|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Wybór: Canon EOS-450D vs. Nikon D5000 ?
LF - Sob 02 Sty, 2010 Temat postu: Wybór: Canon EOS-450D vs. Nikon D5000 ? Witam,
Jest to mój pierwszy post na tym forum więc: witam wszystkich!
Jestem amatorem fotografii i chciałbym sięgnąć po aparat nieco bardziej profesjonalny niż ten który posiadam teraz(Kodak EasyShare ZD710). Mam zamiar używać nowego aparatu do fotografowania wszystkiego tj. pejzaże, portrety, zdjęcia sportowe, imprezy rodzinne, itd.
Piszę tu ponieważ mam dylemat jaką lustrzankę wybrać.
Budżet: max 3000zl.
Inne: obiektyw ma być 18-200 mm.
Waham się miedzy Canonem EOS-450D a Nikonem D5000.
Obiektyw który chcę zastosować do wybranych modeli aparatów to: Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC.
Brałem pod uwagę inne firmy np. Sony, ale wykluczyłem je po przeczytaniu opinii i testów na optyczne.pl.
Z testu dostępnego TU wynika, że Nikon nie ma wbudowanego silnika AF. Czy to oznacza, że z wybranym obiektywem jestem skazany na ręczne ustawienia ostrości? Czy może ta sigma posiada wbudowany silnik?
pozdrawiam!
hijax_pl - Sob 02 Sty, 2010
IMHO ta sigma to niezbyt udana konstrukcja - poza tym bez "OS" się umęczysz.
LF napisał/a: | Czy to oznacza, że z wybranym obiektywem jestem skazany na ręczne ustawienia ostrości? Czy może ta sigma posiada wbudowany silnik? |
Z opisu http://www.sigma-foto.pl/...-dc,535,pr.html pierwszy akapit napisał/a: | Uniwersalny lekki i poręczny obiektyw, dedykowany specjalnie do lustrzanek cyfrowych o matrycy APS-C. Posiada wbudowany silnik napędzający AF w aparatach typu D40, D60, D3000 itp. |
W tej cenie i przy tych założeniach to może jakaś hybryda? Po co Ci lustrzanka jak się przywiązujesz do "superuniwersalnego" zooma?
Sunders - Sob 02 Sty, 2010
LF, lepiej zrobisz kupując dwa obiektywy zamiast tego kiepskiego zooma sigmy, np. taki zestaw:
http://e-planet.pl/strona...40,kat,530.html
LF - Nie 03 Sty, 2010
Właśnie o to chodzi, że chcę jeden obiektyw ze względu na "kłopotliwe" zmienianie kiedy nie ma czasu na to. Jestem podróżnikiem i jak zapewne wiecie na wycieczkach objazdowych nie ma czasu na zmianę obiektywu, bo się leci do przodu cały czas. Dlatego potrzebny mi dość uniwersalny obiektyw.
A co myślicie o Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED.
Czy to byłby lepszy wybór niż sigma? Co prawda ogniskowa jest krótsza ale 105mm to i tak niezły zoom, chyba? ;p.
jaad75 - Nie 03 Sty, 2010
"Wycieczki objazdowe" i określenie "podróżnik", trochę słabo do siebie pasują...
A zmiana obiektywu nie zajmuje więcej niż 5s...
Sunders - Nie 03 Sty, 2010
LF napisał/a: | co myślicie o Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED. |
Znacznie lepszy wybór.
LF napisał/a: | chcę jeden obiektyw ze względu na "kłopotliwe" zmienianie |
Przy takim nastawieniu, bez urazy, lepiej kup dobry kompakt-ma się do lustrzanki podobnie jak "wycieczki objazdowe" i "podróżnik"
LF - Nie 03 Sty, 2010
Bez obrazy ale jak bym chciał kompakt (choć mam już jeden) to bym raczej nie prosił Was o pomoc w wyborze lustrzanki i obiektywu do niej
Właśnie co do lustrzanki to którą byście polecili, która z tych dwóch(w temacie) jest lepsza?
hijax_pl - Nie 03 Sty, 2010
LF, bez urazy, ale po co Ci lustrzanka?
