|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 450D/1000D plus 70-300 IS i 50/1,8?
kemot_p - Sro 30 Gru, 2009 Temat postu: Canon 450D/1000D plus 70-300 IS i 50/1,8? Witam, pragnę rozpocząć przygodę z fotografią cyfrową i prosiłbym doświadczonych forumowiczów o ocenę zestawu który wybrałem, opinie krytyczne będą jak najbardziej wskazane:
A więc body to jeszcze nie jestem do końca przekonany
Canon EOS 540D lub 1000D
a do tego:
Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM oraz
Canon EF 50mm f/1.8 II
Nadmienię, że mam zamiar fotografować amatorsko przyjęcia, wakacje itp.Co sądzicie o tym zestawie? Które body wybrac? A może jakieś inne obietywy?
Pozdrawiam!!!
mavierk - Sro 30 Gru, 2009
no eos 540d jest bardzo dobrą puszką.
No i jeśli masz zamiar fotografować amatorsko przyjęcia, wakacje, to wymień Lufę do szpanu na jakiś przydatny obiektyw.
70-300IS z 50/1.8 out - 17-55IS in (też będzie szpan, nie martw się )
Takim sprzętem pofocisz na amatorskich przyjęciach i w wakacje coś więcej, niż laseczki na plaży (no chyba, że chcesz to zrobić, wtedy polecam nikkora 70-300VR, nawet mam plażowe sample ).
450d + 17-55IS to bardzo dobry zestaw, eos 540d nie wiadomo kiedy wyjdzie, więc lepiej sobie go odpuścić, aczkolwiek jego specyfikacja zaskakuje.
Ilona - Sro 30 Gru, 2009
mavierk napisał/a: | no eos 540d jest bardzo dobrą puszką. |
Ale chodzi o 450D czy 500D ?
kemot_p - Sro 30 Gru, 2009
Kurcze sory wkradł się czeski błąd. Chodziło mi o body EOS 450D
"70-300IS z 50/1.8 out - 17-55IS in (też będzie szpan, nie martw się ) "
mi nie chodzi o szpan tylko dobry jasny obiektyw stały i jakiś zoom. Twierdzisz zeby zamiast tych dwóch kupić 17-55IS? Cenowo też jest spora różnica
kemot_p, chodzi mi o to, że 70-300IS do niczego Ci się nie przyda, lepiej kupić kita a za zaoszczędzone pieniądze pojechać na ferie
Ewentualnie pomyśl o przysłowiowym Tamronie 17-50/2.8 bądź też Sigmie 17-70/2.8-4, wspomaganymi 50/1.8
mavierk napisał/a: | kemot_p, chodzi mi o to, że 70-300IS do niczego Ci się nie przyda, lepiej kupić kita a za zaoszczędzone pieniądze pojechać na ferie
Ewentualnie pomyśl o przysłowiowym Tamronie 17-50/2.8 bądź też Sigmie 17-70/2.8-4, wspomaganymi 50/1.8 |
Tak więc:
Canon EF 50mm f/1.8 II
Tamron 17-50/2.8 lub Sigma 17-70/2.8-4
a jakie body z tych dwóch wymienionych przeze mnie?
Czy rzeczywiście te wymienione przez Ciebie zoomy będą wystarczające?
To zależy od Twoich wymagań, na które trzeba wziąć poprawkę finansową, jest to najwięcej, za taką cenę.
