|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - HDMI a Live View
tozik - Wto 05 Sty, 2010 Temat postu: HDMI a Live View Witam, rozpocznę taki oto pytaniem:
Czy którakolwiek lustrzanka oferuje tryb podglądu Live View w połączeniu z transmisją HDMI - czyli krótko mówiąc umożliwia podgląd na żywo na ekranie / monitorze HD?
Interesuje mnie zwłaszcza czy potrafi to któryś z trójki:
C 500D
N D90
N D5000
hijax_pl - Wto 05 Sty, 2010
D90 potrafi, ale dla pewności sprawdzę w domu jeszcze raz (nie pamiętam czy robiłem to po HDMI czy Video) i odpiszę
[ Dodano: Wto 05 Sty, 2010 19:14 ]
Tak - działa. Po podłączeniu HDMI po prostu wyłącza się ekran lcd i obraz jest przerzucany na TV. Menu, podgląd zdjęć oraz tryb LV. Wszystko działa (sprawdziłem na 1080i)
jaad75 - Wto 05 Sty, 2010
To raczej nie jest rzadko spotykane w aparatach posiadających HDMI...
MM - Wto 05 Sty, 2010
7D działa bez problemu, inne modele zapewne mają identycznie.
tozik - Sro 06 Sty, 2010
jaad75 napisał/a: | To raczej nie jest rzadko spotykane w aparatach posiadających HDMI.. |
No ale wg arcykompetentnej obsługi działu foto znanego sklepu dla idiotów, żaden z wymienionych tej funkcji nie posiada. Nie żebym tam miał do nich jakieś zaufanie - ale ogarnęły mnie wątpliwości, bo stwierdziłem, że w sumie, po analizie testów i specyfikacji wymienionej trójki - sam nie umiem jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie.
Więc zacząłem pytać.
Zatem D90 na 100%, więc D5000 pewno też.
hijax_pl - Sro 06 Sty, 2010
tozik napisał/a: | Zatem D90 na 100%, więc D5000 pewno też. |
Zdziwiłbym się gdyby tak nie było
B o g d a n - Sro 06 Sty, 2010
tozik napisał/a: | Czy którakolwiek lustrzanka oferuje tryb podglądu Live View w połączeniu z transmisją HDMI - czyli krótko mówiąc umożliwia podgląd na żywo na ekranie / monitorze HD?
C 500D
N D90
N D5000 |
Jak wymienione przez Ciebie to nie wiem, ale Canon 5DMkII działa.
MM twierdzi, że 7D działa, z tego co kojarzę z forum to 50D też, choć sam nigdy nie podłączałem, więc sądzę, że w 500D niczego nie zmienili w tym zakresie.
edmun - Sro 06 Sty, 2010
tozik napisał/a: | No ale wg arcykompetentnej obsługi działu foto znanego sklepu dla idiotów, żaden z wymienionych tej funkcji nie posiada. |
chyba zacznę bronić te wszystkie sklepy...
akurat Twoje wymagania i pewnie pytanie do sprzedawcy było tak specyficzne, że nawet ja (które jakieś pojęcia o lustrach posiada) - nie byłbym w stanie Ci odpowiedzieć, a jak sam zauważyłeś, nie każdy nawet na forum jest Ci w stanie odpowiedzieć, więc już sprzedawców nie obrażaj, bo akurat znajomość takich bajerów, chyba nawet ciężko będzie w instrukcji znaleźć, a co dopiero przy dużym asortymencie sklepowym, pamiętać i sprawdzać takie rzeczy przed wystawienie aparatów do sprzedaży
jaad75 - Sro 06 Sty, 2010
edmun, no sorry, ale jak dla mnie to jest wiedza, którą powinien posiadać każdy sprzedawca sprzętu foto... A jeśli nie jest pewien, to czyta instrukcję lub po prostu podłącza sprzęt i sprawdza.
fotostrzal - Sro 06 Sty, 2010
Nie no Jaad przy dużym asortymencie gdyby sprzedawca miał o każdym aparacie wiedzieć takie głupoty to by się wcześniej czy później pogubił, co który aparat może.
MC - Sro 06 Sty, 2010
Prawda jest wg. mnie po srodku.
Uwazam, ze sprzedawca nie jest alfa ani tym bardziej omega i nie musi wiedziec wszystkiego. Tym bardziej w duzym sklepie, ktory ma zroznicowany asortyment.