LF - Nie 03 Sty, 2010
Ciekawe, że forum "fotograficzne" oscyluje swoją tematyką wokół semantyki i etymologii słów: podróżnik i wycieczki objazdowe
Sunders napisał/a: |
Przy takim nastawieniu, bez urazy, lepiej kup dobry kompakt-ma się do lustrzanki podobnie jak "wycieczki objazdowe" i "podróżnik" |
a nie wokół problemu, który poruszyłem na początku...
Nie mam zamiaru się tłumaczyć z potrzeby posiadania lustrzanki,
hijax_pl napisał/a: | LF, bez urazy, ale po co Ci lustrzanka? |
po prostu postanowiłem kupić i już. I właśnie z tego powodu zwróciłem się do Was- teoretycznie "znawców rzeczy" o pomoc. Ale jak się okazało wolicie drążyć temat dotyczący językoznawstwa i moich kompilacji słownych niż udzielać się na tematy forum sensu stricte.
Jeśli jednak ktoś zechce mi pomóc w wyborze, o którym pisałem na samym początku, bardzo proszę o wypowiedź.
Pozdrawiam fotografów
No to proponuję Ci kupić Nikona D90 z obiektywami nikkor 18-105vr jako kitowy, całkiem uniwersalny szkiełek, tokina atx 124 dx pro do krajobrazów oraz tamrona 28-75/2,8 di do portretów.
Sport to jaki ma być? Na świeżym powietrzu? W hali?
Wujek_Pstrykacz - Nie 03 Sty, 2010
A ja zaproponuje Nikona D5000(D90) + Nikkora 18-200 VR. Zestawy uniwersalne, nienajgorsze optycznie i do tego w miare solidne w tej klasie sprzętu.
lotofag - Nie 03 Sty, 2010
Ja bym się zastanowił nad dwoma kwestiami:
- po co mi sprzęt z wymienną optyką gdy nie zamierzam jej wymieniać
- co tak naprawdę ma mi dać zakup lustrzanki (z pominięciem kwestii optyki)
Wydaje mi się, że wnioski mogą być dość ciekawe
Oniryczny - Nie 03 Sty, 2010
a może by tak do tego D5000 obiektyw Tamron 28-300 Macro ?
Tylko nie 28-300 - to wyjątkowy badziew!
A poza tym na D5000 nie będzie AF z tym szkłem.
LF - Nie 03 Sty, 2010
Powiem szczerze, że też obstawiałem Nikona ale nie byłem pewien czy to dobry wybór.
Body D5000 kosztuje jakieś 1900zl, a budżet tak jak pisałem mam 3000zl. Więc zostaje 1100zl na obiektyw. Z chęcią bym kupił Nikkora 18-200 VR ale jest troszkę droższy ;p z resztą tak jak Tamron 28-300 Macro. A może polecicie coś uniwersalnego do tej kwoty(1100zl)?
lotofag - Nie 03 Sty, 2010
LF napisał/a: | zostaje 1100zl na obiektyw. Z chęcią bym kupił Nikkora 18-200 VR ale jest troszkę droższy ;p z resztą tak jak Tamron 28-300 Macro. A może polecicie coś uniwersalnego do tej kwoty(1100zl)? |
Nikkor 18-105VR z typowych zestawów Nikona, nie jest to jakiś "hiperzóm", ale zakres ogniskowych mimo wszystko dość pokaźny a do tego jest ciekawy optycznie. Oczywiście jest ciemny i plasticzany, ale szkła pokroju 18-200 tylko w tym drugim aspekcie mogą okazać się lepsze.
To w takim przypadku w rachubę może wejść tylko Nikkor 18-105
LF napisał/a: | A może polecicie coś uniwersalnego do tej kwoty(1100zl)? |
Polecam kitowego 18-105VR za około 800zł
Jeśli nie chcesz zmieniać obiektywu - mieć go na stałe - nawet nie powinieneś zauważyć jego plastykowego bagnetu. Po prostu
LF - Pon 04 Sty, 2010
Ok, to decyduję się na D5000+Nikkor 18-105
dzięki za pomoc
Sunders - Wto 05 Sty, 2010
LF napisał/a: | decyduję się na D5000+Nikkor 18-105 |
Dobry wybór. Z Nikorem 18-200 bylby chyba lepszy, szkoda że przekracza budżet.
