|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Delta Optical Taiga 7x50 Bak4 podwójny obraz.
rybkowski73 - Pon 11 Sty, 2010 Temat postu: Delta Optical Taiga 7x50 Bak4 podwójny obraz. W lornetce Delta Optical Taiga 7x50 Bak4 jest podwójny obraz.
Ponoć mojemu tacie upadła ( wziąłem ją do naprawy bo już nie używa jej przez ponad pół roku , więc szkoda ).
Czy mogę ją rozebrać i naprawić - sprawdzić pryzmaty itp. Jeżeli to możliwe to wolałbym spróbować samemu zanim oddam do optyka.
Dostałem też od taty Tento 7x50 która też miała podwójny obraz - pryzmaty były na miejscu , ale " okulary" ktoś za bardzo dokręcił ( chyba to było przyczyną bo już jest w porządku )-więc chyba naprawiłem
Proszę o radę co do Delty.
Posłużyłem się zdjęciem z tego forum.
Arek - Pon 11 Sty, 2010
Pewnie urwał się pryzmat. One tam są niestety klejone, więc nie jest prosto przykleić je idealnie tam gdzie powinny być. Szczerze powiedziawszy sprzęt tej klasy konstruowany jest na zasadzie działania do pierwszej awarii - po jej wystąpieniu kupuje się nowy. Naprawa często wychodzi drożej niż kupno nowego...
kivirovi - Pon 11 Sty, 2010
justowanie na pewno bedzie drozsze niz nowa. W mojej starej ruskiej tento byl kiedys podwojny obraz po upadku, ale z powodu wlasnie wykrzywienia okularu i dokrecenie wystarczylo tak jak piszesz.
rybkowski73 - Wto 12 Sty, 2010
Dzięki za odpowiedzi.
W takim razie pozostaje mi samemu się zając naprawą. Przynajmniej spróbuję, skoro naprawa jest nieopłacalna.
Pozdrawiam. Dam znać po wszystkim.
|
|