|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - problem w trybie M
kris_papiez - Sro 30 Gru, 2009 Temat postu: problem w trybie M cześć
Mam mianowicie taki problem;
Używam obiektywu nikkor18-200 3.5-5.6 przestawiam na tryb manualny i np: ustawiam ogniskową 18mm i f3.5 automatycznie jak wydłużam ogniskową to zmienia się sama przysłona przy 200mm f5.6. jeszcze jeden przykład:
ogniskowa 18mm f22 wydłużam ogniskową do 200mm a przysłona rośnie do f36 jak to możliwe przecież maksymalna przysłona obiektywu to 22??????
Pytam się ponieważ nie spostrzegłem tego wcześniej
garreth - Sro 30 Gru, 2009
cześć
kris_papiez napisał/a: | Mam mianowicie taki problem |
to żaden problem, ot normalne zachowanie obiektywu typu zoom
przeczytaj uważnie to
hijax_pl - Sro 30 Gru, 2009
kris_papiez, wynika to poniekąd z konstrukcji obiektywu... Przy zmianie ogniskowej zmieniające swoje położenie soczewki powodują pozorne "odsunięcie się" obiektywu od korpusu - a to wpływa na efektywną jasność. Im dalej odsuwasz - tym mniej światła dociera do matrycy. Dlatego - mimo że nie zmieniasz otworu przesłony - obiektyw raportuje coraz większą liczbę przesłony (kompensacja zmiany własności optycznych). Dlatego też wartość maksymalna przesłony zmienia się z f/22 do f/45
kris_papiez - Czw 31 Gru, 2009
dzięki za wyczerpujące odpowiedzi ,tak to jest logiczne a pomyślałem tak ponieważ na innym aparacie i obiektywie kitowym 18-55 w trybie manualnym przesłona się nie zmienia:).
Robię zdjęcia dosyć długo i aż się głupio czuję zadając takie pytanie.
pozdr.
Usjwo - Pią 01 Sty, 2010
kris_papiez napisał/a: | na innym aparacie i obiektywie kitowym 18-55 w trybie manualnym przesłona się nie zmienia |
Naprawde EF-S 18-55 f3.5-5.6
Ustaw 3.5 na 18 i pokrec do 55. Nie zmienia sie tylko powyzej 5.6
B o g d a n - Sob 02 Sty, 2010
kris_papiez napisał/a: | Używam obiektywu nikkor18-200 3.5-5.6 przestawiam na tryb manualny i np: ustawiam ogniskową 18mm i f3.5 automatycznie jak wydłużam ogniskową to zmienia się sama przysłona przy 200mm f5.6 | To jest normalne, gdyż obiektyw dla 200mm może dać minimalną przysłonę właśnie 5,6. Wydłużanie ogniskowej powoduje zmianę przysłony.
kris_papiez napisał/a: | ogniskowa 18mm f22 wydłużam ogniskową do 200mm a przysłona rośnie do f36 | Ten przypadek już według mnie nie jest normalny. Wszystkie przysłony od 5,6 w górę powinny stać w miejscu w trybach manualnym i preselekcji przysłony.
PS
W szczególnym przypadku zooma o staływ świetle, np. f/4 nie wyobrażam sobie aby mi się coś zmieniało w przysłonie podczas zmiany ogniskowej. To jest zaleta szkieł ze stałym światłem. Według tego co piszesz hijax_pl, powinna się ona zmieniać. Bynajmniej w Canonie takiego zjawiska nie zaobserwowałem, ani na zoomach ze stałym, ani zmiennym świetle.
hijax_pl - Sob 02 Sty, 2010
B o g d a n napisał/a: | kris_papiez napisał/a:
ogniskowa 18mm f22 wydłużam ogniskową do 200mm a przysłona rośnie do f36
Ten przypadek już według mnie nie jest normalny. Wszystkie przysłony od 5,6 w górę powinny stać w miejscu w trybach manualnym i preselekcji przysłony. |
Ten przypadek jest całkowicie normalny.
Na moim 18-105 przy ustawieniu na 105 mogę ustawić maksymalną przesłonę o wartości f/36. Gdy będę zmieniał ogniskową w kierunku do 18 - wartość nastawionej przesłony automatycznie zmiejszy się do F/22.