Zahra - Sro 20 Sty, 2010
Witam. Widzę że masz ten sam problem co ja i w pełni rozumiem co masz na myśli pisząc o uciążliwej wymianie szkieł. Dla pseudo pomocników powiem, że lustrzankę kupuje się dla uzyskania lepszej jakości zdjęć, bo nawet z kitem zdjęcia są lepsze niż kompaktem, taka jest prawda. A wymiana 5 sekundowa jasne: w czystych warunkach domowych, a co jeśli wiatr, deszcz?
Ja mam właśnie taki dylemat czy nikon d5000 (d90 odpada bo jest dla mnie za duży - hih już widzę ataki po co mi lustrzanka skoro chcę mieć mały aparat) lub canon d450/d500. O ile nikona można dostać z niezłym i dość uniwersalnym kitowym, tak canon niestety nie. Czy ktoś z was mógłby mi poradziś jaki obiektyw byłby w miarę uniwersalny (ale raczej z preferencją robienia widoczków, krajobrazów niż portretów) do canon d450/d500?
A i jeszcze jedno pytanie - czytałam opinie że wiele wadliwych nikonów d5000 sie zdarza, czy wiecie coś na ten temat?
Z góry dziękuję i tych co nie mają ochoty pomagać nie zmuszam do pisania
[ Dodano: Sro 20 Sty, 2010 02:46 ]
LF, i jak jesteś zadowolony z zestawu?
Usjwo - Sro 20 Sty, 2010
Jak ma byc tani, przyzwoity, tylko jeden i Canon to 17-85 IS, szalu nie ma, ale wystarczy na dlugo.
Co do jakosci zdjec to masz racje tylko mozna to rozwinac dalej:
kompakt -> lustrzanka z kitem -> lustrzanka z odpowiednim obiektywem
Oczywiscie jak sie komus chce.
A poza tym cale tony informacji, sa nawet tu na formu, na ten temat
jaad75 - Sro 20 Sty, 2010
Zahra napisał/a: | Dla pseudo pomocników powiem, że lustrzankę kupuje się dla uzyskania lepszej jakości zdjęć, bo nawet z kitem zdjęcia są lepsze niż kompaktem, taka jest prawda. | Niekoniecznie. A nawet często wręcz przeciwnie...
Zahra napisał/a: | A wymiana 5 sekundowa jasne: w czystych warunkach domowych, a co jeśli wiatr, deszcz? | Cała "operacja" trwa tyle samo, tyle, że wymaga ciut większej ostrożności.
RB - Sro 20 Sty, 2010
Zahra napisał/a: | Witam. Widzę że masz ten sam problem co ja i w pełni rozumiem co masz na myśli pisząc o uciążliwej wymianie szkieł. Dla pseudo pomocników powiem, że lustrzankę kupuje się dla uzyskania lepszej jakości zdjęć, bo nawet z kitem zdjęcia są lepsze niż kompaktem, taka jest prawda. A wymiana 5 sekundowa jasne: w czystych warunkach domowych, a co jeśli wiatr, deszcz? |
Ale to też jest trochę nieporozumienie.
Jadąc na ptaki wezme 70-400 G, idąc w góry 16-105, chcę sie pobawić nie wiem czym to 50 i 20, do makrofotografii nie wyładuję sobie torby wszystkim tylko wezmę obiektyw Makro itd... obiektywy często wkręcam przed wyjściem na zdjęcia. Po cholerę mam nosic calą torbę dupereli? Pomyślę co chcę sfotografować i dobieram do tego obiektyw a priori. Czy ja zarabiam na tym i muszę mieć wszystko na wszelki wypadek? Nie. A z drugiej strony mam zestaw dosyć uniwersalny.
Oczywiście, masz 18-270 i właściwie problem ogniskowych to rozwiazuje. Masz te ogniskowe zawsze pod ręką. Ale generuje inne problemy. Twój wybór.
