|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - LX3
pytanko666 - Nie 03 Sty, 2010 Temat postu: LX3 Witam,
Jak poznać czy obiektyw w LX3 jest obluzowany? Z pytaniem zwracam sie głównie do posiadaj±cych aparat, ponieważ mog± oni wykonać odpowiednie testy (jak im sie zechce oczywiscie Chodzi o to, że kiedy lekko potrz±snę moim aparatem to odnoszę wrażenie, że co¶ w obiektywie przysłowiowo "lata". S± jeszcze inne objawy np. obiektywem mozna poruszyc (lekko, nie na boki tylko troche do góry, troche do dołu) najlepiej obserwoac ten efekt kiedy obiektyw jest wysunięty na prawie na maxa (najlepiej ustawic max wysuniecie obiektywu i lekko przyblizyc - jeden, dwa ruchy silniczka). Po takim zabiegu Ostatni segment obiektywu (powinien dac sie poruszyc lub wysunac recznie do przodu lub tylu).
NIe pytalbym nikogo i poszedl sprawdzic do sklepu, ale jak wiecie trudno dostac lx3 w sklepie wiec nie mam wyboru. Bede bardzo wdzieczny za jakiekolwiek sugestie i rady.
Aha. Aparat dziala swietnie (5k zdjec juz zrobil)
PS. Napisy na dialu tez mi sie wytarly ktos wiec czy da sie dostac czesci zamienne?
[ Dodano: Wto 05 Sty, 2010 00:19 ]
Dostalem odp. z serwisu i nowy dial kosztuje 220 + 180 robocizna. Czas oczekiwania 5-6 tygodni Aparacil wysylam i zobaczymy jak sprawa sie rozwinie
nini1985 - Wto 19 Sty, 2010
Witam. To 'cos' co lata to OIS, czyli optyczna stabilizacja obrazu. Tak musi byc. Delikatny luz tez moze byc wyczuwalny i tak tez musi byc.
grendel - Sro 20 Sty, 2010
U mnie też co¶ "lata" i jest lekki luz na tubusach obiektywu. Przyjmij zatem, że tak ma być
|
|