forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Falcon 8 mm f 3.5 + Pentax K200D = brak współpracy

Wolverine1976 - Sob 09 Sty, 2010
Temat postu: Falcon 8 mm f 3.5 + Pentax K200D = brak współpracy
Cześć,

Jeśli piszę nie na temat i nie na tym forum to przepraszam, ale może jednak ktos mi coś podpowie? Kupiłem sobie obiektyw jak w tytule wątku, próbuję spowodować żeby zadziałał z Pentaxem i niestety jak na razie bez skutku??Jako że jest to obiektyw manualny, to postepuję jak w instrukcji piszą, czyli zmieniam przełacznikiem tryb AF na AM. W instrukcji piszą, zeby również ustawić aparat na tryb manulany, ale jak wchodzę w MENU w swoim Pentaxie to widzę ustawiony tryb AF i żadnej mozliwości zmiany na tryb AM??Chyba że czegoś nie potrafię przełączyć?Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam,

palindrom - Sob 09 Sty, 2010

Co to jest tryb AM?

Czy obiektyw ma ustawienie A? Tzn. wygląda o tak:
http://www.bhphotovideo.c...x345/635176.jpg

Jeżeli tak, to jest on zaopatrzony w styki.
Powinien działać w trybie Av i M.

Jeżeli nie ma A, to i nie ma styków i trzeba wejść do menu -> ustawienia zaawansowane -> użycie pierścienia przesłony -> dozwolone.

Nie jestem pewien czy trzeba gdzieś włączyć potwierdzanie ostrości z obiektywami manualnymi. Chyba nie (przynajmniej w K20D tak jest)

Wolverine1976 - Pon 11 Sty, 2010

Oczywiście MF a nie żadne AM, sorki:-) Bardzo dziękuję za pomoc - faktycznie jak się ustawi tam gdzie pisałeś na DOZWOLONE to obiektyw pracuje z aparatem:-)Raz jeszcze wielkie dzięki i Pozdrawiam,