A swoją droga jaad już odpisał, że wymiana obiektywu w trudniejszych warunkach jest tylko problemem treningu i przełamanie barier psychicznych. Tak jak zdjęcie filtru UV z L-ki.
MasterB - Sro 20 Sty, 2010
Zahra napisał/a: | Dla pseudo pomocników powiem, że lustrzankę kupuje się dla uzyskania lepszej jakości zdjęć, bo nawet z kitem zdjęcia są lepsze niż kompaktem, taka jest prawda. |
No właśnie po to się wymienia obiektywy - żeby uzyskać najwyższą jakość. Z uniwersalnym "kitowym" albo "ultrazumem" jakość będzie co najwyżej średnia.
Dobrym kompaktem (w tym przedziale cenowym) często uzyskasz lepszą jakość niż lustrzanką z kitowym obiektywem.
To mój taki mały wkład w pseudopomoc
ggaska - Sro 20 Sty, 2010
Zahra napisał/a: |
A i jeszcze jedno pytanie - czytałam opinie że wiele wadliwych nikonów d5000 sie zdarza, czy wiecie coś na ten temat? |
Tak, była seria wadliwych egzemplarzy, ale jest prosta metoda żeby to sprawdzić, podczas zakupu poproś sprzedawcę, aby sprawdził przy Tobie na stronie Nikona po numerze seryjnym czy aparat nie jest podatny na awarię, gorzej jak będziesz kupować przez internet..., ale tez myslę, że można się dogadać ze sprzedającym, wiem że w FJ i Euro mają "zdrowe" serie.
Tutejszyn - Sro 20 Sty, 2010
hijax_pl napisał/a: | LF, bez urazy, ale po co Ci lustrzanka? |
Tę wypowiedź zacytowałem tylko przykładowo, bo jest najkrótsza.. W tle wypowiedzi w tym temacie przewija się dodatkowy wątek: Lustrzanka + superzoom to nieporozumienie. Gdzieś tam głębiej pobrzmiewa lekka pogarda.. No bo jak to mozliwe, że ktoś w ogóle pomysli o superzoomie? Wyjaśnień tego fenomenu jest tyle ile wyprodukowanych i sprzedanych obiektywów tej klasy. A poza tym kogo to obchodzi jakie to są powody? Jest jeszcze coś.. skąd pewność, że przekonanie kogoś do janej stałki 84,5/f1,23 HSM APO z trybem turbo i z podwójnym ostrzeniem da komuś spodziewane zadowolenie? Czy nie zdarzyłlo się wam, ze daliście coś komuś z pełnym przekonaniem, ze dajecie coś najlepszego na świecie, a na twarzy obdarowanego mozna odczytać nieme: "Boże dlaczego mnie to spotkało?"
Dodam, że właśnie przed chwilą kupiłem SIGMĘ 18-200 OS, aby robić nim gnioty (jak to ktoś powiedział tu na forum). Na szczęście juz wiem jak fajnie i jak przyjemnie robi się gnioty Sigmą 18-200 OS.
hijax_pl - Sro 20 Sty, 2010
Tutejszyn, odpowiedz jest prosta. Bo posiadanie lustrzanki teraz jest trendy. Taka moda. Gdy dużo osób nie ma pojęcia o fotografowaniu, jak oddzielić tych co chcą się rozwijać, uczyć od tych którzy nie chcą i będą traktować lustro jako aparat P&S i nigdy nie zmienią na tryb inny niż AUTO ??
Tu nie chodzi o obiektywy czy obrazowanie. Ale o to czy przez brud/kurz z czasem obiektyw kitowy zrośnie się z korpusem. O to czy zdjęcia będą tylko i wyłącznie wstawiane na jakiegoś flickr'a czy picase. A może ktoś lubi odbitki, a fajne zdjęcia chciałby sobie powiesić na ściane w formacie 30x40?
"Po co lustrzanka" to pytanie fundamentalne.
