w kwocie którą chcesz przeznaczyć na sprzęt, aparaty mają mniej więcej podobną funkcjonalność...

Baku - Wto 29 Gru, 2009

W systemie Sony chyba nadal brakuje mi stałek w ludzkich cenach.
Kierunek który wskazał mavierk wydaje mi się najlepszy. Kita ze stabilizacją (IS/VR) można mieć dla szerokiego kąta, ale gro zabawy dadzą stałoogniskowe obiektywy.
Zakładając, że kupisz jakiś korpus z kitowym obiektywem, to na pewno przydadzą się stałki 35 mm, 50 mm i 85 mm. Świetne do eksperymentów to są takie specjalizowane szkła jak PC-E (nikkor) lub TS-E (canon), ale to już niezły wydatek. Możesz popróbować z lensbaby
http://www.lensbaby.com/
o ile oczywiście takie efekty Cię interesują.

Tutejszyn - Wto 29 Gru, 2009
Temat postu: Re: Zielona (; - Na początek, ale pragnę się rozwijać :)
Chimeryczna napisał/a:
Fotografią interesuję się już od dawna, [...] Jednak póki co jetem w tym temacie całkowicie zielona. :)
Czyli chyba jednak zielona... Być może za wczesnie, aby mówić o konkretnych ogniskowych, stałkach, srałkach itp. Ja na Twoim miejscu kupiłbym coś prostego z dołączonym obiektywem w zestawie. Zrobił kilka tysięcy zdjęć i... potem, to już sama będziesz wiedziała najlepiej co dalej.
frank_poole - Wto 29 Gru, 2009

Ja trochę inaczej - zacznę od obiektywu. Jeśli fotografujesz portrety to przyda się obiektyw w rodzaju Samyang 85/f.1.4 w cenie od 815 zł (ceneo).
http://www.optyczne.pl/15...Wst%C4%99p.html

Używałem parę dni pożyczony od znajomego i portrety wykonywane nim są naprawdę jak na moje potrzeby więcej niż dobre - dla Ciebie z pewnością też będzie OK.

Zostaje 2185 zł na body+kit. W tej cenie znajdziesz w zestawach: Nikony D3000/5000, Canona 1000D i jeszcze zostanie coś na torbę i kartę pamięci.
A jak dorzucisz z 300 zł to na Canona 500D z kitem starczy...

...ale już nie na torbę :wink:

komor - Wto 29 Gru, 2009

frank_poole napisał/a:
Jeśli fotografujesz portrety to przyda się obiektyw w rodzaju Samyang 85/f.1.4

Ciężko będzie zaczynać od tego sprzętu, bo na przysłonach typu 1.4–2 życzę powodzenia w łapaniu ostrości przy pomocy malutkich wizjerów z lustrzanek entry-level, ze standardową matówką. Tym bardziej, że z przykładowych zdjęć widać, że jednak trochę dynamiki w kadrze jest. Do tego brak wprawy i może nastąpić zniechęcenie. Ten zakup pozostawiłbym sobie na potem, a zaczął od 50 czy 30-35 mm z autofocusem. Szkoda, że w Nikonie tania pięćdziesiątka nie ma AF-u z tanimi puszkami, jednak ten Nikon mało zgodny wstecznie, wbrew powszechnie panującej opinii :)

Sunders - Wto 29 Gru, 2009

http://www.e-fotojoker.pl...kor-50mm-f-1-8/
http://sklepfotograficzny...pus/e-620-25mm/

komor, podepnij jakiegokolwiek Canona FD do swojego EOSa, albo leciwą sigmę :)
Sunders, pierwszy zestaw jak najbadziej, da nam to niezłą głębię (coś jak 75/2.8) ale oly.. wolałbym komachi set :D

Zawsze można jeszcze kupić to, co wszyscy: eosa 500d z kitem i 50/1.8 - tym też da się robić niezłe zdjęcia :)

Poka więcej swoich zdjęć, bo nie jestem pewien, czy kit jest Ci do portretów potrzebny, ale zdaje mi się, że tak :mrgreen:

sigmiarz - Wto 29 Gru, 2009

nic lepszego do portretu za te pieniądze nie znajdziesz
http://www.ceneo.pl/2063750

nikon d90 z 50 f1.8

albo

http://www.ceneo.pl/4567397
c 500d z 50mm

nie wiem która stałka lepsza optycznie, na pewno lepiej wykonana nikonowska.
z tym że ten nikon jest mniej amatorski od 500d, wygodniejszy w obsłudze.
d5000 nawet nie ma podglądu głębi ostrości, przy portrecie to kompletna pomyłka.