B o g d a n napisał/a: | Według tego co piszesz hijax_pl, powinna się ona zmieniać. Bynajmniej w Canonie takiego zjawiska nie zaobserwowałem, ani na zoomach ze stałym, ani zmiennym świetle. |
Bo nikkory podają efektywną jasność
hijax_pl napisał/a: | Zgadza się - bo Canonowe szkła podają wielkość dziury, a nikkory - efektywną jasność | Nie wiem jak jest w Twoim Nikonie, ale nie masz racji w wypadku Canona. Dziura bezwzględna się akurat zmienia według zależności ogniskowa/numer przysłony, co można zaobserwować gołym okiem patrząc w szkło i obiektyw raportuje stałą ustawioną przysłonę np. 4.0. Wydłużenie ogniskowej powoduje automatyczne otwieranie się listków przysłony, tak aby: ogniskowa/otwór bezwzględny=4.0
B o g d a n napisał/a: | Nie wiem jak jest w Twoim Nikonie, ale nie masz racji w wypadku Canona. |
Dlatego właśnie wykasowałem w swoim poście tekst dot canona, bo nie znam się
Trzymam w ręce obiektyw - patrze przez niego jak przez lornetkę. Lewarkiem od przesłony otwieram ją na maksa - i zmieniam ognieskowe. Później przymykam ją do końca (ustawienie domyślne) i dalej kręcę zoomem. Nie widzę zmiany wielkości przesłony - widzę natomiast jak tubus "wciąga" układ soczewek do środka o jakieś 3-4cm. Wniosek? Nikkor (18-105) nie pilnuje przesłony w kategoriach ogniskowa/źrenica - to robi już korpus (przelicza sobie)
Monastor - Sob 02 Sty, 2010
B o g d a n, to zupełnie normalne. Masz pewnie same zoomy ze stałym światłem
Aż sprawdziłem u siebie. Sigma 100-300/4 i Tokina 11-16/2.8 z wiadomych przyczyn zachowują się według Twojego opisu. Kiedy podpięta jest Sigma 17-70/2.8-4.5, po ustawieniu na 17 mm F/22 i przejściu całego zakresu, wartość przeskakuje na F/32
Wygląda więc na to, że aparat zapamiętuje położenie listków, a nie otwór względny. A może jest jeszcze inaczej.
Sprawdź sobie na 100-400 albo 17-85, powinno być podobnie. Chyba, że to kwestia oprogramowania szkieł. Może Sigma robi to inaczej niż Canon. W sumie ciekawa sprawa
hijax_pl napisał/a: | Dlatego właśnie wykasowałem w swoim poście tekst dot canona, bo nie znam się | OK, ale zastanawiam się jak to jest w takim razie w Nikkorach. Wychodzi na to, że sam obiektyw nie koryguje listków przysłony aby zachować taki sam otwór względny, ustawiony przez fotografa - dziwne. Myślę, że tak może być tylko w najtańszych Nikkorach. Przecież kupując za ciężkie pieniądze np. Nikkora 24-70 f/2,8 kupujesz go między innymi po to aby przy zmianie ogniskowej nie trzeba było korygować parametrów ekspozycji. To jest pożyteczna cecha szkieł ze stałym światłem i nie ważne czy Canon, czy Nikon musi być tak samo. Nawet w kicie Canona 17-85 1:4.0-5.6, gdzy ustawiam przysłonę powiedzmy 8, to nieważne dla jakiej ogniskowej ona pozostaje taka sama. Zato obiektyw podczas zomowania koryguje odpowiednio listkami przysłony otwór w środku. Nie wierzę, że w Nikonie jest inaczej.
B o g d a n napisał/a: | OK, ale zastanawiam się jak to jest w takim razie w Nikkorach. |
Tak jak napisałem - w Nikonach jest mechaniczna dźwignia do kontroli lisków przesłony - jak się ją wychyli - taka źrenica powstanie. Jaka to będzie przesłona obliczy sobie korpus. Obiektyw jest głupi .
Jak sobie ustawię na korpusie f/8 - mogę kręcić zoomem i nie zmienia się ekspozycja - po prostu korpus odpowiednia kompensuje otwór (modyfikując wychylenie tej dzwigienki) aby zachować stałą przesłonę.