To prawda, ze są osoby, dla których lustrzanka to kara za grzechy. Sam kiedyś wyraziłem pogląd, że jakiś ktoś powinien sobie raczej odpuscić. Ale tutaj ewidentnie chodzi o wewnetrzne przekonanie, ze powinien to być superzoom. Czasem potrzeba czasu aby do czegoś dojrzeć. Być moze i ja dojrzeję do RAW (ale jeszcze nie teraz). Dojrzałem do jasnych obiektywów, co wymagało jednak trochę czasu. Do szczescia brakowało mi jeszcze mojego ulubionego 18-200 OS. (Już raz go miałem kiedy biegałem z Canonem). Jest Ciemny, raczej trudno bawić się GO, znalazło by się jeszcze kilka wad, ale co mam zrobić, skoro bardzo lubię ten obiektyw i na pewno nikomu nie będę go odradzał. Idealny na początek. Zreszta na środek i koniec też
jaad75 - Sro 20 Sty, 2010
Tutejszyn napisał/a: | Idealny na początek. Zreszta na środek i koniec też | Rozumiem, że to ogólnie idealny obiektyw... To może Tobie też należałoby zadać to podstawowe pytanie - po co Ci lustrzanka? Na jakości zdjęć jak mówisz szczególnie Ci nie zależy, na kontroli GO też nie, zalety wysokiej czułości niwelujesz ciemnym szkłem, a nad specjalizację obiektywów przedkładasz "wygodę" ultrazooma... Po co targać ze sobą tego ciężkiego grata? Gdzie tu logika?
Odpowiedzi jest wiele, od chyba najgłupszej "a dlaczego nie lustrzanka? Chcę mieć lustro, stać mnie, więc dlaczego nie?" Jednak prawdziwa odpowiedź nie jest prosta. Po pierwsze nigdy nie powiedziałem, ze nie zalezy mi na jakości. Wręcz przeciwnie, wydałem naprawdę sporo kasy na to, aby mieć zdjęcia dobrej jakości. Mam sprzęt dostosowany do moich potrzeb. Moje fotografowanie najblizsze jest fotografii reportazowej. Fotografia szybka, bez p..nia się z całym tym majdanem wożonym na ciężarówce, to znaczy chciałem powiedzieć w plecaku. Po drugie uważam, że to wszystko ma dawać przyjemność, a właśnie lustrzanka ją mi daje. Istniej po trzecie... po czwarte i po piąte, ale juz nie o to chodzi. Chodzi o to, że istnieją ludzie, zwłaszcza ci, którzy dopiero wchodzą w cyfrowy swiat. Pozwólmy im wejśc w to jakoś spokojnie. Czasem mam wrażenie, że przy pytaniu "co wybrać" człowiek jest uswiadomiony, że powinien kupić komplet stałych eLek, do tego pełnego PSa i profesjonalny monitor graficzny.
[ Dodano: Sro 20 Sty, 2010 12:19 ]
jaad75 napisał/a: | ...Na jakości zdjęć jak mówisz szczególnie Ci nie zależy, na kontroli GO też.. | 18-200 to nie jest mój jedyny obiektyw (hmm.. dopiero dziś go zamówiłem). Mam "porządne" obiektywy. Ten kupiłem bo go znam. To dobry stary przyjaciel..
Ilona - Sro 20 Sty, 2010
Zahra napisał/a: | Ja mam właśnie taki dylemat czy nikon d5000 (d90 odpada bo jest dla mnie za duży - hih już widzę ataki po co mi lustrzanka skoro chcę mieć mały aparat) lub canon d450/d500. |
Zahra
Najważniejsze- skoro uważasz, że D90 jest za duży, nie daj się na niego namówić Natomiast do zmiany obiektywów zgadzam się z RB - zamierzam to robić raczej w domu, nastawiając się na określony rodzaj fotografii.
Masz jakieś ulubione szkło ? Takie wymarzone, które chciałabyś mieć? Jeśli jest to szkło systemowe, to problem wyboru C- N rozwiązany
Jeśli nie, to ja bym wybierała tak:
1. krajobraz - Tokina 11-16 - jest do N i C, ale nie wiem, jak to będzie z N5000 , który nie ma silnika w body (to juz pytanie do znawców)
2. uniwersalny kit
- N- 18-105 VR
- C- 17-85 lub 15-85 (ten lepszy, ale droższy)- zawsze można na początek wziąć kita podstawowego i wymienić później na lepszy
albo (do obydwu) - Tamron 17-50 VC - krótszy, ale jaśniejszy. Wada- rozmiar filtra, jest też cięższy od wersji bez VC
hijax_pl - Sro 20 Sty, 2010
Ilona napisał/a: | 1. krajobraz - Tokina 11-16 - jest do N i C, ale nie wiem, jak to będzie z N5000 , który nie ma silnika w body (to juz pytanie do znawców) |
Z D5000 ta tokina nie będzie miała AF.
