|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Nikon D5000 + 18mm-105mm
Giergow - Pią 08 Sty, 2010 Temat postu: Nikon D5000 + 18mm-105mm Słyszałem, że istnieje pewien problem z tym obiektywem nikkor 18mm-105mm, a mianowicie, że podczas robienia zdjęć z wbudowaną lampą blisko podłoża widać cień obiektywu... Czy ten cień widać także wtedy gdy robimy zdjęcia w słońcu przy podłożu? Albo w innych okolicznościach? I czy jest może jakiś zamiennik tego obiektywu o podobnej ogniskowej które nie sprawia tego problemu?
hijax_pl - Pią 08 Sty, 2010
Giergow,po pierwsze to nie jest problem obiektywu ale wielkości i położenia wbudowanej lampy. I nic z tym nie zrobisz o ile nie zaczniesz dokręcać mniejszych gabarytowo obiektywów (jak np 35/1,8G). Choć możesz też robić zdjęcia do góry nogami - wtedy na podłoże nie będzie padał cien obiektywu.
Ale najlepsze rozwiązanie to dokupienie zewnętrznej lampy.
Giergow - Pią 08 Sty, 2010
No tak, jakiś gościu na innym forum pisał, że mu chyba w serwisie podwyżyli. Ale czytałem też że to się objawia (ten cień) w zdjęciach blisko podłoża w słońcu.
jaad75 - Pią 08 Sty, 2010
Giergow napisał/a: | Słyszałem, że istnieje pewien problem z tym obiektywem nikkor 18mm-105mm, | To nie jest problem z tym obiektywem. To jest problem z każdym odpowiednio szerokokątnym obiektywem i wbudowaną lampą. I nie dotyczy tylko tego aparatu.
[ Dodano: Pią 08 Sty, 2010 17:42 ]
Giergow napisał/a: | No tak, jakiś gościu na innym forum pisał, że mu chyba w serwisie podwyżyli. | Co - lampę?...
Cytat: | Ale czytałem też że to się objawia (ten cień) w zdjęciach blisko podłoża w słońcu. | Taa...
hijax_pl - Pią 08 Sty, 2010
Giergow, a rozumiesz co to za zjawisko jest? Skąd ten cień się pojawia?
Jest to nawet opisane w instrukcji do aparatu. Proponuję tam też zajrzeć
Giergow - Pią 08 Sty, 2010
Obiecuję, że to zrobię jak tylko kupie sobie aparat Dzięki wam za pomoc, można zamknąć.
|
|