Chimeryczna napisał/a:
Chciałabym znaleźć niezbyt drogi sprzęt w okolicy 3 tys. zł (lustrzanka + obiektyw), który będzie się nadawał na początek, ale też nie będzie zbyt prosty. Chciałabym żeby wystarczył mi na trochę dłużej i żebym nie musiała wymieniać go wkrótce na coś bardziej profesjonalnego.

Chimeryczna napisał/a:
chciałbym fotografować... Zdecydowanie ludzi. Robię raczej artystyczne zdjęcia

mavierk napisał/a:
Sunders, pierwszy zestaw jak najbadziej, da nam to niezłą głębię (coś jak 75/2.8)

Chyba nic lepszego, spełniającego wymagania Chimerycznej, niż nikon D90 z obiektywem nikkor AF50/1,8D nie da sie znaleźć :???:

seba65310 - Wto 29 Gru, 2009

Stałka 35 mm do porteretów :shock: :shock:
Przecież ,aby zrobić dobry portret to trzeba mieć coś z przedziału : 85 – 135 mm
50mm także byłby się nadawał biorąc pod uwagę fakt, iż po przeliczeniu przez współczynnik krotności dają one ogniskowe 75-80 mm , lecz to nie to samo co 85mm

Do 3000zł na początek to poleciłbym
Pentax K-x + DAL 18-55mm + DAL 50-200mm + np.:SMC Pentax-M 1,4/50mm (250-400zł) +karta pamięci+torba = około 3100zł

ghost - Wto 29 Gru, 2009

Cytat:
Przecież ,aby zrobić dobry portret to trzeba mieć coś z przedziału : 85 – 135 mm

:twisted:

seba65310 napisał/a:
aby zrobić dobry portret to trzeba mieć coś z przedziału : 85 – 135 mm

:???:
seba65310 napisał/a:
Stałka 35 mm do porteretów

Czemu nie :???: :
http://ns22277.ovh.net/pl.../can35_fot6.jpg

Sprostuje coś : Ja mówię o profesjonalnych i książkowych parametrach .
RB - Wto 29 Gru, 2009

seba65310 napisał/a:
Stałka 35 mm do porteretów :shock: :shock:
Przecież ,aby zrobić dobry portret to trzeba mieć
pomysł, głównie pomysł...

A w jakiej cenie (tak mniej więcej) dostałabym lepszą lustrzankę? Wydawało mi się, że taka cena jest w sam raz i jak na początek w zupełności wystarczy. Na niej będę się dopiero uczyła (;

Ktoś poprosił o kilka innych zdjęć. Jeszcze raz zaznaczam, że jestem amatorką wiec proszę nie podchodzić zbyt krytycznie do moich zdjęć (;

http://yfrog.com/iyl0be487f3a97444aba47109j
http://yfrog.com/6fl7b22e8c59da240edb542dbj
http://yfrog.com/31l43e910a1697e409dbc66bcj
http://yfrog.com/3ulcfacb5e086004e86896833j (wszystko pięknie gdyby nie ten cień od nosa, ech... wiem ;)
http://yfrog.com/6fl2db68b6408f74d23b45563j
http://yfrog.com/59l85bea92ba3b34e3892b42dj

Powyżej 3000zł jest już klasa ciut wyższa ,ale dla amatora będzie tylko raczej bardziej skomplikowana ,a jakość taka sama . (dla amatora)

Pentax K-x + DAL 18-55mm + DAL 50-200mm + np.:SMC Pentax-M 1,4/50mm (250-400zł) +karta pamięci+torba = około 3100zł <- to jest full dla amatora , według mnie
Szkoda wydawać 4000,6000zł za sprzęt dla amatora który i tak go nie wykorzysta .

Chimeryczna, zapodaj linka jeśli masz jakąś galerię, jeśli nie to wrzucaj tylko trzeba rozmiar dostosować do wymagań forum. A lepsze lustrzanki kosztują w granicach 3000PLN za sam korpus. Kwota, którą na początek założyłaś jest całkiem przyzwoita, oczywiście nie uwzględniając torby i karty pamięci.

no właśnie, sama musisz zdecydować, czy chcesz lepszą puszkę z stałoogniskowym 50/1.8 albo puszkę niższej klasy, ale za to z uniwersalnym 18-55VR i dużo lepszym jakościowo 50/1.4

Różnicą między tymi dwoma aparatami (jak dla Ciebie, jak myślę) będzie to,
że D3000 jest
mniejszy od d90,
ma mniej przycisków na obudowie
nie ma górnego wyświetlacza
nie ma śrubokręta (odpadają obiektywy takie, jak 50/1.8, ale bedziesz mieć 50/1.4 oraz 85/1.8 - klasowy portretowy obiektyw, nie będą miały autofocusa),