Pytanie tylko czy ktokolwiek by potrzebował z tym szkłem AF - przy 11mm i przesłonie f/4 GO się rozciąga od 50cm do nieskończoności
Mi osobiście brak AF w ogóle nie przeszkadza
Zahra - Pią 22 Sty, 2010
No czytam i czytam i wtrącę się.
To nie jest kwestia mody, po prostu człowiek chce się w temacie rozwijać, co od razu nie znaczy że w sobotni poranek będzie się wybierał nad rzekę na ptaki specjalnie żeby fotografować je, albo że jedzie w góry specjalnie żeby je fotografować. I co od razu nie znaczy, że musi mieć wszystko na raz... w końcu skoro dotąd przeżyłam z kompaktem z zoomem x 10 to w końcu w sytuacji gdy ten zoom będzie mi potrzebny znów mogę chwycić za kompakt.
Każdego dnia mija nas wiele ciekawych zdarzeń i miejsc, i czasem mamy ochotę zatrzymać się na tę chwilę, wyciągnąć swój w miarę mały aparacik (bo jak będzie za duży to już go nie będziemy brać idąc np. po zakupy do centrum albo spacerek nad morzem) i pstryknąć foteczkę, która będzie odrobinkę lepsza jakościowo niż owa z kompaktu.
Nie wiedziałam że kitowy może nawet dawać gorszy efekt od kompaktu, to niedobrze, napewno więc lepiej jest (i ja tak zamierzam) kupić jakiś dobry uniwersalny zamiennik. Myślę że zakres 17-50 ewentualnie do 85 byłby ok, superzoomów raczej nie potrzebuję, ale jako że będę mieć lustrzankę (i oto kolejny argument: dlaczego lustrzanka), to kto wie, może za rok lub dwa spodoba mi się jakaś inna opcja i dokupię sobie superzooma albo stałkę albo... albo...
A proszę o podpowiedź czy obiektywy takie zamienne dla kitowego innych tańczych firm niż canon są też ok, znaczy lepsze od kitowego i ogólnie jakościwo?
I jeszcze jedno pytanie: ciągle nie mogę wybrać pomiędzy canonem a nikonem... czy są jakieś argumenty za i przeciw w konkretną markę?
Dziękuję serdecznie za odpowiedź w sprawie wadliwej serii, właśnie mam zamiar kupować w sklepie internetowym, ale skoro możliwe jest sprawdzenie numerów to pewnie, że nie ma problemu z tym.
Pozdrawiam wszystkich amatorów i półprofesjonalistów i profesjonalistów i pseudopomocników też
Tutejszyn - Pią 22 Sty, 2010
Zahra napisał/a: | ...Nie wiedziałam że kitowy może nawet dawać gorszy efekt od kompaktu... |
Z tym akurat się nie zgodzę. Najpodlejsza lustrzanka z najtańszym kitem da lepszy obraz od najlepszego kompaktu (z wyłaczeniem Sony R1 i kompaktów mikro 4/3 z wymienną optyką). Lekkie powiekszenie zdjęć obnaża całą prawdę o jakości zdjęć z kompaktów.
Zahra - Pią 22 Sty, 2010
Ilona, dzięki, właśnie próbuję znależć na allegro ceny tych obiektywów.
[ Dodano: Pią 22 Sty, 2010 23:34 ]
Tutejs\yn, to mnie cieszy, tak mi się też z logiki wydawało.
A właśnie czytałam test kitowego i ponoć jest duża poprawa w stosunku do poprzedników, więc może nie będzie źle.
Ale wciąż myślę o zakupie czegoś lepszego zamiast kitu, tak może do 1000-1500 zł.