A puszka - jak Cię stać na 450d, to bierz go.
komor - Sro 30 Gru, 2009
mavierk napisał/a: | Ewentualnie pomyśl o przysłowiowym Tamronie |
Proszę podać jakikolwiek przykład przysłowia o Tamronie
mavierk, tyle żeś się napisał, chłopie, a nie wytłumaczyłeś pytającemu kemot_p, że obiektyw klasy 70-300 + stała 50-tka spowoduje, iż po prostu nie będzie miał szerokiego kąta, więc na imprezach o zdjęciu grupowym można zapomnieć, o w miarę szerokich krajobrazach na wakacjach - też. Dlatego właśnie bardziej polecamy najpierw kupić zoom standardowy, taki jak wspomniany wyżej Tamron czy Sigma. kemot_p, więcej o tych obiektywach, ich wadach i zaletach – znajdziesz w dziale poświęconym obiektywom.
komor napisał/a: | Proszę podać jakikolwiek przykład przysłowia o Tamronie | A proszę:
"Na dole róże, na górze fiołki, kup Tamrona 17-50/2.8"
"Jesień jesień, to przeplata, troche Sigmy 17-70/2.8-4,5 Macro, troche Tamrona 17-50/2.8"
"W Tamroncu, jak w garncu"
"Słowiki śpiewają wesołą nowinę, na ceneo Tamron 17-50/2.8 znowu potaniał"
No i wiele innych, starych porzekadeł.
komor napisał/a: | mavierk napisał/a: | Ewentualnie pomyśl o przysłowiowym Tamronie |
Proszę podać jakikolwiek przykład przysłowia o Tamronie
mavierk, tyle żeś się napisał, chłopie, a nie wytłumaczyłeś pytającemu kemot_p, że obiektyw klasy 70-300 + stała 50-tka spowoduje, iż po prostu nie będzie miał szerokiego kąta, więc na imprezach o zdjęciu grupowym można zapomnieć, o w miarę szerokich krajobrazach na wakacjach - też. Dlatego właśnie bardziej polecamy najpierw kupić zoom standardowy, taki jak wspomniany wyżej Tamron czy Sigma. kemot_p, więcej o tych obiektywach, ich wadach i zaletach – znajdziesz w dziale poświęconym obiektywom. |
Więc jaki obiektyw radzisz dla moich potrzeb - zdjęcia grupowe w pomieszczeniu plus zdjęcia z wakacji, nart, pleneru itp.
komor - Sro 30 Gru, 2009
kemot_p napisał/a: | Więc jaki obiektyw radzisz dla moich potrzeb |
Ja Cię proszę… możesz jeszcze raz przeczytać mojego poprzedniego posta? Poczytaj o tych obiektywach w dziale obiektywowym, żebyś sobie wyrobił swoje zdanie co Ci bardziej potrzebne: szybki autofocus, czy solidna obudowa, czy funkcja makro, czy jasne światło czy większy zakres ogniskowych. Wszystkich tych dobrodziejstw naraz nie dostaniesz, a już na pewno nie w cenie poniżej 3500 zł za obiektyw. A my nie zgadniemy za Ciebie jakie są Twoje preferencje. Ja kupiłem Sigmę 17-70 jako ogólny obiektyw wycieczkowo/makro/amatorsko-reporterski i jestem zadowolony. W styczniu ma pojawić się w sprzedaży nowa wersja tego obiektywu, ze stabilizacją. Tamron 17-50 też ma już dostępną wersję ze stabilizacją.
W zależności od dostępnej kasy wybierz na co Cię stać i czego potrzebujesz.
W takim razie chyba się zdecyduję na początek na CANON EOS450D + Sigmę 17-70. Rozważam jeszcze zestaw Nikon D5000 + 18-105 VR. Dzięki za pomoc i wyjaśnienie kilku rzeczy:)
[ Dodano: Sro 30 Gru, 2009 20:48 ]
Podsumowując, mam do wyboru
1. CANON EOS450D + Sigma 17-70 lub tamron 17-50
2. CANON EOS450D + EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS
3. Nikon D5000 + 18-105 VR
do każdego zestawu jakaś lampa
I który wybrać?