Ale jesli czegos nie wie, to lepiej tak wlasnie powiedziec zamiast wprowadzac w blad.
hijax_pl - Sro 06 Sty, 2010
Dlatego ja osobiście wolę pobrać manuale z netu i się samemu doczytać szczegółów mnie interesujących
tozik - Sro 06 Sty, 2010
Nie powiedzieli: "Sorki, nie wiem, poszukamy, sprawdzimy"
ale: "nie, nie posiada takiej funkcji".
Pierwsza odpowiedź jest przejawem pokory, druga - niekompetencji.
Taki mały OT się zrobił niechcący.
edmun - Czw 07 Sty, 2010
Dlatego ja stosuję prostą zasadę - lepiej powiedzieć nie wiem, sprawdzę, zobaczymy
niż kłamać na podstawie własnej niewiedzy....
Tak jak MC zaznaczył, nie każdy musi wiedzieć wszystko, a tak jak mówiłem, takie pytanie jest na tyle specyficzne, że pamiętanie o czymś takim (albo sprawdzenie takiej funkcji przed wystawieniem sprzętu do sprzedaży) jest dla mnie zupełnym nieporozumieniem.
Pytanie podobne ?
Czy aparat XXX na półce to w menu ma ustawianie jasności wyświetlacza na drugiej czy czwartej zakładce?
No i weź spamiętaj takie rzeczy.
Tak samo jest z tym HDMI i LiveView - nie jest to moim zdaniem opcja, która wpływa na wybór aparatu w 99% przypadków, więc takich rzeczy po prostu przed sprzedażą się nie sprawdza, bo jest to wiedza, która jest zupełnie nieprzydatna z punktu widzenia i sprzedającego i kupującego. Gdybyśmy zestawili najważniejsze opcje aparatu i jego właściwości, to chyba lepiej pamiętać że model XXX od YYY różni się szybkością AF, ilością zdjęć w serii itp. niż fakt, że model ZZZ od XYZ różni się tym, że w modelu ZZZ mamy podgląd przez HDMI i LiveView
hijax_pl - Czw 07 Sty, 2010
edmun, nie dramatyzuj
Najwidoczniej są ludzie dla których LV i HDMI to może być podstawowa funkcja.
Prawdę mówiąc po podłączeniu mojej puszki do telewizora, włączeniu LV i zwróceniu obiektywu na TV postał efekt, którym bawiłem się przez kolejne 20min
jaad75 - Czw 07 Sty, 2010
edmun, podstawą jest wiedzieć, że to się da zrobić w większości, jeśli nie we wszystkich aparatach z wyjściem HDMI. A co do danych o których wspomniałeś, to zapamiętuje się je automatycznie, widząc specyfikację aparatów, a co dopiero patrząc na nie 8 godzin dziennie.
Niestety, to że sprzedawcy, to w większości niedouczone lenie, niepotrafiący odpowiedzieć na podstawowe pytania i nie mający pojęcia o tym, o czym mówią, to fakt, z którym spotykam się na każdym kroku. Ktoś kto sprzedaje elektronikę, powinien mieć chociaż "smykałkę" do jej obsługi, bez tego nie powinien zostać przyjęty do pracy, a niestety również i tutaj niektórzy sprawiają wrażenie dzieci we mgle...
Po prostu skończyły się dawno czasy kiedy klient wchodził do sklepu i mówił "chciałbym coś do odtwarzania płyt". Teraz to klient wchodzący do sklepu powinien dokładnie wiedzieć co chce, a sprzedawca co najwyżej może mu pomóc utwierdzić się w wyborze (jak wyczuje że jednak jest zdeterminowany coś kupić)
jaad75 - Czw 07 Sty, 2010
hijax_pl napisał/a: | Po prostu skończyły się dawno czasy kiedy klient wchodził do sklepu i mówił "chciałbym coś do odtwarzania płyt". | Uwierz mi, że nigdy nie wchodzę do sklepu z takim hasłem. Po prostu mnie trafia, gdy oglądam sobie jakiś model urządzenia, który widzę pierwszy raz i z ciekawości zadaję jakieś podstawowe pytanie na temat tego sprzętu, a po drugiej stronie widzę tylko baranie oczy sprzedawcy, który kompletnie nie rozumie o co pytam. Myślałem, że coś takiego ma miejsce tylko w Stanach, ale okazuje się, że w PL jest tak samo, albo gorzej. Jestem uczulony na niekompetencję.
jaad75, ale to była uwaga ogólna a nie skierowana do Ciebie
A co do niekompetencji sprzedawców... Nie macie wrażenia że sklepy typu MM to są de facto magazyny z obsługą? Tam przecież nie ma sprzedawców - są kasjerzy i ludzie pilnujący półek
komor - Czw 07 Sty, 2010
hijax_pl napisał/a: | mówiąc po podłączeniu mojej puszki do telewizora, włączeniu LV i zwróceniu obiektywu na TV postał efekt, którym bawiłem się przez kolejne 20min |
To było modne w latach 70-tych… Pamiętasz pewnie „Studio 2”, to oni chyba mieli czołówkę z tym efektem, nie?
