|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw dla początkującego Sony Alfa
suprnowa - Czw 07 Sty, 2010 Temat postu: Obiektyw dla początkującego Sony Alfa Witam.
Na samym początku chciałbym się przywitać:)
Przeczytałem trochę testów,opinii i recenzji na stronie i stoję przed wyborem obiektywów.
Posiadam od niedawna Sony Alpha 330 ze standartowym obiektywem 18-55.Jak wiadomo jest to dość kiepski obiekt.
Myślę nad zakupem czegoś innego.Jestem początkujący,zdjęcia to głównie portrety i krajobrazy.
Mam na oku:
Sigmę 18-200
Sony 55-200
Tamron 18-200
Kwestia tego czy zostawić sobie obecny obiektyw i dokupić coś z zakresu 18-200 czy do obecnego zestawu dokupić Sony 55-200?
Chyba że macie jakieś inne propozycje.
Myślę jeszcze o jakimś obiektywie typu FishEye-czy warto coś takiego kupić?
Samyang 8mm f/3.5 fish-eye
Pozdrawiam
SlawGaw - Czw 07 Sty, 2010
suprnowa napisał/a: | Posiadam od niedawna Sony Alpha 300 ze standartowym obiektywem 18-55.Jak wiadomo jest to dość kiepski obiektyw. |
Nie wiadomo. 18-200 wcale nie będą lepsze.
suprnowa napisał/a: | do obecnego zestawu dokupić Sony 55-200 |
Dobry pomysł, z tych wszystkich chyba najlepszy obiektyw, można spróbować także z Tamronem 55-200 to te same szkła ale inne wykonanie.
Cytat: | Samyang 8mm f/3.5 fish-eye |
Może być, ale trzeba pamiętać że to totalnie manualny obiektyw.
ophiuchus - Czw 07 Sty, 2010
suprnowa, czołem! A jakie zdjęcia masz zamiar robić? Ile kasy chcesz przeznaczyć na zakup? Na Twoim miejscu dokupiłbym coś z okolic 55-200, jeśli rozważałbym Sigmę, to może 70-300 APO czy jakoś tak. Dublowanie ogniskowych obiektywem typu 18-nieskończoność nie wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem. Gdybym już miał kupować coś co pokrywa zakres ogniskowych posiadanego obiektywu - byłaby to jakaś jasna stałka długości 30-50 mm ze światłem 1.4-1.8.
Robienie zdjęć rybim okiem to świetna zabawa, a za tę cenę za jaką można kupić Samyanga to chyba na prawdę dobry interes. Jednak jest to bardzo specyficzne szkło i nie każdy lubi efekty jakie z jego pomocą można uzyskać
suprnowa - Czw 07 Sty, 2010
Dzięki za szybką odpowiedź.
Chyba jednak zdecyduję się na dokupienie SONY DT 55-200 4-5.6.Jest w dość przystępnej cenie,i chyba będzie lepiej wykonany niż Tamron...
Chyba że w podobnej cenie jest Sigma Sigma 55-200 f/4-5.6 DC.
Który z nich będzie lepszym wyborem?
I do tego dokupię sobie ten Samyang 8mm f/3.5 fish-eye,tylko czy sobie z nim poradzę,skoro to manual?
Chyba że jakaś inna propozycja obiektywu z szerokim kątem widzenia?
Co do zdjęć to krajobrazy oraz portety-amatorsko i tylko dla siebie.
Przy okazji zapytam czy warto kupić filtr UV i polaryzacyjny,a jeżeli tak to jaki-w kosztach ok 150zł/za filtr.
MC - Czw 07 Sty, 2010
Do tego kita ktory masz kup albo Sony 55-200 albo Sigme 70-300APO lub jako tansza opcje Tamrona 70-300.
Co do Samyanga (lepiej Falcona, ma 5 lat gwarancji, a jest to dokladnie ta sama konstrukcja), to wez pod uwage jego znieksztalcenia. To bardzo specyficzny obiektyw i nie do wszystkiego sie nada. Moze lepiej poczekac na 14/2.8?
zentaurus - Czw 07 Sty, 2010
Jak na początek obiektyw kitowy jest całkiem udany, pierwsze opinie są całkiem dobre.
Co do Samyanga, to trudno ci będzie ostrzyć ręcznie na A230.
Może następne szkiełko to 55-200 Sony? Uzupełni ci ogniskową obecnego 18-55?
RB - Czw 07 Sty, 2010
suprnowa napisał/a: |
Przy okazji zapytam czy warto kupić filtr UV i polaryzacyjny,a jeżeli tak to jaki-w kosztach ok 150zł/za filtr. |
polaryzacyjny warto, UV nie ma większego sensu.
