forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Kupno nowego Nikona D90 + jaki obiektyw??????

pitch_black - Pią 01 Sty, 2010
Temat postu: Kupno nowego Nikona D90 + jaki obiektyw??????
Witam Wszystkich!

Fotografia zajmuje sie od 3 lat. Do tego czasu używalem Cannona PowerShot S2 IS. Teraz zdecydowałem sie na zakup lustrzanki Nikon D90. I wlasnie mam tu problem poniewaz nie wiem jaki obiektyw wybrac w zestawie. Co byscie mi Drodzy Fotografowie doradzili. Lubie Fotografowac ludzi, oraz wybrac sie gdzies w plener i czekac na zwierzyne lesna. Mam do wyboru kilka obiektywów ale nie moge sie zdecydowac...

1. AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
2. AF-S DX 16-85 mm f/3.5-5.6G ED VR
3. AF-S DX 18-200 f/3.5-5.6G IF-ED VR czy AF-S DX 18-200 f/3.5-5.6G IF-ED VRII

Chciałbym Prosić Was o opnienie tego obiektywu Nikon Nikkor AF-S DX 18-200 f/3.5-5.6G IF-ED VR jak sie spisuje, jak bardzo sa widoczne znieksztalcenia itd.

Drugie moje pytanie to to ze posiadam jeszzze aparat Practica z obiektywem Pentax. niestety ma on mocowanie M42. W zwiazku z tym czy jest mozliwosc za pomoca jakiejs przejsciowki na podlaczenie do Nikona D90 i jego uzytkowanie?

Prosze o udzielenie wyczerpujacych odpowiedzi :) Pozdrawiam Serdecznie w 2010 roku:)

Misek - Pią 01 Sty, 2010

Myśle że ze względu na jakość wykonania lepiej kupić 16-85 lub 18-200. Ja bym się chyba skusił na 18-200 bo patrząc na test optycznych dostajesz podobnej jakości szkła, każde ma jakieś wady i zalety. Jednak zakres do 200 mm może być na początek bardzo wygodny.
Sunders - Pią 01 Sty, 2010

pitch_black napisał/a:
Co byscie mi Drodzy Fotografowie doradzili. Lubie Fotografowac ludzi, oraz wybrac sie gdzies w plener i czekac na zwierzyne lesna.

Z wymienionych opcja nr3-18-200.
pitch_black napisał/a:
Nikkor AF-S DX 18-200 f/3.5-5.6G IF-ED VR jak sie spisuje, jak bardzo sa widoczne znieksztalcenia itd.

Na początek przeczytaj test
http://www.optyczne.pl/69...G_IF-ED_VR.html
pitch_black napisał/a:
posiadam jeszzze aparat Practica z obiektywem Pentax. niestety ma on mocowanie M42. W zwiazku z tym czy jest mozliwosc za pomoca jakiejs przejsciowki na podlaczenie do Nikona D90 i jego uzytkowanie?

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=93249

pitch_black - Pią 01 Sty, 2010

Witam ponownie:)

tez sie tak zastanawiam nad opcja nr 3, AF-S DX 18-200 f/3.5-5.6G IF-ED VR ale jesli moge to prosze czy lepiej VR czy z VRII. Tak wlasnie czytelem te testy i bardzo mi one zamieszaly w glowie. Ogolnie mowiac kazdy kit mial jakies wady i minusy. Dlatego postanowilem zalozyc posta na forum.

A polecacie jakies dobre filtry, polaryzacyjny i jakis polowkowy szary. Jakich firm

Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam

Sunders - Pią 01 Sty, 2010

pitch_black napisał/a:
czy lepiej VR czy z VRII.

Lepiej VRII.
pitch_black napisał/a:
polecacie jakies dobre filtry, polaryzacyjny

http://www.optyczne.pl/7....yzacyjnych.html

oranżewski - Pią 01 Sty, 2010

pitch_black napisał/a:
polowkowy szary

najlepiej w systemie Cokin P - polecana jest firma Hitech. a przyciemnienie to myślę, że ND0.6