Efektem tego zachowania jest modyfikacja wartości przesłony w skrajnych położeniach zooma. Dla obiektywu 18-105VR to jest f/3,5-f/22 dla 18mm i f/5,6-f/36 dla 105mm
ghost - Sob 02 Sty, 2010
ale jeżeli ustawisz np 3.5 na 18mm, przesuniesz na 55 (5.6) i wrócisz na 18 to będzie 3.5.
obstawiam że analogicznie jest dla tego 22-38 - aparat wchodzi w tryb w którym zawsze ustawia minimalną przesłonę.
hijax_pl napisał/a: | Jak sobie ustawię f/8 - mogę kręcić zoomem i nie zmienia się ekspozycja | To już nic nie rozumiem. Ekspozycja się nie zmienia a kręcąc zoomem w podglądzie masz co chwilę inną przysłonę, jak wcześniej pisałeś?
Monastor napisał/a: | Sprawdź sobie na 100-400 albo 17-85, powinno być podobnie. | W obydwu tych obiektywach jest tak samo, jak napisałem.
ghost napisał/a: | ale jeżeli ustawisz np 3.5 na 18mm, przesuniesz na 55 (5.6) i wrócisz na 18 to będzie 3.5.
|
Bo lewarek od przesłony jest cały czas w swoim skrajnym położeniu (maksymalne otwarcie), układ listków się nie zmienia - źrenica się nie zmienia, czyli przesłona się zmienia. I to widzimy na korpusie aparatu.
ghost - Sob 02 Sty, 2010
a jeżeli wpierw ustawisz na 55mm, i 5.6 to co się stanie?
a jeżeli ustawisz 6.3? wydaje mi się że nikony trzymają wtedy przesłonę.
a nie wierzę, że to takie same położenie popychacza.
Monastor - Sob 02 Sty, 2010
B o g d a n, jeśli na początku ustawisz dłuższą ogniskową i domkniesz, to po zmniejszeniu ogniskowej liczba F odpowiednio spadnie, a po zwiększeniu znowu wróci do większej liczby.
Na przykładzie Sigmy 17-70
Zakładam, że początkowe wartości przysłon ustawiamy samemu, ręcznie, po ustawieniu na jakąś mniejszą wartość.
70 mm -> 17 mm -> 70 mm
F/32 -> F/22 -> F/32
17 mm -> 70 mm -> 17 mm
F/22 -> F/22 -> F/22
Aparat pamięta ustawienie na wyższą wartość przysłony, ale jest ona nie do uzyskania na 17 mm, stąd F/22 (najbliższy F/32 dostępny otwór względny). Po przestawieniu na 70 mm wszystko jest jak na początku.
W drugiej sytuacji ustawiamy na przysłonę dostępną dla obydwu ogniskowych i jest tak jak piszesz.
Sytuacja opisana przez kolegę jest możliwa i normalna. Ustaw Canona na 85 mm i maksymalną przysłonę, a potem przejdź na 17 mm
ghost napisał/a: | a jeżeli wpierw ustawisz na 55mm, i 5.6 to co się stanie?
a jeżeli ustawisz 6.3? wydaje mi się że nikony trzymają wtedy przesłonę.
a nie wierzę, że to takie same położenie popychacza. |
Zgadza się - dlatego napisałem że jak ustawiam na korpusie np f/8 to kręcąc zoomem korpus będzie odpowiednio korygował ustawienie lewarka.
Najlepiej widać to korzystając z podglądu głębi ostrości. Ustawiam f/5,6, patrze przez obiektyw, wizjer mam skierowany na ekran kompa - widzę więc dokładnie listki przesłony.
Wciskając podgląd głębi na różnych nastawach zooma - widać wyraźnie różne domykanie listków. A efektywna przesłona taka sama - taka jaką chcemy aby była.
hijax_pl napisał/a: | Wciskając podgląd głębi na różnych nastawach zooma - widać wyraźnie różne domykanie listków. A efektywna przesłona taka sama - taka jaką chcemy aby była. | No więc doszliśmy do tego, że w Nikkorach jest tak samo jak w Canonach. Nie rozumiem tylko hijax_pl dlaczego na początku tej dyskusji namotałeś, pisząc co innego.
kris_papiez - Pią 15 Sty, 2010
to może ja namieszam ponownie..
to co sprawdziłem ze przysłona sie NIE zmienia w ogniskowaniu to canon 450 z kitem18-55 w trybie manualnym, a w nikosiu się zmienia :mrgen:
lama - Pią 15 Sty, 2010
Zmienia się zmienia, tylko jej wartość nie jest odświeżana na wyświetlaczu gdy nieaktywny jest pomiar. Wciśniesz spust do połowy i się odświeży.
|
|