forum.optyczne.pl

Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - koledzy co sądzicie o lunetach ze stanów zjednoczonych??????

radostin13 - Sro 30 Gru, 2009
Temat postu: koledzy co sądzicie o lunetach ze stanów zjednoczonych??????
koledzy co sądzicie o lunetach zza oceanu. chodzi mi o lunety celownicze stosowane w myślistwie firmy zeiss, swarovski, kahles. wiem że lunety w stanach są o wiele tańsze i mam możliwość zakupu takiej lunety. mam tylko wątpliwości odnośnie tego czy zakupione tam lunety są takiej samej jakości jak te produkowane w europie.
krisv740 - Sro 30 Gru, 2009

są na pewno lepsze bo z usa............... :mrgreen:
RB - Sro 30 Gru, 2009
Temat postu: Re: koledzy co sądzicie o lunetach ze stanów zjednoczonych??
radostin13 napisał/a:
koledzy co sądzicie o lunetach zza oceanu. chodzi mi o lunety celownicze stosowane w myślistwie firmy zeiss, swarovski, kahles. wiem że lunety w stanach są o wiele tańsze i mam możliwość zakupu takiej lunety. mam tylko wątpliwości odnośnie tego czy zakupione tam lunety są takiej samej jakości jak te produkowane w europie.

Skwarek sprzedany w USA też był wyprodukowany w Austrii. Nie łapie w czym problem... Kowa sprzedana w japonii stanach czy u nas to taka sama Kowa z tej samej linii produkcyjnej. Jakość jest ta sama (w granicach rozrzutu statystycznego, który się Cajsom, Skwarkom czy Kalesonom jako żywo przytrafia)

artur25 - Pią 08 Sty, 2010

USA to specyficzny rynek. W kraju gdzie występuje największa liczba myśliwych, przez lata dominowały amerykańskie firmy optyczne takie jak Leupold, Bushnell, Burris oraz nieco później japoński Nikon. Firmy te produkowały solidne i tanie lunety jednak o niskiej jakości powłokach antyrefleksyjnych ze względu na fakt zakazu polowania w USA o zmierzchu. Czołowe europejskie firmy optyczne miały trudne zadanie rywalizowania z o wiele tańszą konkurencją. Jednak firma Zeiss znalazła na to sposób, kilka lat temu stworzyła specjalną serię lunet przeznaczoną na rynek amerykański czyli serię Conquest. Lunety te charakteryzowały się tubusem 1 calowym, mniejszym zakresem powiększeń oraz ciut gorszymi powłokami (MC) niż najwyższe serie lunet Zeissa (czyli T*). Nie występuje w tych lunetach podświetlenie siatki celowniczej. Lunety te składane są w USA z części wyprodukowanych w głównej fabryce Zeissa w Niemczech. Przez to lunety Conquest są bardzo atrakcyjne cenowo i mogą konkurować z produktami Leupolda, Bushnella itp..

Swarovski, Kahles i Schmidt and Bender wprowadziły również specjalne serie lunet na rynek amerykański, z 1 calowym tubusem i mniejszym zakresem powiększeń jednak w odróżnieniu od Zeissa, lunety mają te same powłoki co najwyższe modele danej firmy i są w całości produkowane w Austrii i Niemczech. Jedynym minusem takiej polityki jest cena lunet, która jest wyższa od konkurencji amerykańskiej.

Podsumowując jeśli masz okazje zakupić lunety wyżej wymienionych firm w USA to jest to doby pomysł. Musisz jednak pamiętać, że są to lunety bez podświetlenia i należy wybrać odpowiednią siatkę celowniczą np. #4. Napiszę jeszcze jakie serie lunet występują tylko w USA.

Zeiss - Conquest
Swarovski - AV, Z3
Kahles - CL
Schmidt & Bender - Summit

Oczywiście w USA można kupić najwyższe modele tych firm, jednak ceny są podobne jak w Europie.

Zeiss - Victory, Classic
Swarovski - Z6
Kahles - CSX, CBX, C
Schmidt & Bender - Zenith, Classic

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania pisz na priv.

W poście powyżej przekręcane nazwy firm mogą wiele osób razić, ponieważ są to nazwiska zacnych ludzi, którym należy się odrobina szacunku.