|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Samsung "DIGIMAX S800" - Efekt linii
roman1955 - Pon 11 Sty, 2010 Temat postu: Samsung "DIGIMAX S800" - Efekt linii Mam Samsunga "DIGIMAX S800". Ostatnio na zdjęciach powstaje efekt linii. Wcześniej aparat sam się przełączał np-z dzieci na pejzaż. Po włączeniu i wyłączeniu "makro" aparat wykonywał normalne zdjęcia. Obecnie ta metoda nie dział. W pomieszczeniach coś widać, natomiast wykonane na zewnątrz zdjęcia są białe (kiedyś nazywało się to, że zostało prześwietlone).
Na innym forum zdiagnozowano, że prawdopodobnie uszkodzona jest matryca lub zwyczajne poluzowanie.
Czy w warunkach domowych jestem w stanie sprawdzić czy to jest zwyczajne poluzowanie?
ion-tichy - Pią 15 Sty, 2010
Migawka nie działa. Zerwana taśma flex obiektywu - do wymiany
Kisielh3m - Pią 15 Sty, 2010
Droga jest taka naprawa ?
Bo moj stary Samsung tak samo zaczal robic zdjecia i chcialbym go naprawic, a nie wiem czy warto, bo na Allegro za 130 zl moge taki sam kupic sprawny.
ion-tichy - Sob 16 Sty, 2010
Sama taśma w zależności od modelu to koszt np. na portalu aukcyjnym ok 30zł do tego wymiana - tu już potrzebna jest wprawa i odpowiednie narzędzia (zwłaszcza precyzyjna lutownica). Nie wiem ile to kosztuje zewnętrznie w punktach, ale jest z tym trochę zabawy więc pewnie gdzieś min. 50zł. Samodzielnie myślę, że jest sens, do serwisu na pewno się nie kalkuluje.
roman1955 - Sob 16 Sty, 2010
ion-tichy
Czy "taśma flex obiektywu" jest dla każdego modelu inna ?
Jeżeli nie to w jakich seriach (markach) jest taka sama - zamienna ?
Romek
ion-tichy - Sob 16 Sty, 2010
Taśma flex jest do określonego rodzaju obiektywu. Często różne modele i marki mogą mieć taki sam obiektyw. w S800 mamy Obiektyw SHD f = 7.4 ~ 22.2mm czyli do takiego należy szukać zespołu migawki lub samej taśmy - S800 i S830 możliwe, że również inne ale raczej to już modele w górę. Ale tak czy inaczej najbezpieczniej szukać do danego modelu. Na tym czy dana taśma pasuje do określonego modelu powinien się znać ten co tym handluje
roman1955 - Sro 20 Sty, 2010
ion-tichy
Czy to jest taka "taśma flex obiektywu" ?
http://cgi.ebay.com/3X-SA...225204001r21224
Jeżeli tak, to do S800 S830 S1030 S1000 NV8 są takie same ?
ion-tichy - Czw 21 Sty, 2010
Tak dokładnie . Po prostu w tych modelach jest ten sam typ obiektywu więc i taśma jest taka sama.
|
|