MC napisał/a: | Prawda jest wg. mnie po srodku. Uwazam, ze sprzedawca nie jest alfa ani tym bardziej omega |
No Alfa to oni akurat są, nawet krawat z tym symbolem często noszą…
komor napisał/a: | To było modne w latach 70-tych… Pamiętasz pewnie „Studio 2”, to oni chyba mieli czołówkę z tym efektem, nie? |
Pamiętam, pamiętam
kiler129 - Nie 10 Sty, 2010
jaad75 napisał/a: | hijax_pl napisał/a: | Po prostu skończyły się dawno czasy kiedy klient wchodził do sklepu i mówił "chciałbym coś do odtwarzania płyt". | Uwierz mi, że nigdy nie wchodzę do sklepu z takim hasłem. Po prostu mnie trafia, gdy oglądam sobie jakiś model urządzenia, który widzę pierwszy raz i z ciekawości zadaję jakieś podstawowe pytanie na temat tego sprzętu, a po drugiej stronie widzę tylko baranie oczy sprzedawcy, który kompletnie nie rozumie o co pytam. Myślałem, że coś takiego ma miejsce tylko w Stanach, ale okazuje się, że w PL jest tak samo, albo gorzej. Jestem uczulony na niekompetencję. |
Mylisz się W USA jeśli nie wie sprzedawca to znajdzie kogoś kto wie
Najlepiej są chyba poinformowani w Apple Store`s.
A wracając do tematu. LV po HDMI ma na 100% C 50D oraz C 500D.
Z tym, że 500D na nowym firmware (można zawsze zaktualizować jak mamy starsze).
fotostrzal - Nie 10 Sty, 2010
http://www.youtube.com/watch?v=jHNUsrCzR_I
hijax_pl - Nie 10 Sty, 2010
kiler129 napisał/a: | Najlepiej są chyba poinformowani w Apple Store`s. |
Oj to chyba w hameryce W polskich ispotach nie jest już tak kolorowo
komor - Pon 11 Sty, 2010
kiler129 napisał/a: | Najlepiej są chyba poinformowani w Apple Store`s. |
W Londynie jak nie chce się im coś sprawdzić to mówią, żeby wziąć i przetestować w domu a jak nie zadziała to do dwóch tygodni można oddać. Tak przeczytałem ostatnio na jednej liście dyskusyjnej.
A ten apostrof w Apple Store`s jest zupełnie niepotrzebny, nie mówiąc o tym, że to nie apostrof tylko grave accent.
hijax_pl napisał/a: | Oj to chyba w hameryce W polskich ispotach nie jest już tak kolorowo |
iSpot to nie Apple Store.
hijax_pl - Pon 11 Sty, 2010
komor napisał/a: | iSpot to nie Apple Store. |
Wiem wiem wiem
kiler129 - Wto 12 Sty, 2010
Nie no jeśli chodzi o iSpoty w Polsce nie jest tak źle. Nawet obsługują bez problemów klientów władających tylko angielskim. Brakuje jeszcze tylko trochę opanowania (raz zostałem lekko mówiąc opierniczony za testowanie głośników ze swoim iPodem a nie z ich ).
komor - w sumie to pisze i z nim i bez
k7piotr - Pią 05 Lut, 2010 Temat postu: Re: HDMI a Live View
tozik napisał/a: |
Czy którakolwiek lustrzanka oferuje tryb podglądu Live View w połączeniu z transmisją HDMI - czyli krótko mówiąc umożliwia podgląd na żywo na ekranie / monitorze HD?
C 500D
N D90
N D5000 |
Nie wiem czy jeszcze ta informacja Cię interesuje, dopiero teraz trafiłem na ten temat
Tak, D5000 ma taką funkcję, właśnie to z ciekawości sprawdziłem.
|
|