MasterB - Czw 31 Gru, 2009
kemot_p, po punkcie 1 i 2 Twojego postu widzę że nie bardzo wiesz o co pytać
Może kup na początek najtańszy zestaw (w tym przypadku numer 2) i potem zdecyduj czy chcesz wymienić kitowy obiektyw na coś lepszego (Tamron/Sigma).
kemot_p - Czw 31 Gru, 2009
MasterB napisał/a: | kemot_p, po punkcie 1 i 2 Twojego postu widzę że nie bardzo wiesz o co pytać
Może kup na początek najtańszy zestaw (w tym przypadku numer 2) i potem zdecyduj czy chcesz wymienić kitowy obiektyw na coś lepszego (Tamron/Sigma). |
Czego niby nie rozumiem?. Poprostu zebrałem "do kupy" do co było wątku i zapytałem Was co radzicie. Na innym forum, ktoś doradził jeszcze CANONA 450D +nowy budżetowy EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS. dlatego ten zestaw też dołączyłem do listy.
Sunders - Czw 31 Gru, 2009
kemot_p, kup 450d+18-55IS+50/1,8="dobry jasny obiektyw i jakiś zoom"; będziesz miał niezły zestaw na początek i zminimalizujesz ryzyko finansowe=za takie pieniądze/piszę o obiektywach/ nic lepszego nie da się kupić; jak dokupisz lampę to do Twoich potrzeb wystarczy.
Sunders napisał/a: | kemot_p, kup 450d+18-55IS+50/1,8="dobry jasny obiektyw i jakiś zoom"; będziesz miał niezły zestaw na początek i zminimalizujesz ryzyko finansowe=za takie pieniądze/piszę o obiektywach/ nic lepszego nie da się kupić; jak dokupisz lampę to do Twoich potrzeb wystarczy. |
Dzięki, na takie rady liczyłem. Zastanawia mnie dlaczego nikt z Was nie poleca Nikona D5000. Ten sam wątek prowadzę na innym forum i tam wiekszość jest za Nikon d5000 + 17-105 VR:)
Pozdro
kemot_p napisał/a: | Zastanawia mnie dlaczego nikt z Was nie poleca Nikona D5000. Ten sam wątek prowadzę na innym forum i tam wiekszość jest za Nikon d5000 + 17-105 VR:) |
M.in. dlatego, że po podpięciu nikkora 50/1,8D do nikona d5000 stracisz możliwość korzystania z autofocusa.
Sunders napisał/a: |
M.in. dlatego, że po podpięciu nikkora 50/1,8D do nikona d5000 stracisz możliwość korzystania z autofocusa. |
To racja, decydując się na D5000 trzeba będzie szukać w przyszłości szkieł z silnikiem. np: Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.4G
hijax_pl - Czw 31 Gru, 2009
kemot_p napisał/a: | To racja, decydując się na D5000 trzeba będzie szukać w przyszłości szkieł z silnikiem. np: Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.4G |
Właśnie dlatego powstała 35/1.8G - z silnikiem, dedykowana dla APS-C, która przy okazji całkiem fajnie sprawuje się na FF.... Ale wracając do APS-C - 35 to taki standard - tak jak 50mm dla FF, czy 80-90mm dla MF
hijax_pl napisał/a: | dlatego powstała 35/1.8G - z silnikiem, dedykowana dla APS-C, która przy okazji całkiem fajnie sprawuje się na FF |
Ma brzydszy bokeh, więcej aberruje i prawie dwa razy więcej kosztuje, a na FF wcale tak dobrze sie nie sprawuje
Sunders napisał/a: | Ma brzydszy bokeh, więcej aberruje i prawie dwa razy więcej kosztuje, |
Bokeh dyskusyjny , aberacja - bo typowo cyfrowe szkło a że cena - no coż - ma silnik
hijax_pl napisał/a: | aberacja - bo typowo cyfrowe szkło |
hijax_pl, możesz rozwinąć ten argument
Sunders, w dobie cyfry nie jest problemem korygować aberracje - wiele puszek robi to już na etapie obróbki wewnętrznej.