Za to będziesz mieć 18-55VR i 50/1.4
Moim zdaniem fajniej mieć lepszą optykę, gdyż:
- mając 18-55 będziesz mogła robić dużo kadrów z imprez, na jakie pewnie będziesz zabierać swój nabytek,
- z zdjęciami z wycieczek też nie będą problemy, aparat po prostu zyska na uniwersalności

natomiast 50/1.4 do portretów:
- ma cudowny bokeh (rozmycie)
- ma F1.4, dzięki czemu będzie świetne rozmycie
- jest dużo bardziej ostry od kita, oraz na F1.8 ostrzejszy również od swojego ciemniejszego brata.
- uważam, że zakochasz się w tym obiektywie, jak się z nim pobawisz jakiś czas :)

Bardzo podoba mi się ta stronka (jestem tutaj dopiero od dziś). Mili i pomocni ludzie, szybkie odpowiedzi. Super! ;) Dziękuję bardzo :) Będę częściej zaglądać i może w przyszłości sama doradzać ;)

Chimeryczna, do takich zdjęć, jakie pokazałaś obiektyw 50 mm byłby jak znalazł. Wcześniej ktoś zapodał Ci Nikona D90 z takim szkłem, może nie jest zbyt uniwersalne, ale jeśli znakomita większość Twoich zdjęć to portrety - myślę, że na początek byłoby aż nadto... :D

Chimeryczna napisał/a:
A w jakiej cenie (tak mniej więcej) dostałabym lepszą lustrzankę?

Chimeryczna napisał/a:
Na niej będę się dopiero uczyła (;

Chimeryczna, nikon D90 jest wystarczajaco dobry. Do nauki lepszego nie trzeba.
Jak chcesz coś jeszcze lepszego, to warto polecić do takich zdjeć aparat pełnoklatkowy nikon D700 lub canon 5D mkII za 7600-8000pln/nowe/ lub canon 5D mkI za ok.4000pln/używany/-do tego trzeba dodac cene obiektywu/-ów/ :wink: .

jak pisałem nikon d90 do Twoich zast. będzie ok, potem jest canon 50d < nikon d300 < canon 7d < nikon d700 < canon 5d markII

poza tym załóż sobie jakiegoś flickra (http://flickr.com) albo coś podob. bo Twoje zdjęcia są za dobre na jakiegoś YFROG, ktory ma dość nieprzyjemny wygląd.

A co z Pentaxem którego proponowałem z zestaw szkiełek za 3000zł .

Body D90 kosztuje aż 2499zł z kitem około 2800zł + stałka (50mm , f1.8 ) od 300zł + teleobiektyw .

W czym lepsze jest D90 ??
dodatkowy wyświetlacz , brak stabilizacji , niby wygodniejszy(zależy dla kogo )

ghost - Wto 29 Gru, 2009

podstawowe zalety d90 to wizjer i AF w połączeniu z 50 f/1.8 ;)
RB - Wto 29 Gru, 2009

mavierk napisał/a:
no właśnie, sama musisz zdecydować, czy chcesz lepszą puszkę z stałoogniskowym 50/1.8 albo puszkę niższej klasy, ale za to z uniwersalnym 18-55VR i dużo lepszym jakościowo 50/1.4

Zaraz, zaraz... a to nie jest tak że prawie w kazdym (innym) systemie istnieje tani (ew. bardzo tani) 50/1.8 działający w pełnym zakresie z tanimi korpusami?

Oj to chyba ważne. Nie chcę samych portretów. Zdjęcia w ruchu. Ludzie... ludzcy tacy jacy są na co dzień... podczas wykonywania rożnych czynności.

...czy raczej nie da rady tego sprytnie połączyć? Kocham dzieci, a to raczej zdjęcie bardziej dynamiczne... (;

50 mm w dalszym ciągu się nadaje, trzeba bedzie od czasu do czasu użyć nożnego zooma i tyle.

Hmmm... kiedyś się robiło zdjęcia z jednym obiektywem, stałoogniskowym najczęściej i to bez autofokusa, a wychodziły przyzwoite :D pięćdziesiątka z szybkim af i dobra pucha do takich zastosowań jak najbardziej... ale D90 i 50 1.4 to już trochę większy wydatek.

Wracając do lustrzanek Sony. Czy one są złe? Odnoszę wrażenie, że niektórzy zamykają się na niektóre firmy, bo np tylko Nikon jest najlepszy i koniec. A czytałam że nowe Soniaki też są dobre, firma idzie w dobrym kierunku i radzi sobie coraz lepiej jeśli chodzi o lustrzanki. Może to przez reklamy te pochlebne opinie... jak oceniacie?

Chimeryczna, mam nikona i pomyślałem o nim, gdy polecałem Ci jakiś sprzęt, nie ma co się też dziwić, że najlepszą puszką z 50/1.8, jaką możesz nową kupić jest nikon d90 (przy okazji jest nie za wielki).

