forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Adobe Bridge i pliki RAW

by matt - Pią 08 Sty, 2010
Temat postu: Adobe Bridge i pliki RAW
witam.
ostatni zacząłem używać programu adobe bridge cs3 i mam problem takiego rodzaju że nie otwiera nie pokazuje on podglądu miniaturek plików w formacie Raw [w moim wypadku nikonowskich czyli nefów]. dodam że mam wtyczkę camera raw 8bi i photoshop działa normalnie.

proszę o pomoc. :?:

a mam jeszcze jedno pytanko co daje przeróbka ploków raw na dng?? cos się na tym traci?

lancer - Sob 09 Sty, 2010

z raw na dng nie traci jakości - zaleta tego taka ze dng wszędzie odczytasz
hijax_pl - Sob 09 Sty, 2010

lancer, o ile dng jest zapisany w trybie raw. Jeśli konwertuje się do trybu linear następuje interpolowanie danych - więc w pewnym sensie strata jest (bo przecież ktoś kiedyś może wymyślić jeszcze genialniejszy algorytm demozaikowania ;) )

by matt napisał/a:
nie otwiera nie pokazuje on podglądu miniaturek plików w formacie Raw [w moim wypadku nikonowskich czyli nefów].

Bridge nie pokazuje? A kodek do NEFów masz zainstalowany?

by matt - Sob 09 Sty, 2010

Bridge nie pokazuje? A kodek do NEFów masz zainstalowany?

to znaczy?? mam zainstalowaną tą wtykę camera raw ale takiego do nef to chyba nie?? skąd można go ściagnąc??

czym najlepiej konwertowąc do dng?

Może to jest rozwiązaniem?
http://photoshopnews.com/...dobe-bridge-10/

W skrócie: You installed the plug-in to the Photoshop Only Plug-ins folder.

hijax_pl próbowałem tego co było na linku ale już mam zainstalwaną tą wtykę tak jak tam było naskrobane ale bridge i tak nie robi miniatur [ani pokazów slajdów ani nic z tych rzeczy]...
tylko jednego nie do konca zrozumiałem z tego linku polecenia 2. Choose Tools > Cache > Purge Central Cache. co to znaczy na polski ? :shock:
i w ogole dzięki jakbyś miał jakiś pomysł jeszcze dawaj. :wink:

Narzędzia / Pamięć podręczna / Wyczyść pamięć podręczną

:)

aaa eureka!!!

włąsnie trzeba było wyczyścić bufor !!!

nie zkumałem co to jest cache na początku nie wiem czemu.

dzięki wielkie!! :grin:

Uofca - Wto 02 Lut, 2010

Witam wszystkich serdecznie,
Chciałbym sie podpiąć do tematu, mam identyczny problem z Bridge. Ale u mnie nic nie pomogło czyszczenie bufora. Nie wiem czym jest to spowodowane, ale wcześniej mogłem bez problemu przegladać miniaturki (format ARW Sony a700) i nagle coś się zepsuło.
Wie ktoś może w czym tkwi problem?

wlodal - Nie 07 Lut, 2010

Należy uaktualnić program PS CS - właśnie , miedzy innymi , to nieszczęsne - camera raw 8bi . Od niego właśnie zależy otwieranie plików RAW . Teraz w PS CS4 - o ile się nie mylę - jest wersja 5.6 . Acha , jeszcze jedno - wersja PS CS3 nie otwiera najnowszych rawów - nie da się uaktualnić powyżej któregoś tam camera RAW ( 4.6 ? nie pamietam dokładnie ) .