|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Sigma 100-300 f4 EX APO
Oregon - Nie 10 Sty, 2010 Temat postu: Sigma 100-300 f4 EX APO Od jakiegoś czasu szukam ofert tego modelu. Aktualnie jest cos takiego na Allegro
http://www.allegro.pl/ite..._f4_apo_dg.html
Nigdy wcześniej nie spotkałem tego obiektywu w takiej obudowie.
Sprzedający nie należy do zbyt rozmownych. Na moje zapytanie czy posiada HSM , odpowiedział krotko ze posiada ale HSS. Dziwne , Sigma chyba nie stosuje takiego oznaczenia.Czy ktoś z Was zna ten model i może napisać coś więcej ?
MC - Nie 10 Sty, 2010
Jeśli odpowiedział Ci, że posiada HSS to oznacza, że albo nie wie o czym pisze albo chce się pozbyć tego szkła. HSS to może posiadać co najwyżej lampa błyskowa.
Sigma 100-300/4 w mocowaniu Sony nie ma HSM.
Oregon - Nie 10 Sty, 2010
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedz. Czy zatem 70-200 f 2,8 dla Sony posiada HSM ??
mavierk - Nie 10 Sty, 2010
tak, posiada
70-200/2.8G
70-300G
70-400G
jak coś jeszcze.. to dopiszcie
MM - Nie 10 Sty, 2010
mavierk napisał/a: | tak, posiada
70-200/2.8G
70-300G
70-400G
jak coś jeszcze.. to dopiszcie |
...... kolega wciska. Tam jest SSM a nie HSM
MC - Nie 10 Sty, 2010
Ja myślę, że kolega Oregon pytał o Sigmę 70-200/2,8...
Więc jej pierwsza wersja nie posiada HSM, druga natomiast tak. Szybsza jest wersja pierwsza, co dla niektórych kanonowców jest nie do pomyślenia.
mavierk - Nie 10 Sty, 2010
jasne, wciskam... o kurde, co to było
MC , to mi trochę namieszałeś. Na wiosnę chcę kupić jakiś tele Sigmy. Myślałem właśnie o 70-200mm 2,6 II HSM sądząc , że to szybki obiektyw. Dość przypadkowo zakupiłem 2 konwertery Sigmy - 1,4 i 2 , no i pomyślałem że takie rozwiązanie będzie optymalne. Przyzwoity zoom i w miarę potrzeby da się zwiększyć ogniskowa do 400 mm co w zupełności mi wystarczy. Tak kombinowałem, żeby mieć szybki obiektyw i ciągle z AF nawet po dodaniu konwertera x 2. Skoro mówisz że wersja II jest wolniejsza od I , to może ta Sigma 100-300 z Allegro też byłaby dobrym rozwiązaniem ?
MC - Nie 10 Sty, 2010
Po kolei:
- Sigma z HSM jest wolniejsza niż bez co wcale nie oznacza, że jest wolna.
- jeśli te TC Sigmy kupiłeś "dosyć przypadkowo" to najprawdopodobniej kupiłeś ich starą wersję. Oznacza to, iż nie przenosi ona napędu HSM.
- Sigma 100-300/4 jest bardzo dobrym obiektywem.
Przypadkowo to miało raczej znaczyć okazyjnie. Trafiłem na dużą obniżkę. Najpierw sklep obniżył cenę dla konwertera x2 a po paru tygodniach również tego 1,4. Później okazało się, że zlikwidowali stoisko fotograficzne, które w zasadzie zawsze było tam bardzo ubogie.
To najnowsze wersje DG EX , co do tego nie mam wątpliwości.
Kupiłem mimo, że nie posiadam jeszcze żadnego obiektywu, który mógłby z nimi pracować.
Pomyślałem wtedy, że to okazja i że coś sobie do nich dobiorę. To tak jakby kupić zimowe opony a potem dobrać do nich samochód, śmieszne ale tak było. Wracając do tematu , co byś proponował w takiej sytuacji ?
MC - Nie 10 Sty, 2010
Szczerze? Nie wiem... Mimo, że wszystkie trzy obiektywy miałem w rękach.
Skoro masz już TC, to 100-300/4 bym skreślił. Tyle samo dostaniesz podpinając TC 1,4
Pozostaje więc 70-200. Dużo tutaj zależy od ceny. Kolega niedawno kupił starszą wersję w idealnym stanie za 1900zł. Nowa kosztuje obecnie trochę ponad 3000. Musisz sam się zastanowić czy wolisz cichy, ale troszkę wolniejszy AF czy słyszalny, ale szybszy...
PS. a jaką masz Alfę?
OK , więc wracam do pierwotnej decyzji czyli 70-200. Czy I czy II wersja będzie zależeć już od ceny. Mam A 300.
|
|