Wiadoma sprawa, że tania puszka + 50/1.8 będzie w wielu systemach: ale sam z siebie nie polecę A230 z 50/1.8, bo... no nie wielbię tej serii Alf :)
A pentax.. no :) próbowałem coś pomieszać z 70/2.4, ale nie wymysliłem niczego superowego, a do 50/1.4 mam osobiste uprzedzenia (brzydal)
Canon.. 50/1.8 z.. 1000d... może i jest to jakiś pomysł, no ale mi on nie przypadł zbytnio do gustu.
Sony.. A200 z 50/1.8 to byłoby coś, ale gdzie a200 kupisz nowe?

Ewentualnie każda z w/w puszek z systemową, lub sigmową 50/1.4 i stabilizowanym kitem, ale... no również nikon w tym przypadku daje sprzęt najnowszy i w miarę najwygodniejszy. No ale RB to jest moje zdanie, więc jeśli myślisz o jakimś swoim własnym pomyśle na wydanie 3000zł na Puszkę + kit + jakaś stałka, to przecież nie byłoby to problemem napisać.

RB - Wto 29 Gru, 2009

Chimeryczna napisał/a:
Wracając do lustrzanek Sony. Czy one są złe?

Nie. Nie są złe. W tej całej bajce za podobne pieniądze u każdej z firm dostaniesz podobne produkty, niezależnie od głosów róznych Szanownych Kolegów W Internecie co w młodości przeżyli traumę zepsutego Walkmana (by Sony) czy też "odwrotnie" :-) - popsutej atramentówki (by Canon), przez która nie zdążyli zrobić sprawozdania...

Z najtańszymi Sony - seria 230/330/380 radzę wpierw spróbowac, czy ich trzymanie Ci odpowiada. Starszą, ale nieco mniej kontrowersyjną (tradycyjny uchwyt) serię 200/300/350 też pewnie można gdzieś tam nabyć, ale gdzie?

Jak nie musisz aż tak przyoszczędzić: Alfę 500 kupisz z 18-55 i 50/1.8 w fotojokerze za prawie dokładnie 3 tysiące. Powinno być całkiem porządne, ale czy to najlepszy wybór? Nie wiem... IMO wart rozpatrzenia, podobnie jak każdy inny.

Baku - Sro 30 Gru, 2009

Tu nie chodzi o korpusy ale o system.
Sony to jeden z najdynamiczniej rozwijających się systemów; firma jest bogata i dużo inwestuje. Pozyskała znaczące wsparcie ze strony Zeissa. Jest dużo obiektywów dla amatorów i jest też sprzęt za ciężką kasę, jednak odbywa się to kosztem średniej półki, która przez pozostałych producentów była rozwijana latami. Owszem, jest sporo dobrych obiektywów po nieboszczce Minolcie, jednak przyznam szczerze, że nie potrafię się wśród nich poruszać sprawnie.
Charakter Twoich prac wyznacza - przynajmniej dla mnie - dość jasny kierunek. Jeden szerokoogniskowy zoom, nawet kitowy, jako uniwersalna zapchajdziura i do reszty obiektywy stałoogniskowe. W sposób naturalny spojrzałem tu na Pentaxa, który nie dość że ma bardzo przyzwoity kitowy obiektyw 18-55, to jeszcze daje nieskrępowany dostęp do używanych stałek w rozsądnych cenach.
Z Canonem i Nikonem jest podobnie, z tym że - odnoszę wrażenie, być może mylne - są to droższe systemy.
Mając do dyspozycji taki korpus jak Nikon D90 trudno u Canona znaleźć coś za tą cenę. 500D tego porównania nie wytrzyma a 50D jest sporo droższy.
Jeśli więc Nikon to albo z 18-105VR, albo 18-55VR (moim zdaniem wystarczy) i do tego trzy stałeczki; 35 mm, 50 mm i 85 mm. Warto zacząć od taniej 50tki, a co ma być kolejne, to już będzie zależało od Twoich preferencji. Za zestaw tych 3 stałek zapłacisz i u Canona i u Nikona jakieś 2800 zł (nówki sztuki). Jak się rozejrzysz wśród używanych może w 2000 się zmieścisz.
Ale na początek D90 + kit i jest baza startowa.

lupo57 - Sro 30 Gru, 2009

najlepiej idź i sprawdź wszystkie puszki które Tobie polecono bo klasa wszystkich lustrzanek w okolicy 2000 jest podobna, Musisz wiedzieć czy odpowiada Tobie korpus pokroju D90 (ten jest droższy ale warty swojej ceny) czy też C 500D (jest korpus mniejszy ale nie znaczy że gorszy), obiektywy stałoogniskowe które Tobie polecono to super sprawa na początek 50/1,8 w zupełności wystarczy, tani i przede wszystkim tani :)
pozdrawiam