Natomiast szkła projektowane pod film - tam aberracja była zmorą i udręką.
Zauważ, że starsze szkła lepiej korygowały aberracje chromatyczne. W przeciwieństwie do nowszych konstrukcji.
hijax_pl napisał/a: | Sunders, w dobie cyfry nie jest problemem korygować aberracje - wiele puszek robi to już na etapie obróbki wewnętrznej. |
Poprzeczną owszem/ale chyba nie w d5000 /, wzdłużnej/LoCA/nie.
d5000 nie, fakt.
kemot_p - Nie 03 Sty, 2010
Witam ponownie, byłem wczoraj w fotojokerze i sprzedawca jeszcze zaproponował mi SONY 350 lub 380. Tańszy a ma więcej użytecznych bajerów dla początkujących. Dotychczas nie brałem sony pod uwagę. A Wy co myślicie o tym systemie?
jaad75 - Nie 03 Sty, 2010
kemot_p napisał/a: | Witam ponownie, byłem wczoraj w fotojokerze i sprzedawca jeszcze zaproponował mi SONY | Sprzedawcy w Fotojokerze zawsze proponują Sony...
Sunders - Nie 03 Sty, 2010
kemot_p napisał/a: | ma więcej użytecznych bajerów dla początkujących |
kemot_p, wg mnie "bajer" i "użyteczny" wykluczają się wzajemnie
Z drugiej strony ciekawy jestem jakie to "użyteczne bajery dla początkujących" które posiada a380 a nie posiada d5000 wymienił ten sprzedawca z FJ
lotofag - Nie 03 Sty, 2010
Pewnie np. to:
Cytat: | W opcji z ekranem graficznym jego główną część zajmują specjalne diagramy i ikony ilustrujące zmianę czasu ekspozycji i wartości przysłony. |
Źródło:
http://www.optyczne.pl/11...5%9B%C4%87.html
Choć A350 tego chyba nie ma
jaad75 napisał/a: | Sprzedawcy w Fotojokerze zawsze proponują Sony... |
Czemu?
kemot_p napisał/a: | Czemu? |
Prowizja?
A dowiemy się jednak czegoś o tych "użytecznych bajerach dla początkujących"?
Np. wykrywanie twarzy, stablilizacja w korpusie - mozna wiec dołączać bardziej amatorskie (bez stabilizacji) obiektywy
kemot_p napisał/a: | Np. wykrywanie twarzy, |
No tak
kemot_p napisał/a: |
stablilizacja w korpusie - mozna wiec dołączać bardziej amatorskie (bez stabilizacji) obiektywy |
Owszem, stabilizacja w korpusie jest bardziej uniwersalna (i ma ją nie tylko sprzęt Sony).
Firmy stosujące stabilizację w obiektywach umieszczają ją w szkłach z najróżniejszych półek, vide 18-55IS Canona czy analogiczne 18-55VR i 18-105VR Nikona.
Wujek_Pstrykacz - Nie 03 Sty, 2010
Sony jest obecnie najbardziej polecanym sprzętem, to wynik działania marketingu, do tego reklamy robią swoje, szczególnie te z Martyną - ekspertem foto
RB - Nie 03 Sty, 2010
kemot_p napisał/a: | Np. wykrywanie twarzy |
A co, masz z tym kłopoty?
kemot_p napisał/a: | mozna wiec dołączać bardziej amatorskie (bez stabilizacji) obiektywy |
Pewnie, możesz dołaczyć SAL300F28, taki bez stabilizacji, amatorski i tani jak cholera. Do canona musisz kupić coś profesjonalnego, stabilizowanego... o na przykład Canona 18-55 IS.