Zależy mi też na:
-stabilizacji obrazu
-jasności
-małych rozmiarach i lekkości
Znalzałam właśnie na allegro: SIGMA 18-50 F2.8-4.5 DC OS HSM - 1000 zł. Co Wy na to?
[ Dodano: Pią 22 Sty, 2010 23:39 ]
Ilona napisał/a: |
C- 17-85 lub 15-85 (ten lepszy, ale droższy)
|
Ilonko, znalazłam taki: Canon EF-S 17-55 f/2,8 IS USM ale cena w pale mi się nie mieści 3,500
[ Dodano: Sob 23 Sty, 2010 00:09 ]
SIGMA 18-50 F2.8-4.5 DC OS HSM 700 zł
[ Dodano: Sob 23 Sty, 2010 00:23 ]
Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS 1400 zł ale nie ma niestety testu na optyczne.pl
jaad75 - Sob 23 Sty, 2010
Tutejszyn napisał/a: | Najpodlejsza lustrzanka z najtańszym kitem da lepszy obraz od najlepszego kompaktu (z wyłaczeniem Sony R1 i kompaktów mikro 4/3 z wymienną optyką). | Bzdura. Na niskich czułościach, dobrze wywołane zdjęcie z powiedzmy LX3, czy choćby G11 będzie jakościowo lepsze od zdjęcia zrobionego lustrzanką ze słabym obiektywem, zwłaszcza, że różnica w jasności obiektywu (LX3) sprawia, że czasem trzeba będzie znacząco podnieść czułość w DSLR. Jedyną rzeczą w której lustrzanka będzie miała przewagę jest zakres tonalny, no i oczywiście kontrola nad głębią ostrości. O kompaktach typu Sigma DP, nie wspominam, bo one taką lustrzankę ze słabym szkłem po prostu zmiażdżą.
[ Dodano: Sob 23 Sty, 2010 10:11 ]
Zahra napisał/a: | Ilonko, znalazłam taki: Canon EF-S 17-55 f/2,8 IS USM ale cena w pale mi się nie mieści 3,500
| To jest dobre szkło i to wcale nie bardzo drogie. Witamy w świecie lustrzanek - przygotuj się na takie wydatki, jeśli chcesz używać w miarę dobrych obiektywów.
Tutejszyn - Sob 23 Sty, 2010
jaad75 napisał/a: | Tutejszyn napisał/a: | Najpodlejsza lustrzanka z najtańszym kitem da lepszy obraz od najlepszego kompaktu (z wyłaczeniem Sony R1 i kompaktów mikro 4/3 z wymienną optyką). | Bzdura. Na niskich czułościach, dobrze wywołane zdjęcie z powiedzmy LX3, czy choćby G11 będzie jakościowo lepsze od zdjęcia zrobionego lustrzanką ze słabym obiektywem... |
Moją intencją było zwrócenie uwagi na wielkość matrycy. Zdjęcia zrobione na matrycy wielkości małego paznokcia nie bedą lepsze od zdjęć zrobionych nawet najprostrzą lustrzanką. To chciałem powiedzieć. Jak zwykle zostało to rozmyte i rozwodnione niuansami, których niedopowiedzenie jest lepsze niż ich wykazanie.
Poza tym w zastrzeżeniu podałem kilka kompaktów, które trzeba wyłączyć z porównania. Fakt nie dodałem Canona G11 za 2000zł i Lumixa LX3. Sorry.
hijax_pl - Sob 23 Sty, 2010
Tutejszyn napisał/a: | Moją intencją było zwrócenie uwagi na wielkość matrycy. Zdjęcia zrobione na matrycy wielkości małego paznokcia nie bedą lepsze od zdjęć zrobionych nawet najprostrzą lustrzanką. |
To jeszcze dopowiedz, że chodzi Ci o szumy na wysokich czułościach i zakres tonalny
Tutejszyn - Sob 23 Sty, 2010
hijax_pl napisał/a: | Tutejszyn napisał/a: | Moją intencją było zwrócenie uwagi na wielkość matrycy. Zdjęcia zrobione na matrycy wielkości małego paznokcia nie bedą lepsze od zdjęć zrobionych nawet najprostrzą lustrzanką. |
To jeszcze dopowiedz, że chodzi Ci o szumy na wysokich czułościach i zakres tonalny |
To co widać w powiększeniu zdjęć z kompaktów to chyba nie jest szum. To coś jakby rozpaczliwa interpolacja.. jakas tragedia...
hijax_pl - Sob 23 Sty, 2010
Mówisz o powiększaniu skompresowanego JPGa?
