forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Ile światła zabiera parasolka rozpraszająca

tozik - Czw 07 Sty, 2010
Temat postu: Ile światła zabiera parasolka rozpraszająca
Czy ktoś może mi powiedzieć ile EV "zabiera" zwykła parasolka rozpraszająca przy założeniu, że źródłem światła jest żarówka błyskowa 45Ws? Z gołymi żarówkami mam idealne naświetlenie przy ISO50 (mniej się nie da) i F8 - zatem nie bardzo mam jaki się teraz pobawić głębią ostrości przy zdjęciu portretowym.
jaad75 - Czw 07 Sty, 2010

Przy założeniu, że lampa pozostaje w tym samym miejscu, stracisz ok. 2.66EV, czyli z f/8 zejdziesz do ok. f/3.2... Tyle, że wszystko zależy od parasolki (niektóre odbijają wstecz mniej, inne więcej światła) i jej rozmiaru. W moim przypadku była to mała 85cm convertible z satynowanym spodem. Zawsze możesz zresztą odsunąć trochę lampy - w tym przypadku (sądząc po parametrach, zakładam, że lampa jest w odległości 1.5-2m), przesunięcie o ok. 50-80cm daje Ci 1EV różnicy...
cybertoman - Czw 07 Sty, 2010

Kazda z moich parasolek zachowuje sie inaczej, wiec trudno mi usrednic. Najmniej 1EV. Nie bedziesz mial jednak najmiejszego problemu z "zabraniem" dowolnej ilosci swiatla poprzez zmiane takich parametrow jak odleglosc zarowki od parasola, odleglosc parasola od motywu czy tez kat oswietlenia motywu. To wszystko jednak nie bez wplywu na jakosc (miekkosc) uzyskanego swiatla. Platki owsiane pakowane sa czesto w bardzo fajne dyfuzory (np. ALDI), umieszczenie takiego na raczce parasola pomiedzy lampa a jego biala powierzchnia nie tylko oslabi swiatlo, ale dodatkowo je polepszy.
tozik - Czw 07 Sty, 2010

Te odpowiedzi są dla mnie całkowicie wystarczające.
Nie miałem bladego pojęcia czy to będzie "max 1EV" czy też "co najmniej kilka EV".
3 może 4 działki będzie idealnie, bo na odsuwanie świateł to trza jeszcze mieć miejsce ;)