hijax_pl - Nie 03 Sty, 2010
kemot_p napisał/a: | Np. wykrywanie twarzy, stablilizacja w korpusie |
To wykrywanie twarzy przy szybkości działania AF kontrastowego to jakaś pomyłka, wyniki natchnionej pracy marketnigowców. Stabilizacja w korpusie jest superfajną sprawą - ale nijak nie pomaga ustawiać ostrości
kemot_p - Pon 04 Sty, 2010
Czyli odradzacie te soniaki (a300, a350) definitywnie? W takim razie nikon d5000 + 18-105
MC - Pon 04 Sty, 2010
hijax_pl napisał/a: | To wykrywanie twarzy przy szybkości działania AF kontrastowego to jakaś pomyłka |
Mowisz chyba na podstawie doswiadczen z Nikona. W Canonie jest podobnie - zenujaca predkosc, LV nadaje sie tylko do ostrzenia recznego.
W A5x0 dziala to bardzo sprawnie jesli chodzi o wykrywanie paszczy.
MC napisał/a: |
Mowisz chyba na podstawie doswiadczen z Nikona. W Canonie jest podobnie - zenujaca predkosc, LV nadaje sie tylko do ostrzenia recznego.
W A5x0 dziala to bardzo sprawnie jesli chodzi o wykrywanie paszczy. |
A jak to jest w a350. Czytałem specyfikacje na necie i tam pisze ze ta alfa nie ma wykrywania twarzy. To ma ją czy nie??
MC - Pon 04 Sty, 2010
Wykrywanie twarzy jest w A5x0. Inne modele tego nie maja.
Kurde, a mi w fotojokerze facet mówił, że a350 ma!
Po wizycie w fotojokerze rozmawiałem z fotografem, który robił nam sesję ślubną. MIała w rękach i alfe 350 i d5000 i 450d. Też mi wiele nie doradziła. Jak dla niej to z tych 3 najlepsze zdjęcia robił d5000, ale stwierdziła, że soniak też jest wart rozważenia dla amatora. O ile na płaszczyźnie profesjonalnych aparatów sony nie jest żadną konkurencją dla nikona i canona to na poziomie amatorskich radzi sobie dość dobrze. No ale skoro facet w fotojokerze nie wiedział, ze a350 nie ma wykrywania twarzy to raczej nie będę ufał jego wiedzy i podpowiedziom i chyba zdecyduje się na d5000 z 18-105 (mam nadzieje, że na moje amatorskie fotografowanie zestaw nie będzie na wyrost:)
ghost - Pon 04 Sty, 2010
3x0 mają porządny AF w trybie LV, ale wykrywania niet.
B o g d a n - Pon 04 Sty, 2010
Przepraszam, że się wtrącę do dyskusji ale rozumiem, że wykrywanie twarzy w aparacie jest ważne bo może spowodować automatyczne usunięcie piegów lub u kobiety wąsów, czy tak?
B o g d a n napisał/a: | Przepraszam, że się wtrącę do dyskusji ale rozumiem, że wykrywanie twarzy w aparacie jest ważne bo może spowodować automatyczne usunięcie piegów lub u kobiety wąsów, czy tak? |
Nie.. poprostu piszę o tym, gdyż ten ficzer miał być przewagą nad np.d5000 według pana z FJ a okazało się ze tego aparat, który on polecał nie ma. Jedyną więc rzeczą, która mnie "trzyma" przy sony jest stabilizacja w body, ale to chyba za mało, żeby wybrać ten system.
ophiuchus - Pon 04 Sty, 2010
kemot_p, pentax i olympus też mają stabilizację w korpusach. Do pentaksa można zawsze kupić tanią przejściówkę na alledrogo i kupę fajnych obiektywów m42.
ophiuchus napisał/a: | kemot_p, pentax i olympus też mają stabilizację w korpusach. Do pentaksa można zawsze kupić tanią przejściówkę na alledrogo i kupę fajnych obiektywów m42. |
Wiem, rozważałem te systemy kiedyś, ale jakoś z nich zrezygnowałem, chociaż znajomy na olympusa i polecał 520.
|
|