forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - SIGMA 10-20??

tecmax - Czw 07 Sty, 2010
Temat postu: SIGMA 10-20??
Witam

Kolejne przemyślenia początkującego fotografa:):)

Jakis czas temu po wielu rozwazaniach i dyskusji z Wami zakupiłem SIGMĘ 18-200, zakupiłem go żeby mieć wiekszą ogniskowa i uniwersalnosc podczas mojego zbliżajacego sie wyjazdu do azji.
Generanie po wizycie obiektywu w serwisie (skręcenie go żeby sie sam nie rozkładał/składał) jestem z niego zadowolony (oczywiście jest za ciemny ale cóż, kompromis pomiędzy ceną a światłem)
W zestawie z moja A550 dostałem również KIT 18-55, i wydaje mi sie ze w tym zakresie ogniskowych te obiektywy sa porównywalne. Zatem wpadłem na "genialny" pomysł:
Sprzedaz KITA Sony dołożenie kasy i zakup używanej SIGMY 10-20 4-5,6, brakuje mi szerokiego kata tym bardziej że na wyjeździe bedzi sporo okazji do ładnych fotek krajobrazu i architektury.

Co myślicie o takim rozwiązaniu??

Pozdrawiam
M

Sunders - Czw 07 Sty, 2010

tecmax napisał/a:
Co myślicie o takim rozwiązaniu??

Myślę, że dobre :smile:

MC - Czw 07 Sty, 2010

Ja bym sprzedał Sigmę 18-200 a kita zostawił.
10-20 to bardzo fajne szkiełko.

tecmax - Czw 07 Sty, 2010

18-200 kupiłem nie dawno ze względu na duży zakres ogniskowych a po miesiacu ganiania codziennie z aparatem zauważyłem że brakuje mi szerokiego kąta. Przed wyjazdem nie chciał bym rezygnować z długiego końcu. na dzień dzisiejszy łatwiej mi jest zrezygnować z KITa na rzecz S10-20 niż z tele. A po przyjeździe to juz inna historia-mam już plan na kilka stałek:) i jaśniejszy tele. W dniu dzisiejszym ogranicza mnie i brak możliwości zabrania ze sobą kilku ciężkich szkieł. Posiadanie w 2 szkiełkach zakresu 10-200 wydaje mi sie wystarczające na wyjazd
lupo57 - Pią 08 Sty, 2010

dobry pomysł, zatem należy go zrealizować, sigma po wyjeździe zostanie a 18-200 pójdzie w świat
tecmax - Pią 08 Sty, 2010

Taki właśnie jest plan:)

Teraz Sigma 10-20
a po przyjeździe:

MAF 50/1,7 lub SAL 50/1,8
SIGMA 24-70 f2,8
Raynox 250

I jakis jasny tele ale nie mam jeszcze sprecyzowane.