POlar 55mm, jak do stosowania z 18-55 to sugeruje konstrukcje typu slim (aby obudowy w kadrze widac nie było na 18mm!), konkretów w tej cenie sam poszukaj wsród wyrobów firm Marumi czy Hoya.
Jednak narazie kupię sobię Sony 55-200.Czy jest on duzy lepszy od Sigmy 55-200?
A co możecie doradzić mi z obiektywów szerokokątnych pokroju Sony 11-18 mm f/4.5-5.6?
MC - Czw 07 Sty, 2010
Lepiej kupic:
Sigma 10-20/3.5
Sigma 10-20/4.5-5.6
Tamron 11-18.
W tej wlasnie kolejnosci.
Sunders - Czw 07 Sty, 2010
suprnowa napisał/a: | co możecie doradzić mi z obiektywów szerokokątnych pokroju Sony 11-18 mm f/4.5-5.6? |
Sigma 10-20/4,5-5,6.
SlawGaw - Czw 07 Sty, 2010
Sunders, MC, Sigma to chyba 4-5,6.
A co myślicie jeszcze o Sony 75-300?
RB - Czw 07 Sty, 2010
Daruj sobie.
Sunders - Czw 07 Sty, 2010
SlawGaw napisał/a: | Sunders, MC, Sigma to chyba 4-5,6. |
RB, masz rację, MC wprowadził mnie w błąd
MC - Czw 07 Sty, 2010
Czepiacie sie
Wiadomo o ktora chodzi.
suprnowa napisał/a: | A co myślicie jeszcze o Sony 75-300? |
Mialem. Ma przyjemny bokeh. Ale to jedyne co mi sie w nim podobalo.
suprnowa - Sob 09 Sty, 2010
Kupiłem już obiektyw Sony 55-200 w cenie 550zł nowy,więc myślę że warto było.
Powiem szczerze ejstem z niego zadowolony.
Mam jeszcze pytanie co do filtra polaryzacyjnego.
Jeżeli kupię taki:
http://www.allegro.pl/ite...gital_55mm.html
To czym przy każdym zdjęciu nie będe musiał go przekręcać/ustawiać ręcznie?Bo tak mówiono mi w sklepie.
I czy to dobry wybór?,może kupić coś innego?
MC - Sob 09 Sty, 2010
Tradycyjnie, w sklepie można siż dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy, a później postępować całkowicie odwrotnie...
Oczywiście filtr polaryzacyjny będziesz musiał za każdym razem ustawić. Obojętnie jaki on nie będzie. Nawet najdroższy i najlepszy...
A czy jako początkujący łatwo będzie mi sobie z tym poradzić?I czy narazie warto się na niego decydować?
MC - Sob 09 Sty, 2010
Filtr polaryzacyjny bardziej Ci się przyda do obiektywu szerszego. W tym przypadku będzie to kit 18-55.
Musisz jednak liczyć się z pewną niedogodnością - ten obiektyw "kręci mordą" przy ustawianiu ostrości. Chodzi konkretnie o to, że w tym czasie obraca się także mocowanie filtra. W praktyce filtr będziesz musiał ustawić dopiero po ustawieniu ostrości, bo jeśli zrobisz odwrotnie, to i tak zmieni on swoje ustawienie...
To narazie sobie odpuszcze..W planach mam zakup Sigmy 10-20 i chyba wole w nią zainwestować.
[ Dodano: Nie 10 Sty, 2010 10:01 ]
A mam jeszcze pytanie,bo moge w dobrej cenie kupić obiektyw Sony 18-200 DT.Czy warto sprzedać moje dwa obiektywy 18-55 i 55-200 i kupić sobie tego Sony?
Oraz czy jest duża rożnica w jakości między Sony 18-200 i Sigma 18-200?
SlawGaw - Nie 10 Sty, 2010
Obiektywy 18-200 z reguły do niewielu rzeczy się nadają, a jakoś z nich jest zadowalająca w wąskim zakresie ogniskowych. Nie kupowałbym.
Sony 18-200 to bliźniak Tamrona, a wszystkie trzy są w testach na optyczne.pl.
suprnowa - Czw 14 Sty, 2010
Witam
Mam już ostateczne decydujące pytanie:).
Po przebrnięciu przez masę opisów,komentarzy stoję przed wyborem obiektywu:
Mam w kieszeni 2 tys PLN i chce kupić obiektyw który będzie uniwersalny i dobry dla amatora.
Do wyboru mam:
Sigma 18-250 mm f/3.5-6.3 DC OS HSM -1900PLN
oraz
SIGMA 18-200mm F3.5-6.3 DC - 1000PLN
Czy warto dopłacić prawie tysiac zlotych za wiekszy zakres i stabilizacje?Jak wiadomo amm A330 ze stabilizacja w korpusie.
Proszę was o pomoc.
