|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Mydło w canonie 70-200 f/4 L USM
pasożyt społeczny - Czw 07 Sty, 2010 Temat postu: Mydło w canonie 70-200 f/4 L USM Kupiłem Canona 70-200 f/4 L US, ale mam problem. Zachciało mi się sprawdzić fokus na karcie testowej i wyszło, że trafia w punkt (no może trochę za), ale focus nie jest ostry. Na normalnym podglądzie niby OK, ale na cropie wygląda jak poruszony
Kartę ustawiłem pod kątem 45 stopni w odległości jakieś 1.60m od matrycy. Nie mam statywu, więc aparat postawiłem na kartonie. Może to niezbyt stabilne ale lepsze niż z ręki. Lampa wbudowana, ogniskowa 200mm, f/4 i 1/60, a później 200mm, f/5.6 (niby powinno być ostrzej) i 1/200 bez wyraźnej poprawy.
Zmieniłem obiektyw na sigmę 17-70 i z ręki zrobiłem lepsze. Tzn może było poruszone (już z nerwów mi się łapy telepały), ale widać było fakturę papieru, zarys nadruku itd., a w eLce raczej mydło. Sigma ma makro, więc tak powinno być, a z eLką nie jestem pewien.
Co powinienem zrobić? Może ktoś mi poradzi.
a) To jest obiektyw tele, a nie makro, więc z prawie dwóch metrów nadruk nie może być ostry, a już na pewno nie zobaczysz faktury papieru. Ciesz się z obiektywu!
b) Mimo, że eLka nie ma makro crop powinien być ostry jak żyleta. Od makro różni się jedynie skalą odwzorowania. Obiektyw jest do kitu - wymień go natychmiast!
PS. Zdjęcia nie wklejam, ponieważ za bardzo nie wiem gdzie można wrzucić tak dużą fotkę.
[ Dodano: Czw 07 Sty, 2010 10:42 ]
Focus na środek kadru. F/4, 1/60
crop:
Focus na środek kadru. F/5.6, 1/200
crop:
kozidron - Czw 07 Sty, 2010
pasożyt społeczny, to jest tak, jeden potrafi zrobić na 200mm przy 1/60s ostra fotę tym obiektywem innemu z ręki to i 1/200s na tej ogniskowej nie pomoże, dlatego polecam ci do testu statyw albo krótszy czas...
Podejrzewam, że wszystko jest w należytym porządku dlatego warto się uspokoić i porządnie zrobić test a fotografię można podlinkować przez jakiegoś imageshack'a albo jakiegoś rapida, polecam też dokładne przestudiowanie zasad przeprowadzenia testu.
hijax_pl - Czw 07 Sty, 2010
pasożyt społeczny, jak dla mnie jest całkiem OK
Swoją drogą dobrze by było gdybyś robił z czasem maks 1/320s
pasożyt społeczny - Czw 07 Sty, 2010
O krótsze czasy trochę trudno. Wychodzę do pracy - ciemno, wracam - ciemno, a tą wbudowaną lampką to ciężko mi zejść poniżej 1/200. Zmartwiło mnie tylko, że po skróceniu czasu i domknięciu szkiełka nie zauważyłem zmian.
Popracuję jeszcze nad warsztatem.
[ Dodano: Czw 07 Sty, 2010 22:35 ]
Dziękuję za pomoc już jest OK. Jeżeli ktoś będzie miał podobny problem, to poradziłem sobie tak:
- "statyw" (w cudzysłowiu ponieważ to takie qui pro quo do makro),
- ponieważ wbudowana lampa daje mi najkrótszy czas 1/200, to skróciłem ogniskową do 130 by zmieścić się w 1/ogniskowa x crop,
- przybliżyłem kartę na odległość minimalnego ostrzenia czyli 1.20m od matrycy,
- podniosłem lustro i odpaliłem z opóźnieniem,
- podbiłem lampę o 1.
|
|