|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - samochodowa ładowarka do aparatu.
Bilbo - Pią 08 Sty, 2010 Temat postu: samochodowa ładowarka do aparatu. witam, czy ktoś się orientuje czy taka ładowarka:
http://www.awa24.pl/produ...TP-3252-UK.html
naładuje mi aku 2xAA w małym kompakcie ?
Jest ona podłączana do zapalniczki samochodowej (czyli z 12V) a na wyjściu ma USB.
Jak wiadomo po podłączeniu aparatu do komputera przez USB nie ma możliwości ładowania.
GPS - co innego, przez komputer ładuje.
Dlaczego piszą że można ładować aparaty cyfrowe ? Czyżby chodziło tylko o takie co posiadają stację dokującą ?
hijax_pl - Pią 08 Sty, 2010
Bilbo, de facto to nie jest ładowarka, ale "przejściówka" / konwerter z 12V na 5C/500mA - czyli standard USB. Co z tym zrobisz to Twoja sprawa. Naładujesz wszystko, co ma funkcję ładowania przez USB.
Nie znam aparatu, który ma wbudowaną ładowarkę do ogniw NiCd/NiMH. Potrzebujesz normalną zewnętrzną ładowarkę z opcją podłączenia pod zasilanie 12V (zamiast zewnętrznego zasilacza 230V)
Dokładnie rzecz biorąc coś takiego: http://allegro.pl/listing...1&category=8847
Bilbo - Sob 09 Sty, 2010
no to akurat może być ładowarka (ten Vakoss), ponieważ można trafić na produkt typowo do zasilania. Spotkałem się z opinią że ktoś kupił na stacji paliw ładowarkę do GPS która rzekomo z nazwy miała ładować ale po jej odłączeniu brakło prądu w tym GPS
Mogą być i przejściówki i ładowarki - ale skoro tam piszą że ładowarka ....
Fakt, mojego aparatu z AA nie da się naładować przez USB z komputera. GPS - tak.
MP3 z wbudowanym aku - tak, moje mp3 na AAA - nie.
Wszystko zależy od tego czy urządzenie ma układ ładujący.
(chyba sam sobie odpowiedziałem na swoje pytanie )
Mam średnią ładowarkę na 230V i nie za bardzo chcę kupować drugiej.
I też pytanie: Czy kupię przejściówkę taką aby wsadzić tą wtyczkę (230V) ładowarki do gniazda zapalniczki ? Domyślam się że w tym przypadku nie jest to możliwe i trzeba kupić drogą przetwornicę.
hijax_pl - Sob 09 Sty, 2010
Bilbo napisał/a: | no to akurat może być ładowarka (ten Vakoss), ponieważ można trafić na produkt typowo do zasilania. |
Ładowarką bym tego nie nazwał. Ładowanie to trochę bardziej skomplikowany proces, dlatego nie podłączasz akumulatorków pod zasilacz
To co pokazałeś to po prostu przetwornica z 12V na 5V i tyle. Żadnej filozofii.. Takie same są kabelki do telefonów - też przetwornice i nic więcej. No ale telefony mają wbudowane układy kontroli ładowania...
Bilbo napisał/a: | Mam średnią ładowarkę na 230V i nie za bardzo chcę kupować drugiej.
I też pytanie: Czy kupię przejściówkę taką aby wsadzić tą wtyczkę (230V) ładowarki do gniazda zapalniczki ? Domyślam się że w tym przypadku nie jest to możliwe i trzeba kupić drogą przetwornicę. |
Nie ma takich przejściówek. Potrzebna jest przetwornica, która będzie zdecydowanie droższa od takiej ładowareczki. No ale też i będzie bardziej uniwersalna. Ja mam w samochodzie przetwornicę na stałe
|
|