|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Kalibracja canon 40d i 50 f/1.4
tomberek - Pią 08 Sty, 2010 Temat postu: Kalibracja canon 40d i 50 f/1.4 Kalibracja canon 40d i 50 f/1.4
Mam pytanie do osób które miały jakieś doświadczenie z poniższym problemem:
- mam aparat c40 i stałkę 50 f/1.4 i duży problem z ff, nie jest to bardzo dokuczliwe w małych odległościach ale w większych łapiąc ostrość np na 20 metr mi ostrzy na 14 metr
dzwoniłem do serwisu robią to w ramach gwarancji (obiektyw ma 2 miesiące), jeśli to wina body cena to 122 PLN, termin 4-5 dni. Mam przesłać body z obiektywem - wszystko jasne i ok (teoretycznie).
Moje pytanie bierze się z przeczytania wielu opinii i postów na temat serwisu na żytniej i prób naprawienia tej usterki i dotyczy:
-czy taka usterka w postaci dość dużego ff jest do usunięcia, czy tylko kręcą mnie bajeczkami, że to nie problem
-czy czas naprawy 4-5 dni morze być rzeczywisty czy potem okaże się, że trwa to cały miesiąc
-czy lepiej od razu sprzedać to szkło i kupić nowe i sprawdzić w sklepie (z innym body szkło pracuje ok), z tym nie miałem takiej możliwości i zakupu musiałem dokonać szybko, a przetestowałem je dopiero po miesiącu
będę wdzięczny za podpowiedzi jak najlepiej rozwiązać ten problem
dawid_gaszynski - Pią 08 Sty, 2010
Rozwiązań idealnych nie ma. Dziwi mnie teoria o tym, że może nie być to wina szkła (na gwarancji) tylko body (bez gwarancji jak rozumiem). Ja miałem i w sumie mam nadal problemy z 70-200 2.8 L i Żytnia go kalibrowała zdaje się 3 razy. Zawsze w ramach gwarancji szkła mimo, że body nie miało już gwarancji.
Mi za pierwszym razem z dużego BF zrobili jeszcze większy FF, potem ten FF się niwelował.
Porób zdjęcia, wrzuć na serwer, napisz adres do zdjęć w emailu do serwisu. Im więcej jakiś uwag dasz tym lepiej.
1507 - Pią 08 Sty, 2010
tomberek, usterka jak najbardziej do usunięcia moje 40d miało też kosmicznego fronta w centrum a po bokach bF, gość w serwisie był w szoku. Zrobili mi to w 2 godziny po czym tego samego dnia odebrałem body. Body sprawdzą i podkręcą do wzorca a do body pewnie obiektyw. Po jakimś czasie niestety zauważuyłem że body znów miało problem więc nie bawiłem się w naprawy tylko sprzedałem.
Umów się telefonicznie na konkretny dzień, a tego samego dnia odbierzesz sprzet z naprawy.
tomberek - Sob 13 Lut, 2010
Pomęczę jeszcze ten temat.
Do Warszawy mam 400km a do Berlina jakieś 200 i o niebo lepszą drogę.
Czy ktoś korzystał może z serwisu w Berlinie albo w Wiedniu (jestem tam dość często), jakie papiery trzeba mieć żeby skorzystać z gwarancji zagranicznej, czy robią jakieś problemy przy obsłudze Polaków, miał może ktoś z tym jakieś doświadczenie?
Wszelkie podpowiedzi mile widziane.
|
|