MC - Czw 14 Sty, 2010
Za 2tys spokojnie możesz poszukać używanego CZ16-80 lub Sony 16-105+do niego 50/1,8. To będzie dużo lepsze rozwiązanie niż zaproponowane przez Ciebie...
Sunders - Czw 14 Sty, 2010
MC napisał/a: | Za 2tys spokojnie możesz poszukać używanego CZ16-80 lub Sony 16-105 |
Za 2000pln mozna kupić nówkę SAL16105:
http://www.fotostrada.pl/...6-42110006.html
lub używkę SAL1680Z.
Każdy z nich jest moim zdaniem lepszym wyborem niż te sigmy, tym bardziej że sony 55-200 juz masz.
MC - Czw 14 Sty, 2010
Wiem, ale wolałbym kupić używany 16-105 i do tego stałkę 50mm.
suprnowa - Czw 14 Sty, 2010
Powiem tak,ze te dwa obiektywy której miałem sprzedałem,bo miałem dobrego klienta:).
Także teraz jest bez zadnego..
Budżet mam przewidziany na 2 tys,i w tej cenie muszę kupić coś uniwersalnego dla amatora.
A z tych dwóch Sigm która Waszym zdaniem jest lepsza i jej zakup jest bardziej opłacalny?
SlawGaw - Czw 14 Sty, 2010
suprnowa, skoro nie chcesz słuchać dobrych rad, to kupuj co tam uważasz, żaden z tych obiektywów nie jest wart polecenia, a na dodatek to Sigma, czyli trzeba będzie wybrać dobry z kilku. Jakość zdjęć z tych obiektywów będzie na tyle kiepska, że sam zauważysz różnicę, dlatego sugeruję zakup tańszego. Zawsze to mniej wydanej kasy, a te 50mm więcej i HSM moim zdaniem nie jest warte dopłaty, a szczególnie w takim wydaniu.
mavierk - Czw 14 Sty, 2010
bawiłem się Sigmą 18-200OS i przyznaję, że to bardzo ciekawy sprzęcik, tak czy inaczej zainwestować lepiej w 16-105 dla amatora
suprnowa - Sob 16 Sty, 2010
A mam jeszcze pytanie obiektyw o stałce 50mm do czego może mi posłużyć?Jakie są jego główne zalety?
mavierk - Sob 16 Sty, 2010
do fotografii z rozmytym tłem ogólnie Dlatego ładnie wychodzą portrety, jakieś zbliżenia na zwierzęta czy rośliny. Ogólnie takie uniwersalne w miarę szkło.
komor - Nie 17 Sty, 2010
I jak jest mało światła zastanego a chciałbyś nadal fotografować i nie używać lampy wbudowanej (lub w ogóle żadnej).
suprnowa - Czw 21 Sty, 2010
A co myslicie o takim zestawie?
http://www.allegro.pl/ite...s_hsm_sony.html
MC - Czw 21 Sty, 2010
Nie są może jakieś hiper super mega świetne, ale w sumie całkiem przyzwoite, a cena bardzo dobra w tej promocji.
suprnowa - Sob 23 Sty, 2010
A am pytanie dotyczące stabilizacji obrazu.
Jak jest lepsza stabilizacja-skuteczniejsza:
-w obiektywie Sigmy
-czy w korpusie Sony A330 ?
I czy można używać dwóch jednocześnie,jeżeli tak to czy ma to sens?
Oraz czy silnik HSM jest dużo bardziej szybszy i wydajniejszy niżeli zwykły AF.
MC - Sob 23 Sty, 2010
Myślę, że ich skuteczność jest podobna. Nie można ich używać jednocześnie. Przy tele stabilizacja w szkle jest praktyczniejsza, bo w wizjerze widać już obraz ustabilizowany.
HSM jest przede wszystkim cichszy.
suprnowa - Sob 23 Sty, 2010
Czyli jedynym plusem HSM jest cicha praca?
A czy przy obiektywie 18-250 warto używać stabilizacji w korpusie czy słoiku?
komor - Nie 24 Sty, 2010
suprnowa napisał/a: | Czyli jedynym plusem HSM jest cicha praca? |
W niektórych obiektywach HSM może być jednak szybszy AF (ale nie we wszystkich, o czym pisał parę razy MC), a oprócz cichszej pracy może być także full-time-manual, czyli możliwość ręcznego doostrzenia bez przełączania na korpusie lub obiektywie z AF na MF.
suprnowa - Wto 26 Sty, 2010
Wkoncu po testach ,przeczytaniu masy stron wybrałem obiektyw Sigma 18-50 EX DC ze stałym światłem F2.8 Mīslicie że dokonałem dobrego wyboru?
Baku - Sro 27 Sty, 2010
Nie jest źle, a na pewno mogło być gorzej.
Przestań się martwić testami i rób zdjęcia
|
|