|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Dla minimalistów.
maziek - Sro 06 Sty, 2010 Temat postu: Dla minimalistów. http://tiny.pl/hmg9t
hijax_pl - Sro 06 Sty, 2010
łeeeee myślałem że coś ciekawego będzie
Przecież taki obiektyw otworkowy to norma
palindrom - Sro 06 Sty, 2010
Dla minimalistów, w sensie tych co lubią fotografować małe rzeczy
Jak będę w nastroju to porobię jakieś zdjęcia nadające się do pokazania
hijax_pl - Sro 06 Sty, 2010
palindrom, łał - ja też chcę takie zabawki
Monastor - Sob 09 Sty, 2010
maziek, fajne, ale drogie strasznie jak na dziurkę z mocowaniem. Inna sprawa, że mimo wielu prób nie udało mi się uzyskać akceptowalnej ostrości przy ręcznie robionych dziurkach.
maziek - Nie 10 Sty, 2010
Monastor napisał/a: | mimo wielu prób nie udało mi się uzyskać akceptowalnej ostrości przy ręcznie robionych dziurkach. | Znam osobiście Michała Gozdka, który trudni się wytwarzaniem aparatów otworkowych (analogi w rozmaitych formatach) i gadałem z nim o tych dziurkach - blaszka musi być cieniutka (np. 0,2 mm) i wiertło też specjalne (0,1, 0,2 mm np.). Oczywiście takie wiertło tylko w specjalnej wiertarce itd. Plus kilka złamanych dla wprawy . Technika też jakaś musi być, żeby dziurka była idealna.
Monastor - Nie 10 Sty, 2010
maziek, otóż to. Niemniej 30 dolarów za kawałek cieniutkiej blaszki z dziurką to horrendalna cena... i to bez mocowania
ophiuchus - Nie 10 Sty, 2010
Dziurawcem też można całkiem wyraźne zdjęcia zrobić
np takie
A tu więcej fotografii tegoż autora
hijax_pl - Nie 10 Sty, 2010
ophiuchus, można , ale trzeba mieć też dobrze zrobioną dziurkę i dobrze na korpusie zamontowaną
Inaczej fizyka zniszczy zdjęcie
Monastor - Nie 10 Sty, 2010
ophiuchus, można zrobić bardzo wyraźne. Tym wyraźniejsze, im dokładniej wycięta dziurka i im większy format materiału światłoczułego.
Niestety analogowy średni/duży format z dobrą, laserowo wyciętą dziurką to jedno, a ręczna dłubanina ze szpilką i podpinanie pod maciupeńką APS-C to drugie
hijax_pl - Nie 10 Sty, 2010
To ja jeszcze dodam trochę matematyki: http://pinhole.stanford.edu/equations.html
garreth - Nie 10 Sty, 2010
Pinhole 13x18 za 29,50 PLN
maziek - Pon 11 Sty, 2010
A już skoro przy temacie to widzieliście dobre zdjęcie z pinhola ? Znam kilka osób mocno zafascynowanych ale jak oglądam zdjęcia to nie przechodzą one pierwszego sprawdzianu: co jest ważniejsze, technika czy zdjęcie. Mają się podobać, bo są z pinhola i już. Kładzie się toto naprzeciw kogoś/czegoś na chodniku i jest sztuka, bo co prawda wszystko nieostre, ale właśnie tak samo nieostre, nawet chodnik 1cm przed dziurką. Jakoś kompletnie tego nie czuję albo jeszcze nie trafiłem na zdjęcia z pinhola, których autor nie dopomina się, żeby koniecznie pamiętać, że to z dziurki i dlatego taki cymes.
Łatdajafink?
ophiuchus - Pon 11 Sty, 2010
Oglądając foty z dziurawców widzę nie tylko obrazek ale też mniej więcej drogę jaką światło przebyło od fotografowanego obiektu na materiał światłoczuły. Podoba mi się koncepcja w sumie niewielkiego nakładu pracy pozwalającego utrwalać dające się rozróżnić motywy. Fakt, niektóre pinholowe zdjęcia powinny pozostać w albumach ich autorów, ale wiele jest na prawdę pomysłowych i sympatycznych. Tak samo nieostre zdjęcie wykonane Canonem 5DMkII z założonym 1.4/24L traktowałbym z dużo mniejszym pobłażaniem
|
|