Masz D90 - ustaw sobie rozmiar smal/basic i powiększ
jaad75 - Sob 23 Sty, 2010
Tutejszyn napisał/a: | To co widać w powiększeniu zdjęć z kompaktów to chyba nie jest szum. To coś jakby rozpaczliwa interpolacja.. jakas tragedia... | Weź sobie wywołaj RAW-a z jakiegoś porządnego kompakta. Bardzo żałuję, że nie mam na tym komputerze żadnych zdjęć z LX3 - bo chętnie pokazałbym Ci cropy z jakiejś niskiej czułości typu ISO80, czy 100...
komor - Sob 23 Sty, 2010
Zahra napisał/a: | A proszę o podpowiedź czy obiektywy takie zamienne dla kitowego innych tańczych firm niż canon są też ok, znaczy lepsze od kitowego i ogólnie jakościwo? |
To zależy które. Zapraszam do działu „Pomagamy w wyborze obiektywu”, znajdziesz tam mnóstwo informacji. Sigma, Tamron – te firmy mają sporo fajnych obiektywów które są przyzwoitymi zamiennikami firmowych konstrukcji Canona/Nikona. Poszukaj odpowiednich tematów w tym dziale, jest ich sporo.
Zahra napisał/a: | I jeszcze jedno pytanie: ciągle nie mogę wybrać pomiędzy canonem a nikonem... czy są jakieś argumenty za i przeciw w konkretną markę? |
Za Nikonem (to się pisze dużą literą…) przemawia większy wybór przyzwoitych obiektywów amatorskich za rozsądne pieniądze, za Canonem więcej takich pewnych rodzynków, których brakuje w innych systemach, a jak się przeskoczy poziom zupełnie amatorskim to uważam, że Canon jest tańszy. Co do samych aparatów to co kto lubi, i zależy na którą półeczkę cenową patrzeć.
Djwalkman - Sob 23 Sty, 2010
Jeśli wolisz wydawać 300-500zł więcej na obiektyw i mieć ich ograniczony wybór to polecam d5000, bo tenże Nikon nie ma wbudowanego silniczka AF, a później jeżeli chciałbyś zmienić body (i mieć poprzednie obiektywy), to tylko na takie które:
-Jest Nikonem
-Nie ma silniczka AF
Ja też się zastanawiałem nad d5000, ale wybrałem opcję Canon 40d z kitem, a później dokupię Canona 60mm macro (cena łączna ok. 3000zł) Jest macro są portrety i szeroki kąt
P_M_ - Sob 23 Sty, 2010
Djwalkman napisał/a: | Jeśli wolisz wydawać 300-500zł więcej na obiektyw i mieć ich ograniczony wybór to polecam d5000, bo tenże Nikon nie ma wbudowanego silniczka AF, a później jeżeli chciałbyś zmienić body (i mieć poprzednie obiektywy), to tylko na takie które:
-Jest Nikonem
-Nie ma silniczka AF
Ja też się zastanawiałem nad d5000, ale wybrałem opcję Canon 40d z kitem, a później dokupię Canona 60mm macro (cena łączna ok. 3000zł) Jest macro są portrety i szeroki kąt |
Kolejny nawiedzony, do tego nie wie, co pisze (i z bledami).
Obiektywow z silnikiem jest duzo i nietylko nikona. Sa sigmy, tamrony i tokina tez cos ma.
Canon 40d to fajna zabawka. Ciesz sie i rob foty.
komor - Sob 23 Sty, 2010
Djwalkman, posiadanie obiektywów z silnikiem, które się kupiło do body typu D5000, nie przeszkadza w używaniu ich z puszką posiadającą napęd. Tylko w drugą stronę się nie da.
Ale dobrze zrobiłeś, że wybrałeś Canona.
|
|